Budapest 2021. Jul. 30. - 2021. Dec. 31

Legéndy Jácint performanszai a 101 Klubban DJ Cuvious partisorozatának újabb éjjelén – Death Disco Romance


Legéndy Jácint performanszai a 101 Klubban DJ Cuvious partisorozatának újabb éjjelén – Death Disco Romance

A múlt héten Legéndy Jácint performanszaival és DJ Cuvious zenéivel nyitó Nightclub in the Sky partisorozat olyan jól sikerült a 101 Klubban, hogy a kéthetes gyakoriságtól eltérően végül is a hétvégén sor kerülhet az újabb összejövetelre. Mint legutóbb említettük, Legéndy Jácint, akinek Földalatti Oltár című verseskötete nemrég jelent meg a Kalligram Kiadónál, 2021 júliusától a 101 Klubban ad elő improvizatív, táncos performanszokat. Az avantgárd költő néhány évvel ezelőtt a ZegZugban megkezdett, s voltaképp spontán zenei körülmények által inspirált performanszai sajátos színfoltjaivá váltak a budapesti éjszakának, ugyanakkor nem hivatalosan, de a Berlini Fal leomlásának 30. évfordulója alkalmából 2019-ben képviselték Magyarországot a német fővárosban is. Természetesen a partisorozat az ugyancsak nemzetközileg ismert DJ Cuvious nevéhez kapcsolódó Heroes Party Series részeként valósul meg, akárcsak a ZegZugban anno. Azt estek zenei kínálata voltaképp a '80-as, illetve '90-es évek underground világára összpontosít, s főleg a darkwave, a posztpunk, a gothic és a coldwave bandák szerzeményeit veszi alapul. A közönségen belül felbukkannak a budapesti alternatív szcéna legexravagánsabb és legelborultabb figurái, szóval a buli kihagyhatatlan élmény mindekinek, aki el szeretne mélyülni a város zenei szubkultúráinak világában.

 

Helyszín: 101 Klub, 1072 Budapest, Rákóczi út 8/A., Magyarország

Időpont: 2021. július 30., este 9 óra - majd kéthetente pénteken este 9 órakor

 

"2017 nyarától adtam elő performanszokat a nemrég váratlanul megszűnt ZegZug színpadán. Ezek a krómozott pórázzal bemutatott improvizatív, táncos performanszok a szabadság és az elnyomás problémakörét feszegették, de nem csekély erotikus vonatkozású mondanivalóval is bírtak. Egy-két kivételtől eltekintve csak néhány órával az esemény előtt jelentettem be őket a közösségi médiában, illetve pár internetes magazin vagy hírportál oldalán, hogy minél komolyabb teret adhassak az inspirációnak, a spontaneitásnak és a dolog akció jellegének." 

Legéndy Jácint, Kulter, 2019

 

 

ÖSSZENYIRBÁLT HAJÚ

zsilettvers

 

a föld alatt összenyirbált hajú

kölykök pogóznak blaszfémiá-

tól vörös teremben s élvezik

hogy néhány szögnyomon ke-

resztül az álmennyezet fölé rúg-

hatják a port én ugyan csillagfe-

jű szivarral vagy olykor alma-

borral kínálom őket de elhiszem

némelyik talán még keresztény

halálra vágyik nem csupán kö-

télre a vécé oldalfalánál eszter új

sérója céklabordó annáé szőke

s közöttük mösziő libeg szépsé-

ges véletlenek tengelyén egyen-

súlyozva bőrkabátban míg az

underground tükörfolyosókon át

látja isten szemükben az ösz-

szetartozás jelét látja isten csuk-

lójukon a zsilettpengék nyomát

 

Legéndy Jácint: Földalatti Oltár, Kalligram Kiadó, 2019 

 

 

101 Klub Sajtó

 

 

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek