Budapest 2019. Apr. 12. (19:30)

Magyar Kincsek: Kodály / Rózsa Miklós / Bartók ( a Concerto Budapest koncertje )


Magyar Kincsek: Kodály / Rózsa Miklós / Bartók ( a Concerto Budapest koncertje )

Három kivételes zenemű. Vezényel: Héja Domonkos

Műsor:

KODÁLY: Balettzene (Sárkánytánc) a Háry Jánosból zenekarra
RÓZSA MIKLÓS: Csellóverseny, op. 32
--- szünet ---
BARTÓK: A fából faragott királyfi, BB. 74

Közreműködik: Szabó Ildikó cselló
Vezényel: Héja Domonkos

1926-ban, a Háry János első három előadásának közönsége még láthatta azt a képet, melyben a császárlány, Mária Lujza, szerelmi bánatában, beleveti magát a Nixbe. Kodály azonban dramaturgiai megfontolásból törölte e teljes képet, s így az itt elhelyezett balettjelenet, a Sárkánytánc is a veszteséglistára került. Balettzene cím alatt azonban a jelenet muzsikája szerencsére ránk maradt, mint ritkán megszólaltatott, de annál izgalmasabb csemege. Ahogyan csemegeszámba vehető a budapesti születésű legendás hollywoodi filmzeneszerző, Rózsa Miklós 1971-es Csellóversenye is, melynek megrendelője és első megszólaltatója Starker János volt: a versenymű szólistája ezúttal az immár majd’ két évtizede koncertező, de még mindig csak a húszas évei közepén járó, nagytehetségű Szabó Ildikó lesz. A magyar zeneirodalom megszólaltatását itthon és külföldön is szívügyének tekintő karmester, Héja Domonkos irányításával a zenekar végül egy bő százesztendős hazai remekművet játszik majd el: Bartók egyfelvonásos táncjátékának zenéjét előadva.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek