Budapest 2019. Nov. 16. (20:00)

MAKÁM – Budapest éjszakája szól – lemezbemutató koncert


MAKÁM – Budapest éjszakája szól – lemezbemutató koncert

 Ady volt az, akiben teljes lett az idő, aki megfordította a világot, a magyar glóbuszt, aki köré gyűlt a századforduló új nemzedéke, s akihez viszonyulva mindenki tudta a helyét – írták kor- és eszmetársai, pályatársai, mivel volt bátorsága írni az addig ki nem mondott tabukról, a lét szörnyű zavaros és véres élményeiről. Ady klasszikussá vált „nagy” versei mellett, mint a A föl-földobott kő, Párisban járt az Ősz, Őrizem a szemed, Adja meg az Isten – rejtőző kincseket is bemutatva megidézik a költő és korának szellemét a szó, az ének és zene eszközeivel.

A Makám Budapest éjszakája szól című új CD-jének 17 dalával tiszteleg a 100 éve elhuny Ady Endre géniusza előtt.

"Ady 17 versére írtam zenét, a legkülönfélébb műfajokban az elmúlt bő egy évben. A sanzon, a blues, a kortárs zene, a széki lassút idéző népdal hangzás, vagy a metál mind szerepel a tárházamban. Írtam, ahogy a szöveg, Ady versei kívánták. Mégis egységesnek érzem, s letagadhatatlan, egy újabb Makám lemez született. Az ének a legvadabb blues-os megszólalástól az éteri finomságú imáig, a hegedű hangja a keservesektől a repetitív játékosságig, a szopránszaxofon káprázatos improvizációi, Bartókot idéző naturális futamai bejárnak minden tartományt, a basszusgitár-, s az ütőhangszerjáték valamint a gitár eggyé olvadó homogén kíséretével." (Krulik Zoltán)

„Adynál majdnem minden ropogósan új. A radikális társadalmi program, az imádva megvető magyarság-kép, a »héjanász« jellegű, vagyis szabados, kispolgári konvenciókra fittyet hányó párkapcsolat piedesztálra emelése. A grammatika, a zsoltáros ismétlések, a képi arzenál (modorosnak mondták és mondják, pedig csak saját nyelvet beszél, bosszantó túlzásaiban is). Ha lefejtjük verséről a modor páncélját, ha csupaszon látjuk Adyt, fölkavarnak megrázó emberi közlései. És új popsztár-magatartása is! Egyik roppant extrém versében a vershős koporsón lovagol, mintha egy Marilyn Manson-klipet látnánk. Írt parti-himnuszt is az amúgy lenézett főváros vigalmi negyedéről: Budapest éjszakája szól.” – írja Térey János.

Magyar Bori - ének
Krulik Zoltán - ének, gitár
Kuczera Barbara - hegedű
Vázsonyi János - szaxofon
Bata István - basszusgitár

Közreműködik: Varró Zoltán - ütőhangszerek

 

19:00-19:40 Folksz
20:00-21:00 Makám lemezbemutató koncert
21:20-22:30 Novák Péter és az Etnofon

 

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek