Budapest 2019. Mar. 13. (19:30)

Midori és a Müncheni Kamarazenekar


Midori és a Müncheni Kamarazenekar

Vannak csodagyerekek, akikkel csupán pályájuk korai szakaszában találkozunk, később azonban eltűnnek szemünk elől. A japán-amerikai Midorit már tizennégy éves korában, 1985-ben megtapsolhattuk a Budapest Sportcsarnokban, Leonard Bernstein Béketurnéjának koncertjén.

Az oszakai születésű hegedűművésznő szüleivel 1982-ben költözött Amerikába, ahol Zubin Mehta fedezte fel tehetségét, s mutatta be a New York-i Filharmonikusok újévi koncertjén. Már gyermekkorában olyan hírességekkel játszott együtt, mint Isaac Stern vagy Pinchas Zukerman. A New York-i Juilliard School of Musicban Dorothy Delay növendéke volt. Világjáró, ünnepelt sztár, a nagy nemzetközi fesztiválok gyakori vendége, aki hanglemezein olyan karmesterekkel működött együtt, mint Zubin Mehta, Claudio Abbado, Christoph Eschenbach, Leonard Slatkin vagy Mariss Jansons. Mostani partnere, a Müncheni Kamarazenekar 1950-ben alakult, és olyan karmesterek vezették, mint Hans Stadlmair és Christoph Poppen. Az együttes azon kamarazenekarok közé tartozik, amelyek dirigens nélkül is szívesen fellépnek - a Müpában is a koncertmester, Daniel Giglberger irányítja a muzsikusokat.
A műsor érzékeny egyensúlyt teremt a barokk zene - Johann Sebastian Bach három műve - és a mérsékelt indulatvilágú, kiegyensúlyozott romantika, Edvard Grieg és Felix Mendelssohn-Bartholdy alkotásai között. A koncert első és második részében hallható két Bach-hegedűverseny, a sötétebb tónusú d-moll és a derűs-energikus E-dúr nemcsak arra ad alkalmat, hogy Midori megmutassa egyéniségének két eltérő oldalát, de arra is, hogy a lényegre törőn bölcs bachi fogalmazásmód keretei között játékának letisztultságára irányítsa figyelmünket.

Műsor:

Grieg: Holberg-szvit, op. 40
J. S. Bach: d-moll hegedűverseny, BWV 1052R
Mendelssohn: VIII. (D-dúr) vonósszimfónia
J. S. Bach: III. brandenburgi verseny, BWV 1048
J. S. Bach: E-dúr hegedűverseny, BWV 1042

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek