Budapest 2020. May. 05. (19:00)

Miriam Helms Alien, Szabó Ildikó és Lajkó István - Sosztakovics-est


Miriam Helms Alien, Szabó Ildikó és Lajkó István - Sosztakovics-est
Sosztakovics: 1. (c-moll) zongoratrió, op. 8
Sosztakovics: Hét románc Alexander Blok verseire, op. 127

SZÜNET

Sosztakovics: 2. (e-moll) zongoratrió, op. 67

Miriam Helms Ålien (hegedű), Szabó Ildikó (cselló), Lajkó István (zongora), Eleanor Lyons (szoprán)

Szerelem és halál – megannyi művészeti alkotást ihletett már meg ez a két téma, melyek az emberiséget örökké foglalkoztató kérdések leggyakoribbjai közé tartoznak. Ám míg egy költeményben vagy festményben könnyű felismerni az ezekre utaló motívumokat, addig kifejezetten nehéz dekódolni, amikor olyan rejtett formában mutatkoznak meg, mint például egy zongoratrió. A komponálás körülményeit ismerve azonban egyértelművé válik, hogy a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője, Dmitrij Sosztakovics két zongoratriója a szerelemnek és az elmúlásnak állít zenei emlékművet: az op. 8-as darab az első szerelem hatására és közvetlenül édesapja halála után született, az op. 67-es pedig egy elhunyt barátjának állít emléket. Ehhez csatlakozik a koncert folyamán a Hét románc című vokális mű, mely szövegének köszönhetően már explicit módon beszél az emberiség e két egyetemes tapasztalásáról. A Lajkó István zongoraművész, Szabó Ildikó csellista, és a norvég Miriam Helms Ålien hegedűművésznő alkotta trióhoz a koncerten az ausztrál szoprán, Eleanor Lyons csatlakozik.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek