Budapest 2019. Nov. 09. (15:30)

Nagyzenekari koncert: Prokofjev, Csajkovszkij


Nagyzenekari koncert:  Prokofjev, Csajkovszkij

Renaud Capuçon (hegedű) • Vezényel: Lahav Shani Szergej Prokofjev: Háború és béke – nyitány, Op. 91Pjotr Csajkovszkij: D-dúr hegedűverseny, Op. 35Szergej Prokofjev: Rómeó és Júlia – szvit, Op. 64a és 64b (részletek)Három mű, amelynek egykor megtagadták a bemutatását, ma mégis a világ leghíresebb darabjai között tartjuk őket számon. Két már fiatalon is a legnagyobbakkal zenélő vendégművész. Egy felejthetetlen orosz est.Amit bő félszáz esztendeje még technikailag játszhatatlannak ítéltek, ma már az alaprepertoár részét képezi. Csajkovszkij hegedűversenyét a címzett szólista, Auer Lipót ítélte túl nehéznek, Prokofjev operájától és balettzenéjétől pedig a megrendelő színházak riadtak vissza. A csaknem négyórás Háború és béke című opera Tolsztoj világhírű regénye alapján készült 1941 és 1942 között. A kétrészes mű a béke és háború témái mentén osztja ketté a történetet. A gyönyörű, dallamokban gazdag nyitány a békét idézi meg: egyszerre hősies és lírai.Az öngyilkossági kísérlete után, katasztrofális házassága elől vidékre menekülő Csajkovszkij alkotóereje a svájci Clarens­ban új lendületet kapott. 1878-ban tizenegy nap alatt felvázolta, majd két hét alatt kidolgozta hegedűversenyét. A bemutatón végül Adolf Brodszkij játszotta a szólót, de néhány évvel később az eredeti címzett Auer Lipót is műsorra tűzte a művet. Ezúttal Claudio Abbado egykori koncertmestere, Renaud Capuçon játssza a világ talán leghíresebb és legnehezebb hegedűszólóját a csupán harmincéves izraeli karmester, Lahav Shani vezényletével.Prokofjev témákban leggazdagabb darabjai közé tartozik a Rómeó és Júlia balettzenéje. A premiertől megfosztott szerző, hogy dallamai mégis eljussanak a közönséghez, három szvitben dolgozta fel a balett különböző tételeit. A karakterekben eleve nagyon gazdag, hangszerelésükben is színes szvitekből izgalmas válogatás született, amelyben a híres szerelemmotívum mellett helyet kap a vidám tánc és a megrendítő sirató is.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek