Budapest 2020. Apr. 25. (19:45)

Nagyzenekari koncert: Rachmaninov, Sibelius


Nagyzenekari koncert: Rachmaninov, Sibelius

Yeol Eum Son (zongora) • Vezényel: Dmitrij Kitajenko Szergej Rachmaninov: 2. (c-moll) zongoraverseny, Op. 18Jean Sibelius: 2. (D-dúr) szimfónia, Op. 43Egy zongoraverseny, amely a depresszióból segítette ki Rachmaninovot. Egy szimfónia, amely meghozta Sibelius számára az európai sikert. Egy karmester, aki mindkét szerzőnek szakavatott tolmácsolója, és egy zongorista, akinek a zeneirodalom legnehezebb versenyművei sem jelentenek akadályt. Őket egyesíti most a Fesztiválzenekar.1901-ben fontos események zajlottak a zenevilág különböző színterein: Szergej Rachmaninov befejezte 2. zongoraversenyét, Jean Sibelius pedig elkezdte 2. szimfóniáját. Mindkét mű áttörést jelentett szerzője számára. Előbbinek segített letenni az alkoholt és kilábalni egy sikertelen bemutató okozta depresszióból, utóbbinak pedig észak-európai komponisták számára mindaddig elképzelhetetlen elismerést hozott az egész kontinensen. Az estet az a nyolcvanéves orosz Dmitrij Kitajenko vezényli, aki mindkét szerző szimfóniáiból készített több díjjal is jutalmazott lemezt.„Csodálatos, heves és végtelenül virtuóz” – írta egy kritikus a dél­koreai Yeol Eum Son játékáról. A The Times „a tisztaság és fölény mintapéldájaként” emlegette a fiatal zongoristát, aki a koncert első felében a BFZ szólistája lesz. 2. zongoraversenyét, amelyben mindezen tulajdonságokra szükség is van, az ősbemutatón maga Rachmaninov játszotta. A darab ajánlása orvosának, a mű keletkezését hipnózisos kezeléssel elősegítő Nyikolaj Dahlnak szól. A terápia sikeres volt: a szerző soha többé nem esett újra depresszióba.Merőben eltérő körülmények között, egy békés olaszországi kiránduláson születtek meg Sibelius 2. szimfóniájának alapgondolatai. Ez a szerző utolsó műve, amelyben egyértelműen tiszteleg a klasszikus formák és a nagy elődök előtt. Az apró motívumokból történő építkezés, az utolsó két tétel szünet nélküli átmenete és a finálé ünnepélyessége Beethovent idézi.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek