Budapest 2022. Jun. 03. (20:00)

Nyitókoncert - Nemzeti Filharmonikusok


Nyitókoncert - Nemzeti Filharmonikusok

A Margitszigeti Színház ezúttal a Nemzeti Filharmonikusokkal együttműködve eleveníti fel Liszt Ferenc Petőfiről szóló művét.

 

Nyitókoncert – NEMZETI FILHARMONIKUSOK
(esőnap: június 6.)

Petőfi Sándor manapság ugyanolyan értékes, mint amilyen a saját korában volt, és példakép lehet az ifjúságnak, minden magyar embernek. Petőfi Sándor gondolkodásának alapja a nemzet volt, „honfiúi szeretettel szerette hazáját, amiért mindent képes volt feláldozni, akár még az életét is”.

A Nemzeti Filharmonikusok minden évben rendszeres fellépői a Margitsziget Szabadtéri Színpadának. Koncertjük fontos része a nyár indulásának, a ráhangolódásnak. Ez évben, a 2022-2023-as Petőfi-emlékév kapcsán, Liszt Ferenc: Petőfi szellemének című zongoradarabja lesz majd hallható. A mű Liszt utolsó zongoraművei közül való, jellegzetesen romantikus magatartásból született: a dicső múlt felidézésével, a hősök elsiratásával Liszt mintegy a zene eszközeivel kívánt maradandó emléket állítani a XIX. század legnagyobb magyarjainak. Petőfi Sándort Liszt közelről nem ismerte, így a költő zenei portréjának megrajzolásához, egyénisége megragadásához költészetéből és a személye körüli legendákból meríthetett ihletet. Petőfi Sándor jellemzésének művészi szándéka, a „szabadság, szerelem” költőjének közismerten romantikus képe már előre kirajzolhatta a darab várható duális hangvételét, egyfajta hősi, harcias tematikát a fő anyagban és ellenpólusként egy szelídebb, lírai intonációt, mely a szabadság költőjének másik arcát, a ragaszkodó fiú és a gyengéd szerelmes szerepkörét jeleníthette meg.

Különleges estét ígér mindenki számára ez az egyszeri és megismételtetetlen produkció.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar közel egy évszázada Magyarország vezető szimfonikus zenekarainak egyike. A Ferencsik János és Kobayashi Ken-Ichiro nevével fémjelzett korszakok után új fejezet kezdődött a zenekar történetében, amikor 1997-ben Kocsis Zoltán lett a  főzeneigazgatója. Az ezt követő két évtized során a zenekar megújult, nemzeti szimfonikus együtteshez méltó sokoldalúsággal nemcsak klasszikus műveket, hanem a repertoárról korábban hiányzó fontos alkotásokat is megszólaltat, a közelmúlt és napjaink magyar zenéjét is megismertetve közönségével. Kocsis Zoltán halála után 2017 márciusától 2020 augusztusáig a zenekarnál korábban éveken át első állandó karmesterként közreműködő, komoly nemzetközi karriert maga mögött tudható, Liszt Ferenc-díjas Hamar Zsolt töltötte be a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatói posztját.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar az elmúlt 15 évben mintegy 40 országban közel 330 külföldi turnékoncertet adott. Kocsis Zoltán vezetésével olyan neves helyszíneken és fesztiválokon lépett fel, mint a New York-i Avery Fisher Hall, a tokiói Suntory Hall, a birminghami Symphony Hall, az athéni Megaron, a bukaresti Enescu Fesztivál, a Colmari és a Kanári-szigeteki Fesztivál, bogotai Beethoven Fesztivál; 2011-ben, a Liszt-év alkalmából a brüsszeli Bozar Központban és a Vatikánban játszott, a XVI. Benedek pápa tiszteletére adott koncerten. Az együttes rendszeresen visszatér többek között Franciaországba, Japánba, Németországba, Romániába, Spanyolországba, Szlovákiába és Szlovéniába. Az utóbbi években felléptek Bogotában, Isztambulban, Dél-Koreában és Kínában is.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek