Budapest 2018. May. 24. (16:00)

Orgonahangverseny a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban


Orgonahangverseny a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban

 

Garantált orgonakoncertek programja a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban.

Johann Sebastian Bach (1685-1750): c-moll prelúdium és fúga BWV546
Bach c-moll prelúdiuma igazi mestermű, tele szimbólumokkal. Terjedelme 144 ütem, ami egyrészt a Fibonacci számsor 12. tagja, de 12x12 szorzata is (Izrael 12 törzse, 12 apostol). 6x24 ütemes egységekből áll a prelúdium, mellyel Bach a Teremtés és a világmindenség tökéletességét hirdeti. A mű első és utolsó 24 üteme ráadásul azonos, utalva a kezdet és a vég isteni azonosságára.
Hangneme gyászos, mint a Máté passió zárókorálja. A fúga valószínűleg korábban keletkezett, később illesztette Bach a prelúdiumhoz, kissé átdolgozva.

Johann Sebastian Bach: Air (D-Dúr zenekari szvit II. tétel)
A D-Dúr zenekari szvit egyike a legismertebb Bach műveknek. Paradox módon a művet a szerző életében nem mutatták be, a kéziratot 100 évvel később Mendelssohn fedezte fel. Ismereteink szerint 1838-ban Lipcsében szólalt meg először ez a szvit, melynek 2. tétele azóta a legtöbbet játszott zeneművek közé tartozik.

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847): A-Dúr szonáta
Mendelssohnt a nagyközönség elsősorban szimfonikus műveiről ismeri, pedig azon kevés romantikus szerző közé tartozik, aki kiválóan orgonált. Angliában adott orgonakoncertjei különösen kedvező fogadtatásban részesültek. Több orgonaművet is komponált, melyek közül kiemelkedik 6 orgonaszonátája, melyet szintén angol megrendelésre írt. A most felhangzó mű a sorozat 3. darabja.

Léon Boëllmann (1862-1897): Prière à Notre-Dame (Ima a Szent Szűzhöz)
Léon Boëllmann a XIX. század második felében élt francia zeneszerző, orgonista. Fiatalon halt meg, így sajnos kevés művet hagyott az utókorra. Köztük a legismertebb minden bizonnyal a 4 tételes “Gótikus szvit”, melynek most a harmadik tételét hallhatják. Ez a tétel egy gyönyörű ima a Szent Szűzhöz, mely ebben a templomban, melynek titulusa Mária mennybevétele, különösen aktuális.

Liszt Ferenc (1811-1886): B-A-C-H fantázia és fúga
Liszt Ferenc a XIX. század legnagyobb magyar zeneszerzője volt. Ő alapította a budapesti Zeneakadémiát és életének egy jelentős részét Budapesten töltötte. Templomunk különösen büszke arra, hogy a szerző itt mutatta be számos művét és a plébánia vendégszeretetét is gyakran élvezte.
B-A-C-H fantázia és fúgája tisztelgés a barokk legnagyobb szerzője, J. S. Bach előtt, akiről így írt Liszt: “Händel iránti minden tiszteletem ellenére továbbra is mindenekelőtt Bachért rajongok; és ha beteltem Händel hármashangzataival, a passió, a h-moll mise kincset érő disszonanciái felé húz a szívem.”


Az orgonaművészről
Dr. Gesztesi-Tóth László orgonaművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett orgonaművész-tanári diplomát. Mellette a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán karvezetést is tanult, ahol 2000-ben szerzett újabb diplomát. Ezt követően 2001-2003. között a francia kormány ösztöndíjasaként előbb Lyonban, majd a párizsi konzervatóriumban folytatott orgona tanulmányokat. Budapestre hazatérve doktori fokozatot szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.
Dr. Gesztesi-Tóth László 2018. februárjától a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zenei igazgatója.


ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK:

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom pontos címe:
1056 Budapest, Március 15. tér (az Erzsébet híd pesti hídfőjénél)

Hogyan jutok el a templomhoz metróval?
A templomhoz legközelebbi metróállomás neve az M3 vonalon: Ferenciek tere
A megállótól a templom kb. 200 méter sétatávolságra van a Kígyó utcán és Piarista közön keresztül.

Hogyan jutok el a templomhoz villamossal?
A templom előtt halad el a 2. számú villamosvonal. A legközelebbi megállójának neve: Március 15. tér.

Hogyan jutok el a templomhoz autóbusszal?
A legközelebbi autóbusz megálló az Erzsébet híd pesti hídfőjén van kialakítva. Ezt a megállót a következő járatok érintik: 5, 8E, 108E, 110, 112, 133E, 178.

Hol tudok gépkocsival parkolni a templom környékén?
Az Erzsébet híd pesti hídfője alatt kialakított fizető parkolóban.
Fontos: napközben a parkolóban nehéz szabad helyet találni.
Millenium Center mélygarázs (1052 Budapest, Pesti Barnabás u. 4.)
Franklin Parkolóház (1053 Budapest, Reáltanoda u. 5.)

A templom rendkívül gazdag történelmi múltja lehetőséget nyújt arra, hogy alaposan megismerkedjünk a magyar történelemmel, és történelmi személyiségekkel. Itt a román, a gótikus és barokk stílus egy helyen és egy időben kerül bemutatásra a látogatók számára.
Az ún. Contra-aquincumi római katonai tábor parancsnoki szobáját 371-374 között használta Frigeridus dux parancsnok. A koncert előtt egy üvegből készült járófelületen keresztül meg is tekinthetjük ezt a becses római kori emléket. Szintén itt láthatjuk a Szent István korabeli keresztény bazilika alapfalait is. A koncertnek helyszínt biztosító templomépület jelenleg látható gótikus része a XIII. században, a barokk rész pedig a XVIII. században épült.
Építészeti értékei mellett a templom három magyar szent ereklyéjét is őrizi (Szent Gellért püspök, Szent László király és Árpád-házi Szent Erzsébet egy-egy ereklyéje), valamint egy ún. globális ereklyét (Szent Kereszt ereklye). A templom kiemelkedő történelmi eseményeknek is tanúja volt. Az országgyűlés több alkalommal is ülésezett itt: 1298-ban és 1525-ben. A plébánia területén két alkalommal választottak királyt: 1458-ban Mátyást, 1490-ben pedig II. Ulászlót.
A templom plébániáján kötött házasságot Kossuth Lajos, és itt volt Széchenyi István jelképes pesti búcsúztatása is 1860. április 30-án. 1867. június 8-án a templom előtti téren tett esküt az ország megvédelmezésére I. Ferenc József magyar király.

A templom majd 300 éves zenei történettel is rendelkezik. 1801-ben ebben az épületben zajlott le Wolfgang Amadeus Mozart Requiem című művének magyarországi ősbemutatója egy gyászmise keretében.
Érdekes és fontos tény, hogy hét évig a plébánián élt, és a templomban nagyon sokat vezényelt Liszt Ferenc is. „Misse Choralis” című művének ősbemutatója a templomban volt 1872. február 4-én. Halála után itt volt az ősbemutatója 1929. nagypéntekén a „Via Crucis” című zseniális művének is.
A templom jelenlegi orgonáját a Rieger orgonaműhely építette 1932-ben. A II. Világháborúban megsérült orgonát többször felújították és modernizálták. Utolsó felújítására 2016-ban került sor, amikor az 5.621 síp újrahangolását és tisztítását végezték el. Kitűnő állapotban és fantasztikus hangzással mutatkozik be tehát Budapest egyik vezető orgonája, valamint a nagyszerű akusztikájú Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom a koncertközönség számára.
Jó szórakozást és szép élményeket kívánunk!

 

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek