Budapest 2019. Feb. 02. (20:00)

Pandit Rajeev Janardan, Sharada Mushti, Sukhad Munde Pakhawaj - Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei


Pandit Rajeev Janardan, Sharada Mushti, Sukhad Munde Pakhawaj - Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei

A koncert előtt 19.15-től Pandit Arvind Parikhról készült dokumentumfilmet vetítünk magyar felirattal, majd megnézzünk a 91 éves szitáros legenda, a Trafó közönségének szóló üzenetét.

Pandit Arvind Parikh az indiai klasszikus zene 91 éves legendájának két kiváló tanítványa mutat be két ritka indiai hangszert ezen az estén. A rudra veena a Dhrupad, míg a surbahar a Khyal előadási stílusban szólal meg. Mindkettő az emberi hang legmélyebb tartományát szimulálja – két hasonló hangterjedelmű hangszer-ritkaság két különböző előadói rendszerben.

Pandit Rajeev Janardan - surbahar

Először hallható Magyarországon a surbahar, a szitár mély hangrendű testvére, ráadásul a hangszer legavatottabb előadójának tolmácsolásában, akinek ez lesz az első szólókoncertje a Trafóban. A surbahar a Dhrupad stílusú rudra veena hangtartományában megszólaló, a szitárhoz hasonló hangszer, amely a veena-ra jellemző lassú, hosszú hajlításokkal operáló előadói rendszer mellett képes a Khyal stílusú előadási rendszer virtuozitását is megszólaltatni.
Rajeev 15 (!) évesen lett az All Indiai Radio szólistája. Iskolája, az Imdad Khani Gharana sajátos, éneklést imitáló szitár- és surbahar-muzsikáját tökéletesítette tovább teljesen egyéni játék-technikákkal és érzésekkel gazdagítva ezt az évezredes zenei tradíciót. Pandit Rajeev Janardan egyike azon kevés indiai muzsikusnak, akinek a zenéje képes áttörni a kulturális határokat.
A koncert különlegessége, hogy Rajeev egy 100 (!) éves, antik surbaharon fog játszani, amit nemrég kapott mesterétől ajándékba, aki családi örökségként őrizte ezt a csodálatos hangú hangszert, míg megtalálta a méltó örökösét: Pandit Rajeev Janardant.



http://rajeevjanardan.com/

Sharada Mushti – rudra veena

Dhrupad stílusú előadási rendszert tanul Pandit Arvind Parikh, az Imdadkhani Gharana doyenje segítségével. Sharada az All Indiai Radio zenésze, aki egyszerre mélyült el a vokális és a hangszeres zenében. Építésznek tanult és saját belátása szerint még az egyetemi tanulmányai is a zenei útján segítették, hogy megismerje hangszerét, a rudra veena-t és a Dhrupad előadási rendszerét. "Az építészet és a zene is multidimenzionális tevékenység, amelyben az idő és a tér, az ismétlés és az egyediség teremt rendet a káoszban.”



http://sharadamushti.in/

Sukhad Munde Pakhawaj
 
Olyan nagyszerű zenészektől tanult, mint Bhakt Ganesh Anna Choudhary, Pt. Satishchandra Choudhary és Prof. Govindrao Deshmukh. 6 éves korától tanítja édesapja a világhíres pakhawaj játékos: Pt. Manik Munde.
 
 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek