Budapest 2019. Nov. 11. (18:00)

Puccini: Pillangókisasszony / MET - EA


Puccini: Pillangókisasszony / MET - EA

Énekesek és operabarátok álma, hogy eljussanak New Yorkba, a legendás Metropolitan Operába. Az énekesek továbbra is nehéz helyzetben vannak, hiszen csak a legjobbak léphetnek ott fel. A közönség vágya azonban ma már könnyen teljesülhet: elég csupán a Müpáig utaznia, hogy a Metropolitan Opera Live in HD közvetítései segítségével, tizenkettedik éve élvezhesse a nagyszerű előadásokat.

Puccini: Pillangókisasszony

Giacomo Puccini a Pillangókisasszonyt nem kevesebb, mint öt változatban írta meg, az egyik verzió ősbemutatóját éppen a New York-i Metropolitan Operaházban tartották 1906-ban. A kikötői szerelem áldozatává váló, elhagyott japán gésa és a világ másik feléről érkező amerikai tengerésztiszt történetét rendkívüli szenvedéllyel és mély érzelmi hitelességgel ábrázoló mű több mint egy évszázada az operaházak egyik legtöbbet játszott darabja, dallamai, harmóniái szívig, lélekig hatolnak - Puccini ebben felülmúlhatatlannak bizonyult. Ha pedig olyan elementáris erejű az előadás, mint amilyen ez a Met-produkció, aligha lehet nagyobb a hatás.
A főleg Verdi- és Puccini-operákra szakosodott és lenyűgöző alakításokat nyújtó kínai Hui He napjaink egyik legjobbja ebben a címszerepben. Partnere, Andrea Carè szakmai értelemben Pavarotti-unokának számít; neki szintén Pinkerton az egyik sikerszerepe. Az amerikai konzul alakját a Metben több mint ötven éve debütált, de repertoárját még mindig újabb és újabb szerepekkel gazdagító - Sharplesst is most először éneklő - fáradhatatlan Plácido Domingo kelti életre. Suzukit a nagyszerű amerikai mezzoszoprán, Elizabeth DeShong alakítja.
A karmestert a magyar közönség is jól ismerheti: a hazai operaéletet jelenlétével évtizedek óta megtisztelő Pier Giorgio Morandi az olasz repertoár egyik kimagasló tolmácsa; a Metropolitan Operában 2017-ben vezényelt először. Aki pedig színpadra állította a produkciót, nem más, mint Az angol beteg című film Oscar-díjas rendezője, a 2008-ban elhunyt Anthony Minghella, aki ezzel a sodró lendületű Pillangókisasszonnyal 2006-ban a Londoni Színházak Társasága által adományozott Laurence Olivier-díjat is elnyerte.

A Metropolitan Opera Live in HD közvetítések partnerünk, a Cikánek Management közreműködésével valósulnak meg.

Vezényel: Pier Giorgio Morandi

Szereplők:
Cso-cso-szán: Hui He
Suzuki: Elizabeth DeShong
Pinkerton: Andrea Carè
Sharpless: Plácido Domingo

Közreműködik: A Metropolitan Opera Ének- és Zenekara

Díszlet: Michael Levine
Jelmez: Han Feng
Fény: Peter Mumford
Koreográfia: Carolyn Choa
Bábszínház: Blind Summit Theatre
Rendező: Anthony Minghella

 

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon...

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Micimackó állás nélkül az utcán kóborol... – a költészet napja Bornai Tiborral és Karinthy Verával

Aki szereti a verseket, a költészetet az minden év április 11-én biztosan talál egy jó programot ehhez kapcsolódóan. Az idei Magyar Költészet Napján a Csili Művelődési Központban Karinthy Vera és Bornai Tibor Öt Karinthy és én című estjét láthatta a közönség.

Véget érnek a hosszú séták a sötétben: arrébb tolják a szervezők a Bánkitó Fesztivált

Nagy a mozgás: nemrég számoltunk be, hogy a Szeláví és a Bujtor fesztivál is helyet változtat (link a cikk alján), most azt a hírt kaptuk, hogy a Bánkitó szervezői is hoztak egy hasonló döntést, igaz, ők csak "arrébb tolják" a fesztivált.
Új koncertek