Budapest 2018. Dec. 02. (19:30)

Purcell Kórus és Orfeo Zenekar - Advent és Magnificat a Tamás-templomban - Bach és Kuhnau


Purcell Kórus és Orfeo Zenekar - Advent és Magnificat a Tamás-templomban - Bach és Kuhnau

J. S. Bach: „Nun komm, der Heiden Heiland” – kantáta, BWV 61
Kuhnau: Magnificat
SZÜNET
J. S. Bach: „Was willst du dich betrüben” – kantáta, BWV 107
J. S. Bach: Magnificat, BWV 243

Purcell Kórus, Orfeo Zenekar (korabeli hangszereken) Vezényel: Vashegyi György

A 18. század első felében a gazdag zenei hagyományokkal rendelkező lipcsei Tamás-templom Cantor et Director Musices pozíciója a tíz legfontosabb zenészállás közé tartozott Európában. 1723-ban – szigorú felvételi vizsgát követően – Johann Sebastian Bach került e posztra, s az első nagy egyházi ünnepkör, amelynek keretében kivételes zeneszerzői és karmesteri formátumáról a teljes gyülekezetnek számot adhatott, a karácsony volt. Az 1723-as év első adventi vasárnapjára egy kilenc évvel korábban komponált kantátáját, a Nun komm der Heiden Heilandot vette elő, karácsony második napjára azonban teljesen új Bach-mű, az ekkor még Esz-dúrban álló és (a helyi hagyományoknak megfelelően) karácsonyi betéttételekkel ellátott Magnificat hangzott el Lipcse legtekintélyesebb templomában. E művel formai szempontból hozható kapcsolatba a Was willst du dich betrüben kezdetű kantáta, műfajilag pedig az a Magnificat, amelyet Bach közvetlen Tamás-kántor elődje, korának kitűnő polihisztora, Johann Kuhnau komponált – életműve legpompásabb vokális darabjaként.

 

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek