Budapest 2019. Mar. 10. (19:00)

Semmelweis Kamarazenekar koncertje


Semmelweis Kamarazenekar koncertje

 

Műsor:

Georg Friedrich Händel: G-dúr concerto Op. 6 No. 1.
Kelemen László – hegedű, Hámori Katalin – hegedű, Karlócai Kristóf – gordonka

Johann Sebastian Bach: d–moll kettősverseny BWV 1043
Bencsáth Zsófia – hegedű, Kelemen László – hegedű

Antonio Vivaldi: G-dúr szimfónia RV 149

***

Wolfgang Amadeus Mozart: D-dúr templomi szonáta KV 144
Göblyös Péter – orgona

Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr Andante fuvolára, zenekarra KV. 315
Tardy Katica – fuvola

Joseph Haydn: D-dúr zongoraverseny  Hob. VIII / 11
Kolbe Ilona – zongora

Közreműködik:
  • Semmelweis Kamarazenekar
  • Vezényel: Tardy László Liszt-díjas, Magyar Örökség-díjas karnagy

Orvosok körében hagyományosan mindig is sok volt a zeneértő és az aktív zenész is. A budapesti orvosegyetemen is a múlt században a történelem hullámzásaival párhuzamosan többnyire működött zenekar, ami kezdetben fúvósokkal, ütősökkel együtt szimfonikus zenekar volt, majd néha rövidebb időkre megszűnt, ill. újjáalakult. A hatvanas évek második felében éppen nem volt zenekar, de volt szándék a létesítésére. dr Göblyös Péter radiológus-orgonista lobbizott érte, ő szerezte meg az egyetem vezetésének jóváhagyását és ő kérte fel 1968-ban a Kodály által is nagyra tartott ifjú karnagyot, Tardy Lászlót, hogy a nemrég elkezdett Mátyás templomi kántori-karnagyi munkája mellé vállalja el az ifjú medikusok zenei vezetését is, aminek ő eleget is tett.

Az elmúlt ötven évben és mindmáig is ő vezeti az együttest. Már ez is ritka. Kimagasló kamarazenei tudása és nagyszerű emberi tulajdonságai a jó zenekari légkör fennmaradásában alapvetőek, de az is, hogy a mai zenekari tagok között is van 4 ember, akik már a kezdetekkor ott ültek a kottatartó mögött és azóta is jóban-rosszban együtt vannak. A tagok többi része is évtizedek óta muzsikál az együttesben.

Megszámlálhatatlan koncert volt ezalatt egyetemi fellépések, önálló itthoni koncertek, orvos-zenész találkozók ill. külföldi vendégszereplések, turnék formájában. A kezdeti időkben a zenekarnak fenntartója is volt a szakszervezet képében és azt (a közelmúltban elhunyt) dr. Simon György képviselte magas szakmai fokon, nagy barátsággal.

A tagok sorában alacsony a fluktuáció. Amikor idősebben lettek az alapítók, már nehéz volt az egy generációval fiatalabbaknak a baráti szálakba magukat is beleszőni, ezért néhány éve, mint medikuszenekar önállósodtak. A Semmelweis Kamarazenekar időközben egyesületi formában működik, az egyetemtől korábban érkező támogatást - nagyon helyesen – ez utóbbi együttes kapja. A Semmelweis Kamarazenekarnál a folyó kiadásokat, utazásokat a tagok által beadott tagdíjak biztosítják.

Hetente 1-2 próba van a Gyógyszerészeti Intézet könyvtárában, a helyszínt még az előző tanszékvezető Klebovich Imre professzor ajánlotta fel, amiért a zenekar a tanszéki rendezvényeken is időnként fellép.

A zenekar koncertjein karmesterként, vagy művészeti vezetőként időnként – a saját karmester akadályoztatása esetén - kitűnő profi zenészek működnek közre. Jó pár évtizede - néhány alkalommal - az együttest Vashegyi György vezényelte és ez az ív Rolla Jánosig tart, aki a múlt évben ugrott be jó pár alkalommal kisegíteni. A repertoár a nagy barokk mesterektől a klasszikus zenei korszak kamarazenekari, verseny- ill. oratórikus darabjainak szerzőiig tart, amit időszakosan kortárs magyar zeneszerzők darabjaival egészítenek ki.

Az együttes fennállásának 50 éves jubileuma alkalmából – a 40 éveshez hasonlóan – a BMC szponzorálásában ad koncertet, ezúttal a BMC Koncerttermében.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek