Budapest 2020. Jan. 28. (19:00)

Somnakaj


Somnakaj

Több, mint egy év szünet után ismét Budapesten a Somanakaj című gypsy musical! A sikerdarab a MÜPA és a Nemzeti Színház teltházas előadásai után most a MomKult színpadán kerül megújult formában bemutatásra. A darab valódi sikertörténet, a közönség minden előadás végén vastapssal jutalmazza ezt a különleges előadást. A Somnakaj az első roma sorsjáték avagy Gypsy musical, a színház és a koncert egyvelege, romák és nem romák előadásában. A darabban egy fiatal roma lány, Somnakaj meséli el saját történetét, egy kalandos utazást, amelynek állomásai a darabban megelevenednek. A darabban helyet kap az élőzene, a tánc, a tradicionális képzőművészet és iparművészet, melyek együttesen adnak hiteles képet a roma világról. A világhírű roma zenészek mellett a fiatal roma tehetségek és hazai nem roma művészek is szerepet kapnak. Az előadásban megszólaló dalok ilyen köntösben még soha, sehol nem hangoztak el, végig járják a cigány kultúra majd minden állomását, teljes képet nyújtanak az autentikus hallgatóktól és pergetőktől egészen a roma rapen át Szakcsi Lakatos Béla roma jazzdaláig, melyek Kovács Antal (Romano Drom) és Szirtes Edina Mókus hangszerelésében szólalnak meg. A Müller Péter Sziámi által színpadra írt darabban a közönség újra értelmezheti mindazt, amit a cigány zenéről és kultúráról tudni vélt. A szereplők között megtalálhatjuk Falusi Mariannt, Kovács Antalt, Szakcsi Lakatos Bélát, Athina Papadimitrut, a Romano Drom tagjait, miközben az események, a hosszú út végén hazaérkezünk Somnakajjal, és mindenkihez elér az a világos és egyszerű üzenetet, hogy mind emberek vagyunk, cigányok és nem cigányok, ugyanúgy sírunk, ugyanúgy nevetünk, de bármilyen utat járunk is be, nem feledhetjük honnan jöttünk. Kitörő érzelmi gazdagság, vérbő temperamentum jellemzi az előadást. A nézők hol sírnak, hol nevetnek. A cigány emberekre, illetve a roma kultúrára jellemző hullámzó érzelmi állapot nem tud nem hatni a hallgatóságra. És ha érzelmileg hatni tud, már sokat elért. Elérte, hogy mosolyogva, érzelmekkel telítődve esetleg másképpen lássuk mindazokat, akik mellettünk élnek a mindennapokban.
Ennek, a mostani előadásnak további érdekessége, hogy ez az első olyan színházi előadás, amely környezetvédelmi projektet is támogat. A jegy megvásárlásával mindenki egy fát is vásárol (minden belépőjegy ára tartalmazza), amelyet a Somnakaj alkotóival, művészeivel együtt fog a közönség tavasszal elültetni.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek