Budapest 2017. Oct. 21. (20:00)

Studio 5 – Nyolc másodperc


Studio 5 – Nyolc másodperc

A Studio 5 formáció Nyolc másodperc című különleges hangversenyét hallhatja a közönség a Magyar Rádió Énekkara és Virágh András Gábor orgonaművész előadásában 2017. október 21-én a Szent István Bazilikában.

 A tavaly februári sikeres bemutatkozó koncertjével rögtön a köztudatba berobbanó Studio 5 programjában nem ígér kevesebbet, mint hogy hidat képez a tradíció és az innováció, a patina és a progresszió között. Az öt fiatal zeneszerzőből (Bella Máté, Kutrik Bence, Solti Árpád, Varga Judit, Virágh András Gábor) álló csoport kiemelt célja, hogy szélesebb közönség számára elérhetővé tegye a kortárs zenei kultúrát. Programjukban is olvashatjuk: “Fontosnak tartjuk egy olyan értő fiatal közönség kinevelését, akik tisztában vannak saját zenei hagyományuk értékeivel.”

Éppen ezért a Studio 5 tudatosan szakít a kortárs zenei közegre jellemző klisékkel, és rendhagyó helyszínen, valamint kevésbé jellemző apparátussal jelentkezik idén ősszel. A Magyar Rádió Énekkara és Virágh András Gábor, a Szent István Bazilika orgonaművésze szólaltatja meg az új műveket. A produkciónak a CAFe Budapest keretein belül a Szent István Bazilika ad otthont.

 

A „patina és progresszió“ szellemiségének megfelelően a Bazilika szakrális közegében ősi latin nyelvű liturgikus szövegekre és az elmúlt három évszázad verseire komponált kórusművek, valamint egy, az ökumenikus dallamkincsből építkező szóló orgonamű hangzik el öt fiatal zeneszerző tollából, akik egymástól eltérő eszközökkel fogalmazzák meg zenei gondolataikat.

 Nyolc másodperc

A budapesti Szent István Bazilika hatalmas tere a mennyei hosszúságú visszhang révén válik igazán érzékivé. A nyolc másodpercnyi lecsengés egy hang életében már-már örökkévalóságnak tűnhet. A zeneszerzők többnyire nem is kalkulálnak ennyire intenzív hangzó környezettel. A Studio 5 vegyeskarra és orgonára írt műveiben nagyon is épített a Bazilika zenei adottságaira.

 

Műsor:

Solti Árpád: Last Statements
Bella Máté: Béke
Virágh András Gábor: Seven Choralmeditations
Varga Judit: Pocket Requiem
Kutrik Bence: In paradisum

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek