Mamma Mia!
Budapest 2015. Oct. 30. (19:30)

Terényi Ede 80


Terényi Ede 80

Ünnepi hangverseny a 80. születésnapját ünneplő Terényi Ede zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja tiszteletére.

Terényi Ede 1935. március 12-én született Marosvásárhelyen. A Bolyai Farkas Gimnáziumban érettségizett 1952-ben, majd a kolozsvári Zeneakadémián diplomázott zeneszerzés szakon, ahol tanára a Kodály-tanítvány Jodál Gábor. 1958-tól 2012-ig ugyanebben az intézetben dolgozott tanárként. 1983-ban doktorált A modern zene harmóniaelmélete (1900–1950) című zenetudományi disszertációjával. 1994-től doktorátus-vezető.

Műveit ötven kötetben jelentette meg, s ehhez járul az eddig közreadott negyvenöt CD is, míg harmóniaelméleti kutatásait tanulmányokban tette közzé. Könyveket, elemzéseket, zenei esszéket írt a modern zenéről, zeneszerző elődökről és kortársakról (Veress Sándor, Lajtha László, Balassa Sándor). Számos műve hangzott el ősbemutatóként Európa zenei centrumaiban. Művészi tevékenységének elismeréseként több jelentős kitüntetést, díjat kapott: George Enescu-díj (1980), Bartók–Pásztory-díj (1994), Erkel-díj (2000). 

Műsor:

ERDÉLYI KÓDEX – kamaraszimfónia vonószenekarra (1998)

V.           Allegro non troppo

VI.          Andante – Allegro

VII.         Allegretto

VIII.       Vivace

A szerző egy KÉPZELT KÓDEX lapjairól álmodta valós dallamokba, a cirkalmas kódex-iniciálék sugallta szólamrajzokba és a gondolatban végigolvasott mesék hangzásképeibe harmincpercnyi muzsikáját. A művet a Budapesti Vonósok mutatták be másfél évtizeddel ezelőtt.

CANTUS HUNGARICUS – kamaraszimfónia vonószenekarra (1998)

IV.          Allegro

V.           Lento

VI.          Allegro

A műre jellemző a festői és epikus részek gyors váltakozása és a filmszerű képsorok, kommentáló narrációk beiktatása. A zene felidézi Erdély tájait. Erre utal a mű alcíme is: ZÖLD ERDŐK LITURGIÁJA.

A szimfónia a Budapesti Vonósok felkérésére készült. Az Erdélyi kódex és a Cantus hungaricus egyetlen alkotói lendület szülötte. Egymást magyarázó, kiegészítő IKERSZIMFÓNIA. Ősbemutatójukat is csak néhány nap választotta el egymástól. Ezúttal végre együtt szólalnak meg ünnepi hangversenyen.

 

Közreműködik: Budapesti Vonósok

Művészeti vezető: Botvay Károly, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Kaliforniában forgatott klippel tér vissza a BBC által is elismert fiatal énekesnő

Kaliforniában forgatott klippel tér vissza a BBC...

A szlovák popsztár, Karin Ann sikeres tavaszi EP-je, és komoly nemzetközi turnéja után új klippel jelentkezik. A fiatal énekesnő, akit BBC egyik...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Józsi az Akváriumba megy

A Kelemen Kabátban Józsi című albuma tavaly jelent meg és ahogy azt Horváth Boldi mondta, életük legszemélyesebb lemeze lett. A dalokat egymás után mutatták be a rajongóknak, amelyeket egy csokorban február 10-én hallhat a közönség először élőben az Akváriumban, ahol a Hősök és JumoDaddy lesznek a vendégeik.

Freakin’ Disco: Akartunk írni egy könnyedebb, kedvesebb, lágyabb zenét. Ez nem jött össze...

Készül a Freakin’ Disco TOTEM című harmadik lemeze. A Face Yourself című számot már hallhattuk, most pedig megérkezett a második single Gekko címmel, amit március 25-én az A38 Hajón már élőben is hallhat a közönség.
Új koncertek
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest