Miskolc 2020. Jan. 15. (19:00)

Tűzvarázs bérlet 19-20


Tűzvarázs bérlet 19-20
Műsor: 
Sibelius: II. Krisztián király – szvit, Op. 27
Boccherini: B-dúr gordonkaverseny
Csajkovszkij: II. (c-moll, „Kis orosz”) szimfónia, Op. 17
Vezényel: 
Közreműködők: 
Kassai Filharmonikus Zenekar
Cselló: Jan Bogdan

Immár régi keletű a Miskolci Szimfonikus Zenekar együttműködése a Kassai Filharmonikusokkal: évadról évadra, rendre felváltva látogat el egymás városaiba a két együttes. 2020 tavaszán ismét Miskolcon szerepelnek a felvidéki muzsikusok. Műsoruk élén egy ritkán hallható, ám annál érdekesebb alkotás áll: a finn Jean Sibelius II. Krisztián király szvitje, amely az azonos című színműhöz írt zenéből származó öttételes opus (1898). Adolf Paul svéd író darabja a XVI. század skandináv világára nyit ablakot; Sibelius hozzákomponált tételei kivételes lírai színvarázsban tündöklő miniatűrök, részint archaizáló nyelvezettel, de a komponista kifejezésmódjára mindenkor jellemző természetközeliség érzetével társulóan is.

Az olasz Luigi Boccherini (1743–1805) korának kiemelkedő gordonkaművésze volt, aki számos versenyművet komponált hangszerére. Közülük a januári hangversenyen is megszólaló – valószínűleg korai keletkezésű – B-dúr darab hallható leggyakrabban: elmondhatni, az utóbbi évtizedekben reneszánszát éli a mű. Századára jellemzően háromtételes alkotás gyors–lassú–gyors tételrenddel: derűs-lendületes kezdéssel, ünnepélyes lassútétellel majd könnyed-szellemes záró rondóval.

Habzó vitalitású, nyers-folklorisztikus elemekben, ugyanakkor – a szerzőre jellemző kontrasztként – kifinomult lírában is gazdag alkotás Pjotr Iljics Csajkovszkij „Kis orosz” jelzésű II. szimfóniája (1872, átdolgozás: 1879–80). Kifejezett törekvése volt komponistájának a népi melódiavilág szimfonikus keretek közé olvasztása. Nővére ukrajnai birtokán nyaralva ottani népdalokat ismert meg, amelyek azonnali alkotómunkára ösztönözték, s ennek gyümölcse lett egyéb művek mellett az új szimfónia is. Hol harsány népünnepély-, hol keleti „fátyoltánc-” tónusú, hol bravúrpillanatokban tobzódó zenei anyagának tarka kaleidoszkópjával ajándékozza meg hallgatóját a darab, a zeneszerzői közvetlenség megnyerő példájaként.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek