Miskolc 2020. Mar. 23. (19:00)

Tűzvarázs bérlet 19-20


Tűzvarázs bérlet 19-20
Műsor: 
Farkas Ferenc: Gyász és vigasz
Bruch: e-moll kettősverseny, Op. 88
Bruch: F-dúr románc, Op. 85
Wagner: Szerelmi tilalom – nyitány
Wagner: Siegfried – Erdőzsongás
Wagner: Parsifal – Nagypénteki varázs
Vezényel: 
Közreműködők: 
Miskolci Szimfonikus Zenekar
Hegedű: Soo Eun Lee
Mélyhegedű: Dirk Hegemann

Kései romantika és modernség találkozik egymással a tavaszi est programjában. Farkas Ferenc meghatározó zeneszerzőink egyike volt a XX. század második felében, s az életmű szerencsére mind jelentékenyebb szelete válik hozzáférhetővé a jelenkor technikai vívmányainak köszönhetően. Gyász és vigasz című szimfonikus darabja Fejős Pál filmrendező emlékére keletkezett, akinek nagy szerepe volt Farkas pályakezdésében, hiszen ő indította el a filmzene-komponálás útján. Miután kiderült, hogy Fejős kedvenc zeneszerzője, Ottorino Respighi volt Farkas mestere, a rendező „lecsapott” a még huszonéves muzsikusra, kijelentve, hogy következő filmjét vele együtt fogja elkészíteni. (Ez a filmdráma lett az Ítél a Balaton – egy magyar környezetbe átültetett Rómeó és Júlia-történet.) Megható gesztus, hogy 1965-ben, a Gyász és vigasz komponálásakor Farkas beleszőtte az emlékdarabba Fejős kedvenc Respighi-melódiáját a Róma kútjaiból. A szimfonikus alkotás műsorra tűzésével a húsz esztendeje eltávozott komponistára emlékezünk.

Ugyancsak 2020-ban lesz Max Bruch halálának évfordulója: a kerek száz esztendeje elhunyt német muzsikus munkáiból válogatva szintén a fölfedezés örömét kínáljuk hangversenyünkön. Bruch legjátszottabb műve fiatalon megalkotott g-moll hegedűversenye, a most fölhangzó, hegedűre és mélyhegedűre írt e-moll kettősverseny, valamit a mélyhegedűszólót igénylő Románc viszont a zeneszerző kései – s nem kevésbé ihletett – lírájába nyújt bepillantást. Richard Wagnertől is fölcsendül egy ritkán hallható tétel, a Szerelmi tilalom című vígopera nyitánya. Keresetlen, vidám egyszerűségével az ifjú zeneszerző műhelyébe kalauzol el: a színpadi darab a mindössze húszas évei elején járó Wagner tollából került ki, Shakespeare Szeget szeggel c. vígjátéka nyomán. Miskolcon valószínűleg még soha nem hangzott föl nyilvánosan e színpompás nyitánymuzsika. Műsorunk két további Wagner-tétele az életmű gerincét kitevő grandiózus alkotásokból választott részlet: a Siegfried zenedráma Erdőzsongása az egyik legihletettebb XIX. századi szimfonikus természettabló, míg az életművet is lezáró Parsifal Nagypénteki varázsa az egyházi ünnep közeledtét jelzi.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek