Miskolc 2019. Sep. 23. (19:00)

Tűzvarázs bérlet 19-20


Tűzvarázs bérlet 19-20
2019. szeptember 23., hétfő 19:00
Helyszín: 
Művészetek Háza
Műsor: 
Schumann: III. (Esz-dúr, „Rajnai”) szimfónia, Op. 97
Debussy: Három nocturne
Ravel: Daphnis és Chloé – II. szvit
Vezényel: 
Közreműködők: 
Miskolci Szimfonikus Zenekar
Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus (művészeti vezető: Molnár Éva)

Lendület, erő, fenség árad mindjárt a „Rajnai” szimfónia kezdőhangjaiból. Képzelhetőek vajon lélekemelőbb bérletnyitó pillanatok? Az alkotó éppen negyven éves volt, midőn rajnai tájakra, Düsseldorfba költözve, gyakorlatilag egy lendülettel vetette papírra új szimfóniáját (1850). Ám hiába jutott addigra már túl a pályacsúcson, mintha évtizedeket fiatalodott volna vissza hirtelen, oly friss, oly természetes életörömtől duzzadó vallomás e muzsika! Szélesen és szenvedélyesen hömpölyög, akárcsak emberi szemmel a Rajna, a németség első számú nemzeti folyója. Vidéke mitikus vidék, legendák hona – különös, hogy a Schumann-szimfónia megszületésével csaknem azonos időben kezdett hozzá a kor német zenés színpadának legnagyobb géniusza zenedráma-tetralógiájának megalkotásához, amelynek első darabja A Rajna kincse címet viseli… E nemzeti „folyó-hangköltészet” emblematikus darabjává lett Schumann műve is, amely ábrázoló-megjelenítő muzsika a javából – igazi programzene a szó romantikus értelmében, még ha szerzőjével kapcsolatosan ritkán emlegetjük is e kifejezést! Egy tétel még a kölni dóm monumentalitása – s az ottani ünnepi szertartás pompája – kiváltotta reflexióknak is jut az öt közül.

Szintúgy programzene a maga módján – zenén kívüli élményvilágot hordozó alkotás legalábbis – a két fölhangzó francia mű.  Claude Debussy Három zenekari noktürnje (1897–99: Felhők, Ünnepek, Szirének) a szerző fiatalkori remeke volt. Két tengerkép – egy borús-szürke és egy ezüstös-holdas – keretezi benne az emberi világ forgatagát, a mű íve így a végtelenből a végtelenbe halad. Szövegtelen nőikar teremti meg a zárótétel sajátos fényét. Maurice Ravel Daphnis és Chloé-zenéje a Párizsban tartózkodó Orosz balett felkérésére keletkezett (1909–12). A belőle összeállított két koncertszvit közül a második mű kezdete az egyik legcsodálatosabb hajnalzene, amelyet valaha is leírtak; záró bacchanáliájának fergeteges irama pedig nem csupán ámulatba ejt, de annak metruma (5/4) is különleges. S bizony az ilyen aszimmetrikus lejtésű ütemekre nehéz táncolni, ám hogy mégis jól menjen a szokatlan mozdulatsor, az együttes tagjai ritmikusan ismételgették gyakorlás közben vezetőjük nevét: Szer-gej Gya-gi-lev…

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek