Miskolc 2021. May. 17. (19:00)

Tűzvarázs bérlet 20-21


Tűzvarázs bérlet 20-21

Tűzvarázs VII.

2021. május 17., hétfő 19:00
Helyszín: 
Művészetek Háza
Műsor: 
Edvard Grieg: Peer Gynt – I. és II. szvit, Op. 46 és Op. 55
Cser Ádám: VI. szimfónia
Vezényel: 

A Peer Gynt 1876. évi színrevitele kapcsán látványosan találkozott egymással a XIX. századi norvég kultúra két zseniális, emblematikus alkotószemélyiségének művészete. Edvard Grieg huszonhat tételből álló kísérőzenét komponált Henrik Ibsen drámai költeményéhez. Ezekből válogatva utóbb két zenekari szvitet is összeállított hangverseny-előadások céljaira a komponista. Mindkettő négy-négy tételt tartalmaz és egyaránt „elnyűhetetlen” komolyzenei örökzölddé vált. S bár a zenei kifejezésmód alapvetően nyugatiasnak mondható ezekben a szvittételekben, jelentős részüket a norvég népzene rejtett varázsa is átsugározza. Az első darab kezdőtételének felemelő, tiszta derűje (Reggeli hangulat), majd folytatásként a gyász (Åse halála), a finom érzékiség (Anitra tánca) s végül a groteszk humor (A hegyi király csarnokában) tónusainak egymásutánja csodálatraméltó egységet képez. Nem beszélve a természetközeliség érzetéről a hangok mögött, de a mesterien hangszerelt tételfüzér további – olykor akarva-akaratlanul mosolyt is fakasztó – színgazdagsága ugyanúgy ámulatba ejt. A kezdőtétel az elképzelt sivatagi napkelte fényeinek poétikus zenei foglalata; később Anitra, a beduin lány meghökkentően kecses-északias, mazurkaszerű táncot lejt, végül pedig a főhős Peer Gynt-öt felbőszült manók serege üldözi életre-halálra egy skandináv népzenei emlékeket ébresztő, vad zenekari ostinato közepette. A kalandok sorának – a drámacselekmény szempontjából itt sem összefüggő, mégis meggyőző ívű – folytatásaként a második szvit kezdete menyasszonyrablást idéz föl, „eredményként” a csalódott Ingrid panaszába torkollva. Tarkabarka, csengő-bongó arab tánc következik, majd tengeri vihar képe tűnik elénk – a norvég partoknál, Peer Gynt hazatérésekor –, s befejezésül az eszményi nőalak, Solvejg halhatatlan dallama hoz magával fájdalmas érzelmi hullámzást, ámde feloldásképpen végtelen szépséget, derűt is.

Cser Ádám Első szimfóniáját is már a Miskolci Szimfonikusok mutatták be 2012-ben. A lendületesen alkotó komponistának most a műfajbeli hatodik darabja kerül – újból a Zenekar jóvoltából és ugyancsak ősbemutatóként – a miskolci közönség elé.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

A Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a "The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24" keretében – 21 ország 32 városában lépnek fel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
Új koncertek