Budapest 2019. Mar. 02. (15:30)

Zenekari koncert - Bizet, Sosztakovics, Muszorgszkij-Ravel


Zenekari koncert - Bizet, Sosztakovics, Muszorgszkij-Ravel

 Alekszandr Knyazev (cselló) • Vezényel: Pinchas Steinberg 

Georges Bizet: C-dúr szimfónia
Dmitrij Sosztakovics: 1. (Esz-dúr) csellóverseny
Mogyeszt Muszorgszkij – Maurice Ravel: Egy kiállítás képei
Az elbűvölő francia bohémvilágból a sötét sztálini Szovjetunión keresztül az orosz népmesék kedvesen groteszk miliőjébe repít minket a koncert, amelyen a Budapesthez is kötődő izraeli karmester, Pinchas Steinberg kalauzol végig.

A Montmartre-on felnőtt, tizenhét éves Bizet egyszerű iskolai feladatként írta meg első, C-dúr szimfóniáját, ám a túláradó gesztusokkal, friss lendülettel teli mű ennél jóval többé vált. A szerző egész életében egy fiókban rejtegette a darabot, amely felfedezése után túlragyogta az imádott mester, Charles Gounod munkásságát. A kritikusok szerint „elbűvölő és bájos” mű a romantikus repertoár fontos része lett.
Sosztakovics – Bizet-hez hasonlóan – szenvedélyesen szeretett és nagyon tudott zongorázni. Ezúttal azonban a szerző barátjának és tanítványának, a csellóóriás Rosztropovicsnak írt Esz-dúr gordonkaverseny szólal meg. A világ egyik legnehezebb csellóversenye mély, személyes vallomás, tele ambivalens érzésekkel egy kiszámíthatatlan és ellenséges világ (a sztálini Szovjetunió) iránt, ahol sosem tudhatod, hősként vagy bűnbakként ébredsz. A darab szólistáját, a szintén orosz Alekszandr Knyazevet Rosztropovics méltó utódjának tartják.
A koncert egy másik orosz szerző, Muszorgszkij talán legnépszerűbb művével zárul, amelyet átiratával Ravel tett igazán naggyá. Merész, öntörvényű és technikás ciklusát, az Egy kiállítás képeit (1874) a komponista eredetileg zongorára írta festő barátja, Viktor Hartmann tragikus halála után; Muszorgszkijt a jó barát képeiből szervezett emlékkiállítás inspirálta. Hangokban elevenedik meg egy fantasztikus gnóm figurája, egy ódon vár, egy ormótlan szekér, kiscsibék, piacozók, boszorkányok – orosz mesék és számtalan színes hangulat.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek