Budapest 2019. Jun. 02. (15:30)

Zenekari koncert - Mendelssohn, Schumann, Csajkovszkij


Zenekari koncert - Mendelssohn, Schumann, Csajkovszkij

 Gautier Capuçon (cselló • Vezényel: Leonidas Kavakos 

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Hebridák-nyitány
Robert Schumann: a-moll csellóverseny
Pjotr Csajkovszkij: 6. (h-moll, „Patetikus”)
szimfónia
Leonidas Kavakos az a szólista, akit – ízléstől függetlenül – a Fesztiválzenekar minden tagja százpontosnak tart. A görög hegedűművész karmesterként is sikert sikerre halmoz; most erről az oldaláról is bemutatkozik a BFZ közönségének.

A koncert elején kalandos útra indulunk. Mendelssohn 22 évesen egy európai körutazás hatására, a Skócia partjainál fekvő szigetcsoport lélegzetelállító látványától megihletve írta egyik legnépszerűbb nyitányát. A tenger hol szolid, hol tomboló hullámait megidéző Hebridák-nyitány egyes motívumai ma már játékfilmekben, rajzfilmekben, sőt videojátékokban is megjelennek.
Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges ennek a hangversenynek. A francia Gautier Capuçon a cselló 21. századi nagykövete, akit az intuíció mozgat a zenében mindenekfelett. Virtuóz, kifejező, drámai erejű, mégis könnyed. Schumann csellóversenyét, amelynek szívbemarkoló, lírai második tétele a csúcspontja, ragyogó hangzású Goffriller-csellóján szólaltatja meg.
A 6. szimfónia Csajkovszkij utolsó befejezett szimfóniája. A zeneszerző szerette a darabot, megszállottan dolgozott rajta, munka közben többször sírva fakadt, úgy érezte, legjobb műve van születőben. Az első és a zárótétel tele van mély fájdalommal és szomorúsággal, míg a középső két tételben egy légies tánczene és egy hevesen lüktető induló szólal meg. A szimfóniának Csajkovszkij szerint volt egy „szubjektív” programja, de ezt sosem fedte fel mások előtt, ami rengeteg találgatásra adott okot. Máig rejtélyes halálát követően, amely kilenc nappal a 6. szimfónia premierje után következett be, egyre elterjedtebbé vált a nézet, hogy a drámai hangú mű valójában a szerző búcsúlevele volt.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek