Budapest 2019. Apr. 28. (15:30)

Zenekari koncert - Verdi, Mozart, Csajkovszkij


Zenekari koncert - Verdi, Mozart, Csajkovszkij

 

Leif Ove Andsnes (zongora) • Vezényel: Manfred Honeck

Giuseppe Verdi: A végzet hatalma – nyitány
Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr zongoraverseny, K. 467
Pjotr Csajkovszkij: 5. (e-moll) szimfónia Végzetes este játékkal, románccal, kecses valcerrel és meghitt imával, mígnem Csajkovszkij szimfóniájából kirobban a győzelem hangja. Az osztrák Manfred Honeck, aki tíz éve vezeti a Pittsburghi Szimfonikusokat, mélyen hívő ember – zenélés közben is ez a belső iránytűje. Alázatos és bőkezű, őszinte, humoros, nyitott. Sokat dolgozott Skandináviában, így könnyen talál összhangot a hangverseny norvég zongoristájával. A Gramophone-díjas Leif Ove Andsnes a New York Times szerint maga a mesteri elegancia, erő és éleslátás.
Az este felütése Verdi szenvedélyes és véres operájának, A végzet hatalmának nyitánya, amelyben a lázasan rohanó végzetmotívum egy imaszerű dallammal fonódik össze.
Wolfgang Amadeus Mozart 1884 és 1886 között két év alatt tizenegy zongoraversenyt írt, és ekkor mutatták be a Figaro házasságát is. Ebben a termékeny időszakban született a 21. (C-dúr) zongoraverseny is, amit a szerző édesapja, Leopold „megdöbbentően nehéznek” tartott. A versenymű első tételében primadonnaként lép színre a zongora, a meghitt és lírai másodikban megnyugszik a dallam, majd vígoperákat idéző, jókedvű incselkedéssel zárul a darab.
A sorsmotívum a koncert végén is utat tör magának. Ez forrasztja össze Csajkovszkij 5. szimfóniájának tételeit, de közben jelentős átalakuláson megy keresztül. Kezdetben temetési szertartást idéz, majd diadalmas indulóvá duzzad. A 2. világháborúban épp ez a végzetes küzdelem és a győzelembe vetett hit tette olyan népszerűvé a művet, amelyet Leningrád ostromakor is eljátszottak. Az 1941 őszén adott koncertet a második tétel alatt indított bombázás sem akasztotta meg. 

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek