Alexander Rybak


Zenei stílusPop/Rock
Alexander Rybak

Alexander Rybak (belaruszul: Аляксандр Ігаравіч Рыбак, magyar átírásban: Aljakszandr Iharavics Ribak; Minszk, 1986. május 13.) belarusz származású norvég hegedűművész, énekes és zeneszerző. Ő képviselte Norvégiát a 2009-es Eurovíziós Dalfesztiválon, Fairytale (magyarul: Tündérmese) című dalával, amivel megszerezte az első helyezést. Így a 2010-es Eurovíziós Dalfesztivált Norvégiában rendezték meg.

Az egykori Szovjetunióban, Minszkben (ma Fehéroroszország) született. Négyéves korában szüleivel Norvégiába költözött. Szülei Natalia Valentinovna Rybak zongoraművész és Igor Alexandrovich Rybak hegedűművész, mindketten ismert előadóművészek Norvégiában. Alexander Rybak ötéves korában kezdett el hegedülni, mellette zongorázni is tanult. Jelenleg Oslo belvárosában, az Aker Brygge újonnan épült városnegyedben él. Folyékonyan beszél norvégul, oroszul és angolul, mindhárom nyelven énekel és ír dalszövegeket.

10 éves korától a Barratt Due Institute of Music zeneiskolába járt, tanulmányait az eurovíziós szereplése miatt megszakította, majd 2011-ben visszatért és a következő évben kitűnő minősítéssel megszerezte a bachelor fokozatot.

2004-ben Anders Jahre Culture Prize-szal tüntették ki.

2005-ben bekerült a norvég Idolba, ahol a negyeddöntőig jutott, majd 2006-ban jazzes hangzású Foolin’ című saját dalával megnyerte a Kjempesjansen-t, az NRK tehetségkutató műsorát. Már ekkor játszott együtt olyan híres norvég művészekkel, mint Morten Harket vagy Arve Tellefsen.

2007-ben szerepet kapott az Oslo Nye Teaterben színre vitt Hegedűs a háztetőn című darabban, amiért megkapta a Hedda Awardot.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon aratott győzelmét követően számos európai országban, többek között Oroszországban, Fehéroroszországban, Ukrajnában és az Amerikai Egyesült Államokban turnézott.

2009 decemberében fellépett a Nobel-békedíj átadási ünnepségen Oslóban, melynek közvetítését több millióan nézték világszerte. 2010-ben két országban is megkapta a legmagasabb zenei kitüntetést: a norvég Spellemann of the year 2009-et, és az orosz Best Breakthrough of 2009-et. 2013-ban Fehéroroszországban Az év emberének választották.

2011 első felében részt vett a Dancing With the Stars svéd verziójában, a Let's dance Sweden című showműsorban, ahol partnerével egészen a negyedik helyig jutottak. 2014-ben a Your Face Sounds Familiar (Odin v odin) oroszországi válotzatában szerepelt. Itt is a negyedik helyet szerezte meg.

2013-ban a norvég eurovíziós nemzeti válogatóban, a Melodi Grand Prix-n az Annsofi által előadott I’m With You című dallal vett részt. 2014-ben a máltai Franklin Callejanak írta meg a Still Here-t, mellyel az énekes az ötödik helyen végzett a Malta Eurovision Song Contesten. A fehérorosz Milki nevű lánycsapatnak írt Accent című dala a negyedik helyet érte el a 2015-ös Eurofesten.

2015 óta minden évben részese egy norvég történelmi színdarabnak (Soot-Spelet), ahol népszerű norvég művészekkel együtt egy szabadtéri színpadon a legendás nagy norvég hegedűművészt és zeneszerzőt, Ole Bullt alakítja. Szintén ebben az évben debütált íróként is. Gyerekeknek írt könyve, a Trolle og den Magiske Fela sikeres volt Norvégiában. A könyv egyben hangoskönyv is, három CD-vel együtt jelent meg, melyeken több színész olvasta fel a történetet. Meghallgatható a cselekményt kísérő tizenhárom dal is. Rybak jelenleg a könyv és a dalok alapján készült musicalen dolgozik.

Magyarországon 2015-ben és 2016-ban járt, mindkétszer a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor vendégeként. A műsorban feltűnt fiatal tehetségekkel együtt koncertet adott a Várkert Bazárban, Budapesten.

2016. február 27-én a Duna által megrendezett A Dal 2016 eurovíziós nemzeti dalválasztó műsor döntőjében is színpadra állt, ahol előadta a Fairytale-t.

2018-ban visszatért a norvég eurovíziós dalválasztó műsorba, a Melodi Grand Prix-re, That's How You Write a Song című saját szerzeményével megnyerte a versenyt, így ő képviselhette Norvégiát a lisszaboni dalfesztiválon. A második elődöntőből elsőként jutott tovább a döntőbe. A május 12-én megtartott fináléban 144 pontot ért el, így a 15. helyen végzett.

Alexander Rybak a Fairytale című dallal megnyerte a norvég nemzeti döntőt a Melodi Grand Prix-t, így ő képviselhette Norvégiát a 2009-es Eurovíziós Dalfesztiválon Moszkvában. A dal zenéjét és szövegét is saját maga szerezte. A döntőben 747 888 szavazattal győzött, jóval maga mögé utasítva Tone Damlit, aki 121 856 szavazatot kapott Butterflies című dalával. 2009. május 14-én a dalfesztivál második elődöntőjéből első helyen jutott be a két nappal később, május 16-án megrendezett döntőbe, amit a dalfesztiválok történetének addigi legmagasabb pontszámával, 387 ponttal megnyert. A résztvevő 42 országból 16 Norvégiának adta a maximális tizenkét pontot.


Hírek és rajongók
https://www.youtube.com/watch?v=dzt4Moexi-4
 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Celine Dion a '90-es éveket idézi meg az Insta reklámjában

Celine Dion a '90-es éveket idézi meg az Insta...

Önmagában váratlan húzás a platformtól, hogy nem egy agyonfilterezett arcú, tökéletes mosolyú, huszonéves influencert kértek fel az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Lóci játszik készítette a Seveled főcímdalát

Már a mozikban Orosz Dénes új romkomja, a Seveled. A film főcímzenéjét a Lóci játszik zenekar írta. A dal videóklipjében a zenészek mellett a film két főszereplője, Tenki Réka és Mészáros Béla is szerepet kapott.

Robbie Williams karácsonyi albuma mindent visz

Mégpedig ebbe: Robbie Williams és Elvis Presley a brit albumeladási lista legsikeresebb szólóelőadói.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek