Menopauza 1170x180

Alexander Rybak


Zenei stílusKlasszikus
Alexander Rybak

Alexander Rybak
Életrajz, díjak, zenei karrier

Készült a hivatalos weboldal és WikipediaEnWikpediaNo alapján || Frissítve: 2020.01.13.
-- In English --

Alexander Rybak Európa- és világszerte ismert hegedűművészként zenei sokoldalúságáról és kísérletezőkedvéről ad tanúbizonyságot, a klasszikus műfajt poppal, rockkal, jazzel és más műfajokkal keveri.
Egyike a legtöbbet streamelt norvég, és a legtöbb nézettséget elére eurovíziós előadóknak  a YouTube-on 650.000 feliratkozójaa Facebook-on  774.000, Instagram-on 26.000 követője van.

Alexander (Igorevics) Rybak Fehéroroszországban, Minszkben született 1986. május 13-án. 

A zene iránti érdeklődése ötéves korában kezdődött, amikor szüleivel Norvégiába, az Oslóhoz közeli Nesodden városába költöztek. Édesanyja Natalia Valentyinovna, édesapja Igor Alekszandrovics Rybak, mindketten zenetanárok, akiknek természetes volt, hogy fiukat zongorázni és hegedülni tanítják. A két hangszer közül Rybak végül a hegedűt választotta. Emellett zongorázik, és gitározik is, utóbbit csak kedvtelésből. 
Folyékonyan beszél norvégul, oroszul és angolul, mindhárom nyelven énekel és ír dalszövegeket.
Már a kezdetektől fogva napi több órás gyakorlással elérte, hogy családjával koncerteket adott és már gyerekként különböző zenekarokkal távoli országokban koncertturnékon vett részt. Kora gyerekkorától ír zenét.
Zenei tehetsége mellett a klasszikus zene szabad, a megszokottól eltérő előadásmódjá tkedveli. Elkezdett a hegedűn jazz-t és popot is játszani.

10 éves korától a Barratt Due Musikkinstitutt zeneiskolába járt, tanulmányait az Eurovíziós szereplése miatt megszakítja, majd 2011-ben visszatér, és a következő évben hegedű szakon kitűnő minősítéssel megszerzi a bachelor fokozatot.
2005-ben bekerült a norvég "Idol" tehetségkutatóba (kb. a magyar "Megasztár"), ahol a negyeddöntõig jutott, majd 2006-ban jazzes hangzású saját dalával (“Foolin'”) megnyerte a Kjempesjansen-t (“A nagy lehetőség”), a norvég állami TV tehetségkutatóját.

2007-ben szerepet kapott az Oslo Nye Teater-ben színre vitt 

Hegedűs a háztetőn" darabban, amiért megkapta a Hedda Award-ot (a legrangosabb norvég színházi elismerés).

 

 

2000-2009

Korai művészi karrierjéről részletesen ITT olvashatsz.
Olyan neves norvég művészekkel dogozott együtt a kezdetektől mostamnáig, mint Stephen Ackles, Morten Harket, Knutsen & Ludvigsen, Thomas Stanghelle és Arve Tellefsen, régebben és az utóbbi időkig.

Eurovízió 1. 

Ekkoriban és már korábban is évekig sokat járta a skandináv vidéket, egyfajta vándorzenészként, szállásért, kosztért és némi fizetségért. Egy ilyen utazás során írta meg Fairytale (Tündérmese) című dalát, mellyel előbb megnyerte az Eurovízió norvég nemzeti döntőjét (Melodi Grand Prix), majd a Moszkvában rendezett nemzetközi verseny döntőjébe is a közönség kedvenceként jutott, végül pedig – a Frikar norvég modern néptánccsoport közreműködésével – 2009-ben rekordpontszámmal (387) megnyerte a moszkvai, 54. Eurovíziós Dalfesztivált. Ezt gyakorlatilag már senki nem fogja megdönteni, mert 2016-ban új pontozási rendszert vezettek be a versenyen.

Az Eurovíziót követően számos európai országban, a volt Szovjetunió területétől az USÁ-ig koncertjeivel bejárta az egész világot, TV-műsorokban, fesztiválokon lépett fel. A mai napig összesen 44 országba látogatott el.

A “Fairytale” nagy sláger lett Európában, számos országban  hossztú ideig vezette  a  slágerlistákat. Ekkor jelent meg első albuma a “Fairytales”, melyet azóta további 7  követett.

 2009 után....

 

Ebben az időszakban filmszerepet kapott a “Yohan, barnevandrer” című családi mozifilmben (2010), majd újabb filmes munkája követezett: az amerikai DreamWorks "Így neveld a sárkányodat" című animációs filmtrilógiája első, majd mindhárom részének (2010, 2014, 2019) norvég verziójában "Hablaty"-ot szinkronizálta, a 2. részhez pedig ő írta az egyik filmzenét is "Into a Fantasy" címmel.


2011-ben Alexandert a gyerekek és a tanítás iránti elkötelezettsége új projekt indítására inspirálta: zenei workshopokat tart tehetséges gyerekekből és fiatalokból álló klasszikus zenekaroknak. A 3 napos munka közös, nyilvános koncerttel zárul. Eddig Norvégián kívül Svédországban, az USA-ban, Törökországban és Fehéroroszországban tanított fiatalokat.

Koncertmesterként vagy szólistaként számos elismert klasszikus zenekarral működött együtt vagy vett részt közös koncertturnékon, úgymint az Oslo Filharmonikusok, Ung Symfoni Bergen, Minsk Kamarazenkar, National Youth OrchestraKORK (a Norvég Rádió Zenekara), a Trondheim-i Szólisták, vagy a  cseh Janáček Philharmonic Orchestra.

Fontosabb fesztiválokTV-s szereplések:

2009, 2012, 2014, 2015, 2016 - Szláv Bazár, Vicebszk, Fehéroroszország
2011 - A Strictly Come Dancing svéd verziója, a Let's Dance
2014 - "Hver gang vi møtes"/Every Time We Meet norvég reality, ahol a művészek egymás dalait dolgozzák fel
2015 - a spanyol eredetű Your face sounds familiar című sorozat orosz verziója, az "Один в один!/Ogyin v Ogyin/Sztárban  sztár (a résztvevők legendás művészeket utánoznak)
2009-2019 - norvég szabadtéri zenés előadóest ”Allsang på grensen” 

De az Eurovízióval ezután sem szakított teljesen.

Több norvég ill. európai előadónak írt dalt a nemzeti válogatójukra;

2013-ban a norvég Annsofi Pettersen-nek az "I'm With You" , 2014-ben a máltai Franklin Calleja-nak "Still Here", 2015-ben a fehérorosz "Milki" lánycsapatnak az "Accent" című dalt.

Ezen kívül Alexander előszeretettel dolgozza fel a MGP és az Eurovízió sikeres dalait, utóbbiak közül pl. ukrán Jamala 2016-os és a portugál Salvador Sobral 2017-es győztes dala is megihlette, ahogyan a 2019-es MGP-győztes Keiino.

Több Eurovízió-show sztarvendég-fellépője is volt, pl. a 2016-os stockolmi döntőben, vagy a 2019-es MGP-döntőben.


2015 óta kezdve minden évben részese egy norvég történelmi színdarabnak (“Soot-Spelet”), népszerű norvég művészekkel együtt szabadtéri színpadon a legendás nagy norvég hegedűművészt és zeneszerzőt, Ole Bull-t alakítja.

Eurovízió 2.

Alexander 2018-ban, 9 évvel legendás győzelme után újra úgy döntött, elindul a versenyen, és "That’s How You Write A Song" című saját szerzeményével újra megnyerte a norvég nemzeti előválogató Melodi Grand Prix-t, ezzel megszerezte a jogot, hogy újra Norvégiát képviselje az Eurovíziós Dalversenyen Lisszabonban. Itt a döntőben a 15. helyet szerezte meg.

Virtuóz és szívből jövő hegedűjátéka nagyban hozzájárul az igazi karácsonyi hangulat megteremtéséhez a karácsonyi koncertturnékon, melyeken szintén kiváló műszészekkel dolgozik együtt, mint pl.

Vinterbilder 2011 (Anne Vada és Dennis Storhøi),
- "Swinging Home for Christmas" (2010),
- a "Stille Natt Hellige Natt" (2012-2018)

Szintén 2015-ben debütált könyvszerzőként. Gyerekeknek írt könyve, a “Trolle og den Magiske Fela” ("Trolle és a varázshegedű") nagyon sikeres lett Norvégiában. 

A könyv egyben hangoskönyv is, 3 CD-vel együtt jelent meg, melyek Alexandernek a cselekményt kísérő 13 saját dalát tartalmazzák, a történetet pedig több kiváló színész olvassa fel. 

2019. november 28-án volt a könyv alapján készült musical bemutatója a norvégiai Kristiansand neves színházában, a Kildenben (rendező-dramaturg Jostein Kirkeby-Garstad mellett Alexander is részt vett a színpadra állításban.)

 

Alexander 2015-ben, 2016-ban és 2018-ban járt Magyarországon, az első két alkalommal a Virtuózok klasszikus TV-s tehetségkutató műsor vendégeként, a TV-s döntőben és a fiatal tehetségekkel együtt Budapesten koncertet is adott, ugyanebben az évben az Eurovízió magyar válogatójának döntőjében is fellépett, 2 évvel később pedig a Debreceni Virágkarnevál "Karneváléj" nagykoncert sztárfellépője volt.

Mindhárom látogatásáról ITT találhatók fotók, videók.

TANULMÁNYOK:

1996-2009/11-12 - Barratt Due Musikkinstitutt zeneiskola, hegedű szakon bachelor, kitűnő minősítés
2003 - Teljes ösztöndíj a rangos angol nyári akadémián, a „Meadowmount School of Music”
2002-2005 - Középiskola: Rud zene, tánc és dráma tagozat

DÍJAK:
2000 és 2001 - A „Sparre Olsen - fiatal klasszikus zenészek versenyének” nyertese

2004 - Anders Jahre Culture Prize
2006 - „Kjempesjansen” TV-s tehetségkutató győztese (NRK)
2007 - „Hedda-díj” az „Év Felfedezettje" - norvég színházi díj Osló Nye Teater a „Hegedűs a háztetőn” c. musicalben nyújtott alakításáért

2009 - a Melodi Grand Prix győztese, a mindenkori legmagasabb pontszámmal

2009 - „Eurovíziós Dalverseny 2009” győztese, minden idők legmagasabb pontszámával
2009 - “Ausztrál Rádióhallgatók Díja” Európai zenészeknek
2009 - Marcel Bezencon Press Award az Eurovízión
2010 - Orosz Grammy: a 2009-es "Év Felfedezettje"
2010 - Norvég Grammy: a 2009-es "Év Művésze"
2010-es „Év Felfedezettje” (MUZ-TV), Moszkva
2013 - "Minszk szülötte" díj TOP-50, Fehéroroszország
2018 - A Melodi Grand Prix győztese


Hírek és rajongók
https://www.facebook.com/AlexanderRybakFanHungary/
 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


 Vízicsata is lesz a Tábor fesztiválon

Vízicsata is lesz a Tábor fesztiválon

Alig két hónap, és startol a hazai rockerek egyik kedvenc Balaton-parti fesztiválja (2024. augusztus 28-31., Alsóörs).
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A Carson Coma nem is mulatós... Fogd meg a söröm!

Megjelent a Carson Coma kislemeze, ami egyetlen dalra épít: a Beton.Hofival közös Frida Kahlo című számot dolgozták fel elismert és feltörekvő producerek egyaránt. A végeredmény meglehetősen színes lett: drum and bass és dubstep mellett mulatós verzió is szerepel az EP-n. 

Tudod, milyen zenét hallgatnak a nyolcesztendősök?

"Hosszú sorban jönnek, mennek/ Apró ördögök, de szentek..." – József Attila Nyolcesztendős lányok című verse Koncz Zsuzsa előadásában szólalt meg a fejünkben, amikor szembejött velünk a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért most publikált Zeneipari Jelentése, amely a 8-14 éves gyerekek zenehallgatási szokásait járta körbe.
Új koncertek