Neoton 1000

Damon Albarn


Zenei stílusEgyéb zene
Damon Albarn

Damon Albarn (Whitechapel, London, 1968. március 23. –) angol dalszerző, énekes, producer. A Blur nevű britpop bandával kezdte karrierjét és vált ismertté, de az ő nevéhez köthető a világ első virtuális bandája, a Gorillaz, illetve a Sziget Fesztiválon is fellépett The Good, The Bad & The Queen nevű produkció is. 2016-ban a zenei munkásságáért II. Erzsébet a Brit Birodalmi Rend lovagjává avatta (OBE, tiszti fokozat).

Damon Albarn 1968-ban született Londonban, később Colchester-be költözött családjával. A George Tomlinson Primary School-ba járt, és ott zongorát, gitárt tanult, valamint 12 évesen itt ismerte meg Graham Coxont, akivel később megalapította a Blurt. Apja Keith Albarn, anyja Hazel, egy húga van, Jessica.

A Blurt eredetileg Seymour néven alapította meg 1989-ben Londonban Damon Albarn (ének), Graham Coxon (gitár), Alex James (basszusgitár) és Dave Rowntree (dob). Első lemezük, a Leisure 1991-ben jelent meg. Ezt követte a Modern Life is Rubbish (1993), a Parklife (1994), a The Great Escape (1995), a Blur (1997), a 13 (1999), valamint az eddigi legutolsó Think Tank (2003). Részben a Blurnek köszönhető, hogy a kilencvenes években igen népszerűvé vált a britpop zene nem csak Nagy-Britanniában, de egész Európában. A Think Tank című album felvételei közben Graham Coxon kiszállt a zenekarból (csak a lemezzáró Battery in Your Legben hallható a gitárjátéka). Kiválása után a zenekar hivatalosan nem oszlott fel, de éveken át inaktív volt. Sokáig pletykálták, hogy Graham visszamegy a zenekarba, ám erre egészen 2009-ig kellett várni. Több sikeres fellépésük volt az eredeti felállásban, egy új dalt is kiadtak (Fool's Day), ám új albumot azóta se készítettek, sőt egyelőre nem is tervezik.

2002-ben Damon megjelentette Mali Music című albumát, melyet Malin rögzített, valamint Nigériában, ahol Tony Allennel vettek fel dalokat. 2003-ban Democrazy címmel adta ki addigi demo anyagait, melyeket a Think Tank turné alatt vett fel. A Trainspotting filmzenéi közt megtalálható Closet Romantic című száma is (valamint a Sing is, az első Blur albumról). Többek közt olyan dalokban hallható még mint a Fatboy Slim Palookaville című lemezén található Put It Back Together-ben, a brit Kano Feel Free című számában, valamint a Massive Attack 2010-es lemezén a Saturday Come Slow-ban.

2007-ben az angol Q magazin beválasztotta a "Művészek, akik megváltoztatták a zenét" válogatásába.

Színészként is kipróbálta magát, az 1997-es Veszettek című angol krimiben szerepelt Robert Carlyle oldalán. 2007-ben az izlandi Anna and the Moods animációs filmben Anna apjának kölcsönözte hangját.

A Gorillazt 1998-ban alapította meg Damon Albarn és Jamie Hewlett, a Tank Girl képregény készítője. A zenekart négy rajzolt tag alkotja: 2D, Murdoc, Noodle és Russel. 2D-nek Albarn kölcsönzi hangját. Zenéjüket a britpop és a hiphop keveréke jellemzi. Első lemezüket 2001-ben adták ki, és több mint hétmillió példányban kelt el, ezzel bekerültek a Guinness rekordok könyvébe is, mint a legsikeresebb virtuális zenekar. Második albumuk a 2005-ös Demon Days. A modern technika segítségével még Madonnával is felléptek a 2006-os Grammy gálán. Plastic Beach című harmadik lemezük 2010-ben jelent meg. Még ugyanebben az évben Albarn bejelentette, hogy december 24-én ingyen letölthető lesz a következő Gorillaz lemez, melynek címe The Fall.

2006-ban Damon Albarn, Paul Simonon (The Clash), Simon Tong (The Verve) és Tony Allen összeálltak, és 2007 januárjában kiadták a The Good, the Bad and the Queen című lemezüket. A lemezt eredetileg Damon szólólemezének tervezték Danger Mouse producerrel, ám végül szupergroup lett a dologból.

 


Hírek és rajongók
https://www.facebook.com/Damonalbarnofficial/
 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


 Pandora szelencéje újra bezárult: P.Box helyett itt a MoneyRoll

Pandora szelencéje újra bezárult: P.Box helyett itt...

Az igazság az, hogy P.Box, vagy hosszabban: Pandora's Box-ügyben kissé elveszítettük a fonalat, ezért a Wikipédiához fordultunk segítségért.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

Majdnem minden nap minikoncert lesz az Esernyősnél Óbudán

Túrós csuszát ugyan nem adnak mellé és nem is sramli szól, de anélkül is kimehetsz Óbudára, pontosabban a Fő térre, még pontosabban az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont elé (ha a Krúdy- szobor megvan, akkor jó helyen állsz), mert biztos, hogy lesz ott valami zenélés...

Lajkó Félix és Csík János koncertje után a komplett Dombos Festet törölték

Nagyon sokáig hallgattak a szervezők, majd óriási lendülettel vetették bele magukat a fesztivál összerakásába. Ez a lendület a szerbiai járványhelyzet miatt most megakadt.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek