Neoton 1000

Damon Albarn


Zenei stílusEgyéb zene

Közelgő Damon Albarn koncertek

Damon Albarn

Damon Albarn

Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem május 20. (20:00)
Damon Albarn

Damon Albarn (Whitechapel, London, 1968. március 23. –) angol dalszerző, énekes, producer. A Blur nevű britpop bandával kezdte karrierjét és vált ismertté, de az ő nevéhez köthető a világ első virtuális bandája, a Gorillaz, illetve a Sziget Fesztiválon is fellépett The Good, The Bad & The Queen nevű produkció is. 2016-ban a zenei munkásságáért II. Erzsébet a Brit Birodalmi Rend lovagjává avatta (OBE, tiszti fokozat).

Damon Albarn 1968-ban született Londonban, később Colchester-be költözött családjával. A George Tomlinson Primary School-ba járt, és ott zongorát, gitárt tanult, valamint 12 évesen itt ismerte meg Graham Coxont, akivel később megalapította a Blurt. Apja Keith Albarn, anyja Hazel, egy húga van, Jessica.

A Blurt eredetileg Seymour néven alapította meg 1989-ben Londonban Damon Albarn (ének), Graham Coxon (gitár), Alex James (basszusgitár) és Dave Rowntree (dob). Első lemezük, a Leisure 1991-ben jelent meg. Ezt követte a Modern Life is Rubbish (1993), a Parklife (1994), a The Great Escape (1995), a Blur (1997), a 13 (1999), valamint az eddigi legutolsó Think Tank (2003). Részben a Blurnek köszönhető, hogy a kilencvenes években igen népszerűvé vált a britpop zene nem csak Nagy-Britanniában, de egész Európában. A Think Tank című album felvételei közben Graham Coxon kiszállt a zenekarból (csak a lemezzáró Battery in Your Legben hallható a gitárjátéka). Kiválása után a zenekar hivatalosan nem oszlott fel, de éveken át inaktív volt. Sokáig pletykálták, hogy Graham visszamegy a zenekarba, ám erre egészen 2009-ig kellett várni. Több sikeres fellépésük volt az eredeti felállásban, egy új dalt is kiadtak (Fool's Day), ám új albumot azóta se készítettek, sőt egyelőre nem is tervezik.

2002-ben Damon megjelentette Mali Music című albumát, melyet Malin rögzített, valamint Nigériában, ahol Tony Allennel vettek fel dalokat. 2003-ban Democrazy címmel adta ki addigi demo anyagait, melyeket a Think Tank turné alatt vett fel. A Trainspotting filmzenéi közt megtalálható Closet Romantic című száma is (valamint a Sing is, az első Blur albumról). Többek közt olyan dalokban hallható még mint a Fatboy Slim Palookaville című lemezén található Put It Back Together-ben, a brit Kano Feel Free című számában, valamint a Massive Attack 2010-es lemezén a Saturday Come Slow-ban.

2007-ben az angol Q magazin beválasztotta a "Művészek, akik megváltoztatták a zenét" válogatásába.

Színészként is kipróbálta magát, az 1997-es Veszettek című angol krimiben szerepelt Robert Carlyle oldalán. 2007-ben az izlandi Anna and the Moods animációs filmben Anna apjának kölcsönözte hangját.

A Gorillazt 1998-ban alapította meg Damon Albarn és Jamie Hewlett, a Tank Girl képregény készítője. A zenekart négy rajzolt tag alkotja: 2D, Murdoc, Noodle és Russel. 2D-nek Albarn kölcsönzi hangját. Zenéjüket a britpop és a hiphop keveréke jellemzi. Első lemezüket 2001-ben adták ki, és több mint hétmillió példányban kelt el, ezzel bekerültek a Guinness rekordok könyvébe is, mint a legsikeresebb virtuális zenekar. Második albumuk a 2005-ös Demon Days. A modern technika segítségével még Madonnával is felléptek a 2006-os Grammy gálán. Plastic Beach című harmadik lemezük 2010-ben jelent meg. Még ugyanebben az évben Albarn bejelentette, hogy december 24-én ingyen letölthető lesz a következő Gorillaz lemez, melynek címe The Fall.

2006-ban Damon Albarn, Paul Simonon (The Clash), Simon Tong (The Verve) és Tony Allen összeálltak, és 2007 januárjában kiadták a The Good, the Bad and the Queen című lemezüket. A lemezt eredetileg Damon szólólemezének tervezték Danger Mouse producerrel, ám végül szupergroup lett a dologból.

 


Hírek és rajongók
https://www.facebook.com/Damonalbarnofficial/
 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Mérlegelik a lehetőségeiket a júliusi fesztiválok – egyelőre úgy tűnik, kivárnak

Mérlegelik a lehetőségeiket a júliusi fesztiválok...

A csütörtöki kormányinfón elhangzott, hogy előreláthatóan június-júliusra várható a járvány tetőzése. Azt már összeszedtük, hogy az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Jó hír: az első tesztje negatív a Rammstein frontemberének

Tegnap számoltunk be arról – magyar és külföldi lapértesülésekre hivatkozva –, hogy Till Lindemann koronavírusos, és karanténban van egy berlini kórház intenzív osztályán. Ebből mára már csak a második bizonyult igaznak, de az is elmúlt...

Dua Lipa teljes új anyaga kiszivárgott a netre

Miután a korong teljes anyaga kiszivárgott a netre, egy héttel korábban kiadta Future Nostalgia című új albumát Dua Lipa.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek