Kodály Zoltán Zenei Általános Iskola


CímNyíregyháza, 4400, Vay Ádám krt. 18.
Kodály Zoltán Zenei Általános Iskola

1958-ban kezdődött az ének-zene oktatása iskolánkban, mely a mai napig az iskola fő profilja. Az elmúlt 4 évtizedben az ének-zenei képzés nemzetközi elismerésre tett szert. Énekkaraink - Nyitnikék, Napsugár kórus, Cantemus fiú vegyeskar, illetve a Cantemus Kóruscsalád tagjai: Cantemus gyermekkar, Pro Musica leánykar, Cantemus vegyeskar, sok jelentős hazai és nemzetközi kórusverseny I. díjával büszkélkedhet. 1992-ben, a korábbi iskolaépület átadásának 100. évfordulóján vette fel iskolánk a nagy magyar zeneszerző és zenepedagógus, Kodály Zoltán nevét.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város elvárásainak megfelelően ének-zene tagozatot működtetünk emelt ének-zene óraszámmal. Iskolánk három gyermekkórusa (Nyitnikék, Napsugár és Fiú vegyeskar) biztosítja a Cantemus kóruscsalád utánpótlását.
Világnézeti és politikai elkötelezettség nélkül neveljük, oktatjuk gyermekeinket a legfontosabb ismeretek, jártasságok, készségek, képességek fejlesztése révén.
A hazai, nemzeti és egyetemes kultúra értékeinek megismertetésére törekszünk.
Gondot fordítunk arra, hogy tanulóink előítélet-mentesen éljenek, jól kezeljék a konfliktusokat.
Tiszteljék és szeressék szüleiket, nevelőiket, társaikat.
Képesek legyenek szeretetet adni és kapni.
A tanulóink egyéni képességeinek figyelembevételével lehetőséget biztosítunk a tehetséggondozásra és felzárkóztatásra.
A magas szintű zenei kultúra mellett iskolánk minden más közismereti tantárgyból is jó alapot ad a jóhírű középiskolákba való továbbtanuláshoz. Az elmúlt tanévben 123 diákunk végzett kitűnő eredménnyel (tanulóink 35%-a) és 241 oklevelet, érmet szereztünk - megyei és országos - különböző tantárgyi (magyar, matematika, angol, német, fizika, környezetismeret, rajz ...) és sportversenyeken. Iskolánk 7. alkalommal lett győztes az Országos Duatlon Diákolimpián az összesített pontversenyben.
A mindennapi testedzés keretén belül un. Úszásprogram is működik nálunk évek óta. Így az első osztálytól a nyolcadikig minden gyermekünk hetente egy órát úszik, amelyhez szakembert, kísérést és felügyeletet iskolánk biztosít.
A sok területen megmutatkozó tehetséges gyerekek délutáni hasznos időtöltéséről és szórakozásáról az iskolánkban - külső iskolaként jelenlevő - alapfokú művészeti oktatási intézmények is gondoskodnak (pl. hangszeres oktatás, néptánc, grafika).
A nevelőtestület személyes példaadással, magas fokú műveltséggel, igényességgel, derűs humánumával közvetíti a diákok felé, hogy tanulni érdemes és hasznos.

Képzési forma

A Kodály Zoltán Általános Iskolában nappali rendszerű általános műveltséget megalapozó emelt szintű ének-zenei oktatás folyik. Kötelező beiskolázási körzettel nem rendelkezünk. A város minden pontjáról fogadunk gyerekeket. Évek óta többszörös a túljelentkezés.
Napjainkban 8 évfolyamon, évfolyamonként 2 -2 osztályban 434 gyermek tanul. 9 napközis és 1 tanulószobai csoportunk van.
A továbbtanulási arány 100 %-os.

Tárgyi adottságok

2001. augusztusában költöztünk új épületbe. Egykor régi, patinás házunkat - amely valaha az Evangélikus Egyház tulajdona volt, - az egyház a kártalanítások során visszakapta.
Új épületünk a város szívében épült, jól megközelíthető a Nyíregyháza belvárosát körbeölelő lakótelepekről is.
Impozáns látvány fogadja a hozzánk érkezőket. Nyugalmat áraszt a hatalmas aula, a sok üvegfal világossá, barátságossá teszi az épületet. Egy szép, reprezentatív tér látványa jelentősen befolyásolja a gyerekek, szülők, pedagógusok közérzetét.
Díszudvarunk a városban egyedülálló. Megfelelő hely a gyerekeknek a pihenésre, felüdülésre. Sajnos az udvarunk kicsi, így a sportpályánk állandó használatban van.
A létesítmény "U" alakban épült. Az alsósok a nyugati szárnyban, a felsősök a keletiben tanulnak.
450 fős szép hangversenytermünk a városban egyedülálló. Egy 120m2-es énekkari próbaterem, négy hangszeres terem, külön ének szaktanterem segíti az énekesek munkáját.
Az új épületet új bútorzattal adták át. Így esztétikus, tiszta berendezés fogadja minden teremben, ebédlőben, előadóban a tanulókat.
Könyvtárunk elég kicsi, de világos és barátságos. Ezt bizonyítja, hogy tanulóink sok időt töltenek ott délutánonként olvasással, internetezéssel.
A tornaterem mellett egy kis konditerem áll a gyerekek rendelkezésére. Ideális a tornateremhez kapcsolódó rész. 2-2 lány- és fiúöltöző, mosdók teszik lehetővé, hogy a váltó osztályok külön, kulturált körülmények között öltözhessenek, tisztálkodhassanak.
Az egész épületben megfelelő a mellékhelységek száma, állapota. (hideg-melegvizes mosdó, kézszárító).
Külön orvosi szoba van, ahol iskolaorvosunk és védőnőnk csütörtökönként ellátja a gyereket, illetve elvégzik a rendszeres vizsgálatokat.
Az a szülő, aki hozzánk hozza gyermekét, ezekkel a külső, látható adottságokkal is találkozik.

 

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Az elmúlt 25 év legjobb colorStar-dalai a Hajón

Az elmúlt 25 év legjobb colorStar-dalai a Hajón

A colorStar története 1996-ban indult, még jóval a digitális korszak előtt, így a mostani jubileum arra is jó alkalom, hogy bővítsék online...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Már 15 éve (zen)élnek egy Képzelt Városban

A Képzelt Város november 4-én, az A38 Hajón ünnepli 15. születésnapját. A különleges estén a zenekar a teljes eddigi életművéből előkerülnek majd dalok, így rég nem játszott kedvencek is felcsendülnek majd a koncerten.

Cher nem hagyja magát

Cher pert indított Sonny Bono örökösei ellen a közös dalaik jogdíjai miatt, amiktől szerinte megpróbálják megfosztani őt.
Új koncertek