Év koncertje - szavazás

Szentesi Református Templom


HonlapNem ismert
CímSzentes, 6600, Kossuth tér
Szentesi Református Templom

A kora klasszicista stílusú nagytemplom Szentes legjellegzetesebb épülete.

A Fischer Ágoston tervei szerint épült templom tűzfigyelő, körerkélyes tornyának alsó része 1770 körül készült. A toronyban helyezték el a böldi templom középkori harangját.

1746-ban a reformátusokat Mária Terézia kötelezte az egykor katolikus templom visszaadására, engedélyezve azonban új és megfelelő méretű templom építését. Ez tégla alapon vályog falakkal 1747 decemberére készült el, de 1760-ban leégett. 1761-ben már teljesen tégla falakkal új épület került a korábbi alapra, ami elé később torony is épült. Amikor ez a templom már kicsinek bizonyult, a toronyhoz igazodva a régi épület köré felépült a ma is álló templom. Tornyán a Mária Teréziát és fiát II. Józsefet dicsõítõ, 1774-ben felhelyezett ellipszis alakú, vörösmészkõ tábla ma is megvan.

Kiss Bálint református lelkész közreműködésével Fischer Ágoston kecskeméti építészt bízták meg a tervek elkészítésével. A végleges formáját elnyert építmény a legnagyobb magyarországi templomok sorába tartozik. A 40 métert meghaladó torony klasszicista, az épület többi része késõbarokk (copf) stílusjegyeket hordoz. A fõbejárat kõkeretes, szemöldökíves kiképzésû, a torony legömbölyített sarkainál szintekre tagolt pilaszterek futnak. Kosáríves oromzata fölött vas korláttal védett körüljáró látható. A torony magasított, rézbõl készült, bordázott félgömb kupolával van fedve.

Az északi homlokzaton a falpillérek között szegmentíves ablakok láthatók. A déli homlokzatot 1891-ben támpillér sorral erõsítették meg. A templom nyugati vége egyenes záródású, sarkai lekerekítettek.

A 48 x 24 méteres belsõ térben kialakított emeletes karzat aszimmetrikus, a hajó északi oldalán és a két rövid végén állnak. A karzat mellvédjén copf füzérdíszítés látható. A szószék késõ copfstílusú, politúrozott felülettel, aranyozott szegélyekkel, kékesszürke márványozott oszloptesttel és vázadísszel készült alkotás. A ma is üzemelõ orgona Angster József és fia pécsi mesterek munkája. A templom felszereléséhez 18. századi iparmûvészeti tárgyak is tartoznak: ónlámpák, ónkannák, úrasztali pohár.

Az utóbbi évtizedekben az épület állaga sokat romlott, teljes felújítása 2008-ban befejeződött. A munkálatok részeként sikerült megállapítani a korábbi építési fázisok sorrendjét, és írott forrásainkban nem említett adatokhoz jutottunk.

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Most már biztos, hogy a Faith No More nem logol be a Szigetre

Most már biztos, hogy a Faith No More nem logol be a...

Úgy tűnik, hiába imádkoztunk, hiába reménykedtünk, az első 80 fellépő bejelentése utána a másodikban, de a harmadikban sem lesz benne a San...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Volt olyan, amikor Mick Jaggernek nem volt pénze cigire...

Árverésre bocsátja több mint ezer tárgyból álló zenei relikviagyűjteményét a Rolling Stones egykori basszusgitárosa, Bill Wyman, aki 1983-ban vált ki a bandából.

Vége a dalnak – Ozzy lefújta észak-amerikai turnéját

Ozzy Osbourne, a Black Sabbath egykori énekese lefújta észak-amerikai turnéját, hogy Parkinson-kórját kezeltesse - írja a BBC hírportálja.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek