Szkéné Színház


CímBudapest, 1111, Mûegyetem Rakpart. 3. II. emelet
Szkéné Színház
A Szkéné Mûegyetemi Színház éppen 35 éve, 1970 végére készült el. A régi próbaterem (ami az Egyetem dísztermének háború után leválasztott felsõ része volt) kiegészült egy másik helyiséggel. Így alakult ki az a színházi komplexum, ami Magyarországon akkoriban egyedülállóan korszerûnek számított. A teljesen flexibilis kb. 11 x 14 m-es, 100 személyes „fekete doboz" játéktér fölött acélsodrony háló és két világítási híd, melyek díszletek függesztésére is alkalmasak. Mobil dobogó rendszer - tetszés szerint -a nézõknek és a játszóknak, ami teljes szcenikai szabadságot biztosít az alkotóknak. 1967 végén kezdték bontani a falakat, és 1970 tavaszán nyílt meg a színház. Keleti István, Varga Tamás és Wiegmann Alfréd rendezõk koncepciója alapján, a terveket Vidolovits László építészhallgató (egy építészhallgató!) készítette el, zseniálisan.

A Szkéné jelentõs közönségréteget vonzó, mégis progresszív színház akart lenni. Bár elsõsorban diákok látogatják, mégis ez a közönség jóval szélesebb annál, mint amely az un. alternatív elõadásokra jár. Sikerült megtalálnunk azt a nagyon érzékeny sávot, ami a progresszivitás, a meg nem alkuvás és a fogyaszthatóság, közérthetõség között húzódik. Olyan elõadások maradnak repertoáron és addig, amíg azokra valós közönségigény van. Ez teszi lehetõvé, hogy számos darabunkat hosszú évekig is játsszuk (Pl. a Mester.. 15 éves története, Pintérék darabjainak 5-8 éves szériái).
 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Zenés fürdőzés, Zalatnay Sarolta, retrópartik: Strandok Éjszakája 2019

Zenés fürdőzés, Zalatnay Sarolta, retrópartik:...

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját, a 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Somló Tamásra emlékezünk

Ma három éve, hogy az utolsó erejét összeszedve még megpuszilta Gyöngyvér kezét, aztán a gyötrelmes évek után örökre elaludt – az Újságmúzeum megemlékezését közöljük.

Paul McCartney egy filmklasszikusból írt musicalt

Paul McCartney musicalt ír Az élet csodaszép (It's A Wonderful Life) című 1946-os Frank Capra filmklasszikusból – adta hírül a BBC News.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek