Neoton 1000

Szkéné Színház


CímBudapest, 1111, Mûegyetem Rakpart. 3. II. emelet
Szkéné Színház
A Szkéné Mûegyetemi Színház éppen 35 éve, 1970 végére készült el. A régi próbaterem (ami az Egyetem dísztermének háború után leválasztott felsõ része volt) kiegészült egy másik helyiséggel. Így alakult ki az a színházi komplexum, ami Magyarországon akkoriban egyedülállóan korszerûnek számított. A teljesen flexibilis kb. 11 x 14 m-es, 100 személyes „fekete doboz" játéktér fölött acélsodrony háló és két világítási híd, melyek díszletek függesztésére is alkalmasak. Mobil dobogó rendszer - tetszés szerint -a nézõknek és a játszóknak, ami teljes szcenikai szabadságot biztosít az alkotóknak. 1967 végén kezdték bontani a falakat, és 1970 tavaszán nyílt meg a színház. Keleti István, Varga Tamás és Wiegmann Alfréd rendezõk koncepciója alapján, a terveket Vidolovits László építészhallgató (egy építészhallgató!) készítette el, zseniálisan.

A Szkéné jelentõs közönségréteget vonzó, mégis progresszív színház akart lenni. Bár elsõsorban diákok látogatják, mégis ez a közönség jóval szélesebb annál, mint amely az un. alternatív elõadásokra jár. Sikerült megtalálnunk azt a nagyon érzékeny sávot, ami a progresszivitás, a meg nem alkuvás és a fogyaszthatóság, közérthetõség között húzódik. Olyan elõadások maradnak repertoáron és addig, amíg azokra valós közönségigény van. Ez teszi lehetõvé, hogy számos darabunkat hosszú évekig is játsszuk (Pl. a Mester.. 15 éves története, Pintérék darabjainak 5-8 éves szériái).
 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Színészlegendák köszöntik a zenészlegendát: Presser Gábor 72

Színészlegendák köszöntik a zenészlegendát:...

Születésnapja alkalmából pályája kezdetéről és nehézségeiről adott interjút a Retro rádiónak Presser Gábor, a beszélgetés vasárnap reggel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

Kitört a pesti autósmozi-láz

Gombamód szaporodnak az autósmozik a fővárosban. Júniustól már a Westend parkolójában is megkezdődnek a vetítések, és a szervezők még azokra is gondoltak, akik nem rendelkeznek kocsival.

Budapest Restart: buli lesz a rakparton!

Nagytakarításra, színezésre – és utcazenére hív a rakpart. A pünkösdi hosszú hétvégén és gyereknapon igazán klassz közösségi akciókra lehet számítani holnapól a pesti alsó rakparton, mely egészen szeptemberi iskolakezdésig várja a kilátogató sétáló, bicikliző és görkorcsolyázó városlakókat.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek