Szombathelyi Képtár


CímSzombathely, 9700, Rákóczi Ferenc u. 12.
Szombathelyi Képtár
A Szombathelyi Képtár 1985-ben nyílt meg. Létrehozását egy alapítvány kezdeményezte, melynek utóda ami a mai napig támogatja az itt folyó munkát, rendezvényeket szervez, a könyvtárat, egyes kiállításainkat támogatja. 1995-ig a megyei múzeumi szervezethez tartozott, utána önállóvá lett. A képtár országos gyűjtőkörű múzeum, amely évente 15-20 időszaki kiállításokat rendez és ebben a minőségében, a "Kunsthalle" intézménytípushoz sorolható. A kiállításokon egyéni művészek, csoportok , tendenciák mutatkoznak be, de gyakoriak a tematikus kiállítások. Magyar és külföldi művészek szerepelnek, gyakoriak a több nemzetre kiterjedő kiállítások. Kiállításaink az itteni bemutatók után gyakran indulnak útra más országokban. Ilyen jellegű kiállítások helyszíne volt Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Németországban. Gyakran közvetítünk külföldi kiállításra kortárs művészeket. Az épület 2000 négyzetméter kiállítótérrel rendelkezik, amely három, egyenként cca 500 négyzetméteres, nagyobb kiállítóteret jelent, de vannak kisebb kiállítóterek galériák, amelyek kamara jellegű kiállításoknak adhatnak helyet. Jól felszerelt festményrestaurátor műhely 10 000 kötetes szakkönyvtár és adattár tartozik még az intézményhez. Ezenkívül van még konferencia- és vetítőterem, gyermekfoglalkoztató. A kedvező feltételek miatt számos alkalomból rendeznek nemzetközi fogadásokat, találkozókat. Törzsgyűjteményében régebbi (17-19 sz.-i) darabokat is őriz, de a művek többsége, az intézmény jellegét meghatározó alkotások a 20. sz-i magyar művészetekhez kötődnek. A képtár szakemberei a gyűjtéssel és a kiállításon való bemutatással arra törekednek, hogy a nézők és szakemberek megismerhessék a nemzetközi áramlatokkal lépést tartó művészek munkáit. Ilyen jellegű alkotások reprezentálják a korai magyar avantgárdot (Kassák Lajos és köre) illetve a politikai elnyomás ellenére erőteljesen kibontakozó pop, minimal, koncept artot, Az e témakörből származó munkák alkotóinak jelentős része külföldre távozott, de a mai napig szoros kapcsolatot tart az anyaországgal. Közülük a legismertebbek a nemzetközi koncept művész Tót Endre, az ugyancsak Nématországban élő Lakner László, és a sokáig Franciaországban tevékenykedő Konkoly Gyula. Sok kép származik a 80-as évek új festészeti hullámából, de jelenleg a gyűjtés elsősorban a fiatalok tevékenységére irányul. Műfajilag itt széles a választék, a hagyományos festészettől a multimédiás alkotásokig terjed a gyűjtött anyag. A képtár részét képezi a kortárs textilgyűjtemény, amelynek 2500 darabból álló anyaga főként a már 1970 óta Szombathelyhez kötődő textilbiennálék nyomán került a múzeumba. Nemzetközi anyagot tartalmaz a miniatűr textilgyűjtemény amely a kiállítók felajánlásaként került a képtár tulajdonába. A kiállítások szakmai hátterét tudományos kutatómunka biztosítja, amelynek tárgya a régebbi és kortárs magyar művészet és a kortárs nemzetközi művészet.
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Elhunyt a legendás Szaxi Maxi

Elhunyt a legendás Szaxi Maxi

67 évesen távozott tőlünk, és már biztosan az égi zenekarban fújja szeretett szaxofonját az egykori Hungária, és Dolly Roll oszlopos tagjaként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Margaret Island videójával debütált a Road Movie projekt

A Margaret Island Balaton-ihlette dalával indult útjára a VOLT Produkció új projektje, a Road Movie, amely a legnépszerűbb hazai zenekarok és előadók dalaival mutatja be Magyarország különböző városait és régióit, a dalokhoz pedig ismert és elismert filmrendezők készítenek klipeket.

A SLIPKNOT új lemeze megelőzte Ed Sheerant

Az együttes 18 éve először került újra a listák élére, jelenleg épp Ed Sheerant előzte meg.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek