Tatai Református Templom


CímTata, 2890, Kocsi utca 15.
Tatai Református Templom

A tatai református gyülekezettől 1759-ben elvették a templomot és az iskolát. 1783-ig nem tarthatott papot, tanítót. II. József 1781. október 25-én kiadott Türelmi Rendeletével biztosította a tatai reformátusoknak is a szabad vallásgyakorlást. A rendelet értelmében a templomot csak az utca frontjától száz méterrel beljebb, s udvarra nyíló kapuval, torony és harangok nélkül építhették. Az utóbbi két tiltást az 1783-ban kiadott rendelet megszüntette. Szentgyörgyi József prédikátor 1783-ban megkezdte a mostani református templom építését. A templomot melynek kapuja csak az udvari homlokzatán van, 1786-ban szentelték fel. A gyülekezet 1788-ban Budán két harangot vett, s azokat az 1793-ban felépített 34 méter magas toronyban helyezték el. A copf stílusú szószéket 1825-ben, a vörös márvány úrasztalát, a keresztelő medencét és a copf stílusú orgonát Vecsey Károly lelkipásztorsága idején helyezték el a templomban. A padokat 2002-2003-ban kicserélték és megtörtént a teljes belső felújítás, a toronysisakot 2010-ben cserélték ki.

Hírek és rajongók
 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


ITI itt, ITI ott, ITI mindenütt: indul a jubileumi turné

ITI itt, ITI ott, ITI mindenütt: indul a jubileumi turné

2020-ban tíz éves az Intim Torna Illegál, így a zenekar úgy döntött, hogy felidézi az évtizedes együttlét és barátság legszebb pillanatait. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A The Chemical Brothers friss Grammy-díjas producere Budapestre jön

Március 2-3. között a Budapest Music Centerben rendezik meg a dalszerzők nagy találkozását, a DEX Songwriting Expo-t.

Negyedszer is lármáznak a csajok a Dürerben

Immáron hagyomány, hogy egy estére összegyűlnek hazánk női zenészei, és kitömik a Dürer nagytermét. A Dáma Lárma idén március 7-én – a nőnap előestéjén – lesz.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek