Mamma Mia!
Szombathely 2022. Dec. 21. (19:00)

3. Mozart és Respighi karácsonyra


3. Mozart és Respighi karácsonyra

Karácsonyi hangverseny Mozart és Respighi műveiből

Mozart: A varázsfuvola – nyitány K.620
Mozart: Esz-dúr versenymű két zongorára K.365

Respighi: Ancient Airs and Dances Nr.3
Respighi: Lauda per la Nitivitá del Signore

Szólista: Kiss Márton, Vajda Vince
Énekes szólisták: Zemlényi Eszter – szoprán, Molnár Anna – mezzo, Szappanos Tibor -tenor, kórus

Vezényel: Vajda Gergely

Helyszín: AGORA-MSH

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) A varázsfuvolát halálának évében komponálta. Az opera zenéje és a nyitány ugyan konkrét tematikus megfelelésekkel nem kapcsolódik egymáshoz, ám a rövid lassú bevezetést indító három ünnepélyes akkord mintha rögtön Sarastro és papjai emelkedett világába vezetné be a hallgatót. A szonátaforma expozíciója szabályos, négyszólamú fúgaként indul, s a főként mollhangnemeket érintő kidolgozási rész is erőteljesen kontrapunktikus szerkesztésű.

Mozart a kétzongorás versenyművet maga és nővére számára készítette. Az első tétel visszatérése szellemes formai megoldással tér el a megszokott sémától. A záró rondó szertelenül vidám dallamát – az egyik augsburgi gyűjteményből ismert régi német népdal motívumát – egyik 1776-ban komponált divertimentójában már felhasználta.

Ottorino Respighi (1879–1936) olasz zeneszerző három zenekari szvitjéből álló sorozatának záró darabja. A neves zeneszerző és karmester jelentős zenetudós is volt, a 16., 17. és 18. századi olasz zene iránti érdeklődése arra késztette, hogy számos, e korszak zenéje által inspirált művet komponáljon.

A szerző a karácsony csodáját dicsérő himnuszát, melyben fenséges hangzású kórusrészletek váltakoznak Mária, az angyal és a pásztor megjelenéseivel, 1930-ban komponálta. A kis kamaraegyüttesre – fafúvók, ütőhangszerek és négykezes zongora –, kórusra és szólistákra írt zene változatos, a késő romantikustól a neobarokkig terjedő stilisztikai elemeket használ, ám utal a gregorián énekekre is, azok ősiségét és tisztaságát érzékeltetve. A mű szövege 13. századi. Respighi eredeti szándéka szerint a színpad egy olasz istállót kellett megjelenítsen, amilyen a 15. és 16. századi festményeken látható.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a legendás zeneszerző, aki egy centet sem kapott a milliókat hozó slágeréből

Elhunyt a legendás zeneszerző, aki egy centet sem...

Elhunyt Barrett Strong, a szintén legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

HOLTSZEZON – krimifesztivál és más programok Beton.Hofival, Beck Zolival és Szűcs Krisztiánnal

Tizenhárom helyszínen több mint száz programmal rendezik meg a második Holtszezon Nemzetközi Kortárs Fesztivált február 23-26. között Veszprémben. A névválasztás tökéletes, innen is gratulálunk!

Magyar szál: Miley Cyrus mindenhol taroló új klipjének Rév Marcell volt az operatőre

Miley Cyrus új slágere hazánkban és külföldön is rekordokat döntött.
Új koncertek