Budapest 2022. Oct. 05. (19:00)

A TRUBADÚR Kobayashi bérlet 1.


A TRUBADÚR Kobayashi bérlet 1.

A trubadúrt sokan kárhoztatják kusza cselekménye miatt. De hát a nehezen kibogozható szálakból szőtt történet a barokk operák öröksége, amely az 1850-es években még kísértette Verdit.

Fontosabb az izgalom, a romantika, a szenvedély, mely varázslatossá teszi a művet, s a sok népszerű részlet, melynek köszönhetően A trubadúr az operarajongók kedvence. A Nemzeti Filharmonikusok előadásának ellenállhatatlan vonzereje a nagyszerű külföldi énekeseket is magában foglaló remek szereplőgárda – és a karmester, akinek anyanyelve Verdi zenéje: Carlo Montanaro.

Vannak operák, amelyeket a bemutatón hűvösen fogad a közönség, s csak lassan vergődnek sikerre. A trubadúr sorsa nem ilyen volt: a római Teatro Apollóban 1853. január 19-én lezajlott ősbemutató a legendássá lett mű máig tartó diadalmenetének kezdete.

Manrico alakítója, az örmény tenor, Hovhannes Ayvazyan Bécs és Toronto, Genf és Dublin közönsége előtt jelentős sikereket arat Radames, Don Carlos, Pinkerton, Cavaradossi, Canio, Turiddu jelmezében – A trubadúr főszerepét Placido Domingo vezényletével is megformálta már. A Leonorát éneklő olasz szoprán, Selena Zanetti a Padovai Konzervatórium neveltje. Olyan művészek mesterkurzusait látogatta, mint Raina Kabaivanska vagy Katia Ricciarelli. Mozarttól Menottiig, Verditől Pucciniig, Smetanától Wolf-Ferrariig sokféle operaszerző stílusában otthonos. Carlo Montanaro Zubin Mehta felfedezettje. A Varsói Lengyel Nemzeti Opera zeneigazgatójaként vált széles körben ismertté, de Rómától Berlinig, Drezdától Tokióig a világ számos operaházában és koncerttermében vendégszerepelt már. Szenvedélyes, nagy kifejező erejű előadásai jóvoltából az elmúlt években a budapesti közönség kedvencévé vált.

Koncertkezdés: 19 óra

Giuseppe Verdi: A trubadúr
(Koncertszerű előadás egy szünettel)

Manrico Hovhannes Ayvazyan  
Leonora Selene Zanetti
Luna gróf Serban Vasile
Azucena  Komlósi Ildikó
Ferrando Gáspár István
Inez Szalai-Illés Gabriella
Ruiz Kálmán László
Egy öreg cigány Kelemen Dániel
Hírnök Boros Sándor

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Carlo Montanaro

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek