Budapest 2022. Dec. 08. (19:30)

ÓVILÁG ÉS ÚJVILÁG Kocsis bérlet 1.


ÓVILÁG ÉS ÚJVILÁG Kocsis bérlet 1.

Lengyel és cseh mesterművek, romantikus és 20. századi kompozíciók alkotják a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjének műsorát, melyben egy népszerű zongoraversenyt fognak közre a táj ihlette szimfonikus alkotások – az elsőt Lengyelország történelmi vidéke, a másodikat Amerika inspirálta.

Az argentin zongoravirtuóz már sokszor lenyűgözte a magyar közönséget, a karmester a lengyel dirigenstársadalom középgenerációjának külföldön is jelentős sikereket arató képviselője.

A 2013-ban elhunyt Wojciech Kilar az új lengyel zene világsikerű alkotója volt, aki pályája második felében tudatosan fordult a közérthető, hagyományhű stílus felé. Szimfonikus költeménye, az Orawa (1986) zenei tájköltészet, mely Lengyelország izgalmas múltú, Szlovákiával határos történelmi területének állít emléket. Frédéric Chopin f-moll zongoraversenyét a megtévesztő opusszámozás miatt másodikként tartja számon az utókor, valójában azonban ez a zeneszerző első ilyen műfajú műve. A darabot tizenkilenc évesen, 1829-ben írta. Antonín Dvořák IX. szimfóniája ezzel szemben érett kori alkotás, sőt a cseh zeneszerző utolsó évtizedének emblematikus opusa, melyet 1893-ban írt, miközben – 1892 és 1895 között – az Amerikai Nemzeti Konzervatórium igazgatójaként New Yorkban tartózkodott. A műben izgalmasan keveredik az idegenben megismert afroamerikai dallamvilág és a szláv kolorit.

Ingrid Fliternek fiatalon a Nemzeti Filharmonikus Zenekart vezető Kocsis Zoltán is mentora volt. Az argentin zongoraművésznő játékát a rendkívüli temperamentum és a briliáns technika elegye teszi hódítóvá. A negyvenéves Krzysztof Urbański hajdani mestere Antoni Wit, nemzetközi sikereinek eddigi fő állomásai Norvégia, Németország, az Amerikai Egyesült Államok és Japán.

Wojciech Kilar: Orawa (vonószenekarra)
Frédéric Chopin: II. (f-moll) zongoraverseny, op. 21
***
Antonín Dvořák: IX. (e-moll) szimfónia („Az Újvilágból”), op. 95

Ingrid Fliter zongora

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Krzysztof Urbański

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek