Budapest 2021. Sep. 22. (19:30)

Víkingur Ólafsson zongoraestje


Víkingur Ólafsson zongoraestje

Mozart és kortársai - C. Ph. E. Bach, Cimarosa és Haydn művei

Víkingur Ólafsson zongoraestje

„Izland Glenn Gouldja” - írta róla a New York Times. „Lélegzetelállítón briliáns zongorista” - lelkesedett játékáért a Gramophone kritikusa. A Le Monde újságírója „vulkanikus temperamentumát, hatalmas virtuozitását, a kihívások iránti fogékonyságát” dicsérte. Portréjáról kifinomult, intellektuális művészarc tekint ránk. Az 1984-ben, Reykjavíkban született Víkingur Ólafsson neve néhány éve még ismeretlenül csengett, mostanra azonban a nemzetközi muzsikustársadalom egyik legkiválóbb előadójaként tartja őt számon szakma és közönség.

Szülővárosában nőtt föl, s ott is kezdett zongorát tanulni. Mint oly sok jelentős muzsikus, ő is zenészcsaládban látta meg a napvilágot, s első mestere sem volt más, mint zongoratanárnő édesanyja. Később persze a fiatal tehetség meg sem állt New Yorkig, ahol a világhírű Juilliard School of Music növendéke lett Jerome Lowenthal és Ann Schein osztályában. Különleges képességeit jelzi, hogy nemcsak abszolút hallása van (ez azt jelenti, hogy egy-egy hangnak az adott zenei összefüggésben játszott szerepén túl a pontos magasságát is mindig tévedhetetlenül tudja: ez e, ez fisz, ez cisz), hanem szinesztéziás hallása is (mint volt egykor Alekszandr Szkrjabinnak), vagyis képzelete a hangnemeket színekkel társítja: az f-moll számára a kéket, az A-dúr a sárgát, a H-dúr a bíbort jelenti. Az elmúlt évtizedben játékával szélsebesen meghódította Európa és Amerika koncerttermeit. Ízlése sokszínű, érdeklődése tágas: lemezein Bach, Beethoven, Schubert, Chopin, Brahms mellett Philip Glass zenéje is megszólal. 2020-as albumán Debussyt társította Rameau-val. A Müpában a 18. század mestereinek terméséből válogat, C. P. E Bach, Haydn, Cimarosa és Mozart műveit tolmácsolva.

Rendező: Müpa

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek