Balassi Bálint Kórus


Zenei stílusKlasszikus
Balassi Bálint Kórus
A Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium Vegyeskara 40 évvel ezelőtt, 1969-ben alakult Bartal Lajos karnagy irányításával. Kezdetben női karként működött a kórus, és a fiúk pár évvel később csatlakoztak az akkor már szép eredményeket felmutató lányokhoz.
.
Rendszeresen arany minősítést kapott a kórus az országos minősítő versenyeken, s Az Év Kórusa kitüntetést is megkapták hat alkalommal. A kitüntetések aláírói mai a magyar zenekultúra kiemelkedő személyei: Párkai István zeneakadémiai professzor, Kollár Éva Liszt-díjas karnagy, egyetemi docens, Ugrin Gábor zeneakadémiai egyetemi professzor, Lukin László zenetörténész. A Magyar Rádió kórusműsorainak állandó vendégei, körülbelül 130 felvételük készült itt, több "Z", azaz zenei felvétel is.
Dániában jártak először külföldön 1984-ben, s azóta Európa szinte minden országában koncerteztek nagy szakmai elismerést kiváltva (Ausztriában, Lengyelországban, Svájcban, Angliában, Svédországban, Hollandiában, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Franciaországban). Fellépéseiket mindig siker koronázta, s többször azonnali felvételek is készültek a kórussal, például a Brémai Rádióban.
1999-ben Kanadában és Amerikában mutatkoztak be nagy sikerrel a Blue Lake Fesztivál keretében, s a megmérettetés Torontóban és New Yorkban éppen olyan eredményes volt, mint idehaza, Budapesten. 2000-ben nagy megtiszteltetés érte a kórust, Magyarországot képviselve felléptek Hannoverben a Világkiállításon. Az elismerés ezúttal sem maradt el. A következő évi sikert Görögországban élték át a kórus tagjai, Athénben, a Magyar Nagykövetség szervezésében adták elő millenniumi műsorukat, főleg magyar szerzők műveiből. 2004 augusztusában Genfben, Zürichben és Salzburgban énekeltek a diákok, sok barátot szerezve és koncertet adva. 2005. július 3-tól 9-ig a hollandiai Arnhem városában rendezett nemzetközi kórusversenyen bizonyított a kórus két kategóriában is. A sok külföldi és hazai együttes között szép sikert hozó folklór kategóriai második rangsorolásra büszkék az éneklő diákok. Megismerkedtek a kórustagok Arnhem mellett Hága, Amszterdam és Uttrecht városok nevezetességeivel és szépségeivel. 2005 októberében egy szép meghívásnak tett eleget a vegyeskar, a szlovákiai Rozsnyó városában rendezett nemzetközi kórusfesztivál vendégeiként képviselték Magyarországot a vegyeskar tagjai. Műsorukon a sok magyar szerző műve mellett helyet kapott a kórusirodalom népszerű és kevésbé ismert alkotása. A megérdemelt sikert még egy tavaszi fesztivál meghívás is kiegészítette. 2006-ban
Külön öröm és megtiszteltetés az énekkarnak, hogy rendszeresen kapnak nekik dedikált új műveket zeneszerzőktől, az ősbemutatóra felkéréssel együtt. Így volt ez egyik németországi koncertjük után, mikor Papp Lajos - Oldenburgban élő magyar zeneszerző - lépett gratulálni a kórus elé, s hét tételből álló kórusszvitjét dedikálta és ajánlotta fel a vegyeskarnak. A tizenegy éve elhunyt kiváló Kossuth-díjas karnagy-zeneszerző Csenki Imre is felkérte az énekkart új művének bemutatására. .
.
Tizenkét évvel ezelőtt CD lemeze és kazettája jelent meg a vegyeskarnak, melyeket hamarosan egy újabb CD és kazetta követett, amelyeken a Magyar Rádióban készült legszebb felvételeikből készült összeállítás hallható. A kórus szakmai elismerésekkel is büszkélkedhet: birtokukban van az Ifjúsági Díj, a Kiváló Együttes kitüntetés, Az Év Kórusa elismerés, a Magyar Rádió legmagasabb kategóriájú vegyeskari besorolása. Fontos feladatnak tekinti a kórus minden tagja, hogy évente egy alkalommal jótékony célú koncertet adjon a XVII. kerület szegényeit segítő, támogató Remény Alapítvány számlájára. Jelképesnek is vehető, hogy ez a koncert a szeretet ünnepén, karácsony előtti héten segít az arra rászorulókon. Ezenkívül igyekszik megfelelni a kórus annak is, hogy a kerület nemzeti vagy kulturális megmozdulásain, ünnepélyein szépen szerepeljen.

"Egy énekkarnak és karvezetőjének nincs nagyobb büszkesége, mint az, ha volt társa, illetve kórustagja operaénekesi rangra emelkedik. Az elmúlt években két - ma már neves - énekesnővel is büszkélkedhetünk - Bokor Juttával és Péter Cecíliával -, akik a Magyar Állami Operaháznak tagjai, s főszerepek sorával igazolják ma is tehetségüket.
Nagy büszkeséggel említhetjük, hogy neves zenekarokkal és karmesterekkel is dolgoztunk együtt, csodálatos oratórikus műveket bemutatva. Énekkarunk a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar és a Dohnányi Szimfonikus Zenekarral együtt mutatta be Carl Orff Carmina Burana, G. F. Handel Dettingeni Te Deum, H. Purcell Tündérkirálynő, Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus, Felix Mendelssohn Az első Walpurgis - éj és W. A. Mozart Vesperae solennes de confessores című oratóriumait Petró János és Hollerung Gábor karmester urak vezényletével."

"Úgy gondolom, a fent leírtak igazolhatják, hogy a vegyeskar munkáját mindig a zenei helytállás irányította, s az, hogy méltón tudják képviselni a magyar kóruskultúrát a kerületben, a fővárosban, az országban és külföldön egyaránt."

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Császár Előd pólója

Császár Előd pólója

Véletlenül láttam azt a főzős műsort – jó nem végig, max. negyedóra –, amelyben visszatért a képernyőre Császár Előd. Speciel nem...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A világhírű gospel-dal története, amelyet eddig már 67 millióan láttak – magyar csattanóval!

Azért valljuk be, még akkor is nagy szám ez, amikor hetente robbannak be olyan dalok, klipek, szövegvideók, amelyeknek pillanatok alatt szalad fel milliókig a számlálójuk. A cikkünk tárgya azonban mindenhonnan nézve egy igazi gospel-dal, nem egy divatos pop-, rock- vagy bármilyen sláger.

Naptárt elő: 2020. augusztus 5. – Sziget

A szervezők már javában dolgoznak a jövő évi fesztivál programján. Noha még egyetlen név sincs meg, csak gyűlnek a kívánságok, a jegyértékesítés elindul: a zsákbamacskások bátorságát némi kedvezménnyel honorálják.

Ki a fene jár manapság komolyzenei koncertre?!?

Röhej az egész. Mi ebben a jó? Most komolyan...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek