Neoton 1000

Benkő Zsolt


Zenei stílusJazz/Blues
Benkő Zsolt

Benko Zsolt önéletrajz féleség, avagy mit kell tudni arról aki nem adja fel álmát, hogy zenekarával járja a világot és szórakoztassa az embereket.

- Hosszú, de tanulságos -

Már a tömör cím is jelzi, hogy jó a beszélokém a polgári állásom is erre alapoz. De ne rohanjunk elore, hiszen eloször is meg kellett hogy szülessek 1967.10.17.-én. Az elso pár évem vidáman telt, de szinte állandó betegségben. Ennek egyik eredményeként monó lettem egy éves koromra. A jobb fülemre teljesen süket vagyok. Ez zenei pályafutásom legnehezebben kezelheto akadálya, mivel a hangnak térbeli érzékeléséhez a két fül elengedhetetlen. De mivel ez nem a Harleqin Kiadó népszeru kiadványának szívszaggató története, maradjunk annyiban, hogy zeneileg nem hullt az ölembe semmi, meg kellett minden hangért dolgoznom.
A zene már kisgyerekként is megragadott, de általában a kiskamaszkor az amikor a világ tágulásnak indul. Nekem is ekkor (11-12) került elotérbe a Zene. Egyelore mufaji besorolás nélkül, de ezt a katalogizálást elfelejthetjük. A zenében úgy is az az érdekes, hogy megérint-e vagy sem. Ha igen, akkor tök mindegy, hogy minek hívják. Lényeg az hogy érdekelt, és már gyujtögettem a képeket a gitárokról. Eleinte a basszusgitár vonzott jobban, a mai napig imádom ahogy kövér, telt mélyhangjai elindulnak és puha alapot teremtenek a többi hangszer számára.
Az elso gitáromat 13 évesen kaptam karácsonyra. Egy nylon húros akusztikus gitár made by Szegedi Ládagyár. Szegény Moharos Béla bácsi az elso gitártanárom többszöri leizzadás után közölte, hogy felhangolhatatlan a "hangszer" (O nem ezt a szót használta). Az én örömömet viszont semmi sem lohasztotta le. GITÁR. Ez a mai napig egy varázslatos szó számomra, minden benne van. Azt sem véltem akadálynak, hogy született balkezes vagyok. Mivel Hendrixrol még ekkor nem láttam képet, fogalmam sem volt hogyan lehet balkezesen gitározni. (fordított húrozás a megoldás ti. a vékony húr (E1) alulról felülre kerül és a többi is sorrendben) Ezért egy évig csak a jobbkezes fogást gyakoroltam - oh én balga. Ezt a mai énem mondja, hiszen a gitározás lényegi része az amit ki tudsz pengetni, nem a lefogás. Ezt akkor még nem tudtam.
Ha unatkozol ugorjál, de úgy gondolom, hogy egy-két hibás gondolat is hasznos okulás lehet más számára. Szóval, elkezdtem tanulni gitározni, de csalódás volt a szolfézs és a gitáróra konzervatív jazz melódiákra és népdalokra épített lassú folyása. Ekkor már Muddy Waters-t együtt hallgattam az AC/DC-vel és a Led Zeppelinnel. Persze Hendrix, Pink Floyd, Black Sabbath, Rory Gallagher, Johnny Winter is szólt a kis magnómból, ami mellett hosszú órákat töltöttem gitárral a kézben. És a klasszikus történet ma már hiába keresett folytatása: konyhai segédmunkával megkerestem az elso Cremona típusú akusztikus gitárom árát. (1200 Ft volt kéz alatt) Ebbe pick-up-öt tettem és így már erosítovel (nagymamám Videoton rádiója) is megszólaltak kapirgálásaim.
Ez 1982 körül volt. Ekkor már Ferenczi Gyurival és Bizják Gáborral a Termosz nevu trióval riogattuk az elszánt érdeklodoket. Amikor Zsiga Kálmán a csapathoz szegodött szólógitárosnak már Lucrum Luxnak hívtuk magunkat és Gyuri szövegeire "írtunk" dalokat. Hihetetlen hoskor volt!! De mindenképpen jó dolognak tartottam, hogy azonnal szerepelni kezdtünk a minimális tudásunkkal is, mert az már adott olyan tapasztalatokat amiket a négy fal között nem lehetett megszerezni!
A gimnázium befejezése után dolgozni kezdtem de mellette töretlenül gitároztam. Nem akartam nagy dolgokat, egyszeruen csak szerettem. Leültem a magnó mellé és próbáltam jól érezni magam arra a zenére ami szólt (ekkortájt is igen eklektikus zenefogyasztó voltam, az indiai zenétol a bluesig minden, de játszani csak bluest akartam). Néha egy-egy fellépés is volt a Kukorica János Emlékzenekarral. Aztán jött a Téglagyári Megálló. Itt már egy japán Les Paul utánzaton játszottam és meg volt a Laney Sound erosítom is, ami a mai napig hu társam! Jó kis csapat volt, a Józsefvárosi klubban voltunk láthatók rendszeresen, és jöttek is megnézni minket. Bluesos zenére alternatív szövegek, versek Bíró Gabi és Nánási Zsolt tolmácsolásában. Még az AORTA-n is szerepeltünk (Amatorök Országos Találkozója) a zsuri külön elismerésével. Ebben a csapatban érintett meg eloször az érzés, hogy nekem ezt komolyan kellene csinálnom. Otthagytam a munkahelyemet és éjjelior lettem, hogy tudjak eleget gyakorolni. Ez 1989-ben volt .Azóta is azokból az átgitározott éjszakákból élek. Tanultam szolfézst, dalokat írtam, számokat szedtem le. Persze ezekre még volt hét évem, teli gyakorlással és koncertezéssel, de ezt akkor még nem tudtam.
Egy véletlen (mint oly sokszor) hozott össze Ballay Gergovel és Hegyessy Ákossal akikkel rövid jam-melés után zenekart alakítottunk. Ez lett a Sonia és a Sápadtarcuak elodje a Kasmír. Ennek egyik fellépésén keresett meg minket Németh Gábor, Sonia akkori élettársa, aki elhozta ot Peruból Magyarországra. Meghallgattuk és padló fogtunk. Tiszta Joplin volt. Megcsináltunk egy musort Hendrix, Joplin, Cream számokból és elkezdett muködni a történet. Sok próba, sok buli, egyre több rajongó. Közben a fiúkkal csináltunk egy projektet Madrapur néven, ebben Sonia csak vokálozott és a progresszív saját dalok kicsit elütöttek a bluesos musorunktól. Egyetlen saját kiadású kazetta orzi ezeknek az idoknek az emlékét. Közben más zenekarokban is voltam tag, a legtöbb egyszerre öt banda volt. De nyilvánvaló volt a fo csapás. Ma már tudom, hogy mennyivel lett volna jobb egy zenekar az öt helyett. Bár a behatások és a kapcsolatok, tapasztalatok, együttzenélések száma így jóval több volt. Talán így értheto, hogy Ferenczi Gyurival miért kezdtünk új dologba, aminek Herfli Davidson lett az eredménye. Ez ido tájt már erosen Stratocaster párti voltam, de a piros Ephiphon-om is meg volt még. Az öreg Laney is mindig ott volt. Meg persze különbözo pedálok (effektek)!
Mikor vége lett a Sonia zenekarnak számomra (az elso lemez elott 3 hónappal) a Herfli Davidsont erosítettük be Gyurival és persze Gyenge Lajossal, Kepes Róberttel. Csodás koncertek itthon, külföldön. Siker és távlatok. Itt már hazai szinten is elég profin mentek a dolgok. Lemezkészítés. Munka Presser Gáborral, akinek az elso Live címu lemez köszönheto. Valahogyan a közeg és a közönség is más volt.Nosztalgikus alkat lévén nem untatnám az idáig kitartó olvasót kesergéssel a "bezzeg a mi idonkben" kezdetu full-szentimentalizmussal.
Lényeg a lényeg: Gyurival átalakult a barátságunk a közösen megélt sikerek hatására, és nem vettük (vettem) észre tendenciákat a zenekaron belül. Ennek a dudásokra emlékezteto csárda-szituációnak az vetett véget, hogy el kellett hagynom már másodszor (lásd Sonia) azt a "gyermekemet" melynek születésétol fogva formálója, építoje sikereinek egyik tengelyeként atyja voltam. Gyurival 6 évig nem beszéltünk. Fájt. Azóta már letisztáztunk mindent és már 2002 oszén zenéltünk is együtt. Tulajdonképpen hálás vagyok neki, mert csak így találhattam rá saját magamra. Egyedül! Csak én és a gitárom. Nem volt könnyu miután a szakma már rám számolt, de felálltam.
Kisebb nagyobb kitérok után 1998-ban megalakítottam Ajtai Attila segítségével a Benko Zsolt és a Bluesrivers zenekart. Énekesnonk Pflum Orsi volt, Kiss Attila a basszus, és a dobos Adamecz Józsi. Ebben a felállásban játszott legtöbbet a zenekar, de meg kell említenem azokat akik hosszabb rövidebb ideig tagok voltak a Bluesriversben: ifj Kaszás Péter-dob, Móré Attila-dob, Tóth Viktor- sax, Makó László-sax, Kovács "Ko" Zoltán-billentyus hangszerek. Csodálatos turnék Németországban, sok buli itthon is. Ez a felállás két év múlva változott. 2000-tol Táncos "Steve" István énekel, saxofonozik, Tatai Tomi dobol, Cseh Balázs basszusozik, az O helyére érkezett Bornemissza Ádám 2002 decemberében. Steve-vel olyan egymásra találás történt zeneileg és emberileg is ami igen ritkán adatik meg. Remélem még sok-sok vérbeli Bluesrivers koncert áll elottünk!
És itt járunk a jelenben, a Bluesrivers új évet kezd reményekkel, munkával és vak hittel a zenében és annak az emberekre gyakorolt hatásával. Ami elengedhetetlen ma a Dáridó-ország átmosott agyú polgárai között, hiszen annál nagyobb csoda soha nem lesz, hogy valaki leül elovesz egy hangszert és játszani kezd rajta!!! Én ezt a csodát belülrol is megélhetem, és a blueson keresztül megpróbálom tovább adni, ahogy kedvenc költom sorai is ezt üzenik: "Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek!"

Tisztelt érdeklodo! Amennyiben elolvastad végig ezt a rendhagyó életrajzot, hadd köszönjem meg neked, hogy velem tartottál idoutazásomban és talán elegendo kíváncsiság gyult össze benned arra, hogy megnézd éloben a zenekart. Hiszem, hogy érdemes!
Remélem találkozunk!

Benko Zsolt
2003.01.08.


Hírek és rajongók
https://www.facebook.com/benko.zsolt.37?ref=ts&fref=ts
 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Elhunyt az Azok a fiúk frontembere

Elhunyt az Azok a fiúk frontembere

Az üzenőfalon hirtelen elszaporodó szomorú szmájlikból és búcsúüzenetekből tudtuk meg, hogy elhunyt Szerdahelyi László Skatc, az Azok a fiúk...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

A Rolling Stones meglepije

Egy Jimmy Page-dzsel közös kiadatlan dal is szerepel a Rolling Stones őszre ígért deluxe kiadványában.

Hát ezért volt fényorgia a Nemzeti Galériában...

Kicsivel több mint egy hete a város számos pontját beragyogta a Nemzeti Galériában (-ból, -nál) megrendezett látványos fényshow: itt a magyarázat, mi volt ez!
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek