Neoton 1000

Bruno Mars


Zenei stílusNem ismert
Bruno Mars
ÉLETE:

Peter Gene Hernández (ismertebb nevén Bruno Mars) 1985. október 8-án született Honoluluban. Édesanyja, Bernadette filippínó származású, még gyermekkorában emigráltak a szülei Hawaiira a Fülöp-szigetekről; édesapja, Pete pedig Puerto Ricói származású. Szülei egy show-n találkoztak, ahol édesanyja hula táncosnő volt, édesapja pedig ütős hangszeren szolgáltatta a zenét a vendégeknek. Mivel zenész családból származik, ezért nem meglepő, hogy már egészen kis korától ő is a zenének szenteli az életét. Négy éves korában egy ötnapos koncertsorozatra ment a családi zenekarral, a The Love Notesszal, majd 1992-ben szerepelt a Nászút Las Vegasba című filmben, ahol a gyerek Elvis Presleyt alakította. Gyermek- és fiatal korában több musicalben is szerepelt szülővárosában, majd miután 2003-ban végzett a Theodore Roosevelt Középiskolában, zenei karrierjének beindítása érdekében Los Angelesbe költözött.

KARRIER:

Miután megérkezett Los Angelesbe, 2004-ben aláírt egy szerződést a Motown Recordsszal, amely úgy tűnt, hogy nem lesz hosszú távú együttműködés. Azonban az itt eltöltött idő mégis hasznosnak bizonyult, ugyanis itt ismerte meg a dalszerző és producer Philip Lawrence-t. Ezután Bruno Mars, Philip Lawrence és Ari Levine közösen kezdtek dalokat írni, majd nem sokkal később megalakították a The Smeezingtons nevű produkciós csapatot. 2006-ban Lawrence bemutata Brunót az Aaron Bay-Schucknak, az Atlantic Records egyik menedzserének, aki ekkor meghallgatott néhány gitárral kísért dalt Brúnótól. A menedzser azonnal le akarta szerződtetni az énekest, ez azonban csak körülbelül három év múlva valósult meg. A lemezszerződés helyett Bay-Schuck inkább azt a megbízást adta a The Smeezingtonsnak, hogy a kiadó más előadói számára írjanak dalokat. Bay-Schuck a HitQuartersnek adott interjújában azt nyilatkozta, hogy bár Brunónak az volt a végső célja, hogy szóló előadó legyen, nagyon szeretett másoknak is dalt írni, hiszen ezzel dalszerzői képességeit is tudta fejleszteni, és így sikerült megtalálnia önmagát, azt az előadót, akit ma az egész világ Bruno Marsként ismer és szeret.

Mielőtt szólóban is sikeres lett volna, olyan előadóknak írt dalokat, mint Alexandra Burke, Travie McCoy, Adam Levine, Brandy, Sean Kingston és Flo Rida; emellett háttérénekesként közreműködött a Sugababes Sweet 7 (2010) című albumának dalaiban. Első zenei megjelenése a Far East Movement második albumán található Animal című dalban található, de közreműködött Jason Ma debütáló kislemezében, a Love-ban is. Azonban a világ akkor figyelt fel a nevére, amikor B.o.B.-vel közösen elkészített dala, a Nothin' On You, valamint Travie McCoyjal készített duettje, a Billionaire a világ több vezető listáján is top 10-es dal lett. Ezt követően 2010. május 11-én megjelentette első EP-jét, amelynek címe It's Better If You Don't Understand volt. A hanganyag a Billboard 200-as listáján a 99. helyezésig jutott, és egy kislemez került róla kimásolásra, a The Other Side, amelyben Cee Lo Green és B.o.B. is közreműködik. A sikereknek köszönhetően a 2010-es MTV Video Music Awardson Hayley Williamsszel és B.o.B.-vel közösen előadták a Nothin' On You és az Airplanes egyvelegét.

Debütáló albuma, a Doo-Wops & Hooligans digitális formában 2010. október 4-én, CD formájában pedig másnap, október 5-én jelent meg. A lemez előhírnökeként már július 19-én megjelent az album első kislemeze, a Just The Way You Are című dal, amelyhez videoklip szeptember 8-án jelent meg. A dal meghódította az amerikai Billboard Hot 100-as listájának első helyét is, így nem kellett sokat várni a folytatásra: szeptember 28-án megjelent a következő videoklipes dal is, a Grenade. A bemutatkozó album a Billboard 200-as listáján a harmadik helyig jutott, és alig egy hónappal a megjelenés után már több, mint 55 ezer példány talált belőle gazdára. Nem csak a hallgatóság körében lett nagy siker a lemez, hiszen a kritikusok is csak pozitív visszajelzéseket adtak róla. A Doo-Wops & Hooligansról további két kislemezes dal, a Liquor Store Blues és a The Lazy Song jelent meg.

2011. szeptember 22-én Bruno hivatalos honlapján bejelentették, hogy az énekes új dala, az It Will Rain a Twilight-sorozat Hajnalhasadás című részének főcímzenéje lesz. A film zenei albuma 2011. november 7-én jelent meg.

2011. szeptember 16-án az Eminem és a Royce da 5'9" alkotta Bad Meets Evil nevű duó Lighters című dalában vokálozott. 2011. október 30-án a Runaway Baby című dalával fellépett az angol X-Factorban, majd ugyanazon a napon derült ki, hogy a 2012-ben megrendezésre kerülő, 54. Grammy Awardson hat kategóriában is jelölést kapott. Díjra azonban egyik jelölését sem tudta beváltani, mert ugyanazokban a kategóriákban az angol Adele is jelölve volt, és ő vihette haza az összes aranygramofont.2012 elején Bruno twitteren közölte rajongóival, hogy már dolgozik második stúdióalbumán, március 22-én pedig azt jelentette be, hogy a készülő lemez a BMG kiadásában fog megjelenni. A várva várt második lemez végül 2012. december 11-én került a boltok polcaira Unorthodox Jukebox címmel. Az album első kislemezes dala a Locked Out Of Heaven lett, amely még 2012 októberében megjelent és videoklipp is készült hozzá. A korong az Egyesül Államok Billboard 200-as listáján második helyen nyitott 187.000 eladott példánnyal, míg az Egyesült Királyságban és Svájcban az első helyen debütált. Ezzel az övé lett 2012 legjobban fogyó albuma.

Legfrissebb informácik szerint 2013 novemberében Budapesten is fel fog lépni.

DROGBOTRÁNY:

2010. szeptember 19-én letartóztatták Las Vegasban kokainbirtoklásért. Letartóztatása után az esetről azt nyilatkozta, hogy nagy butaság volt, és ő korábban még soha nem használt drogokat. A tárgyalás 2011. február 4-én volt, ahol a bíróság bűnösnek találta az énekest, aki beismerő vallomást tett és megbánást tanúsított. Ezek után a bíróság az énekes büntetlen előéletére hivatkozva egy év próbaidőt, 2000 dollár bírságot, 200 óra közmunkát és drogtanácsadást kapott büntetésként.

ÉRDEKESSÉGEK:

– Öt testvére van: Jaime, Tiara, Tahiti, Presley és Eric.
– Művészneve még kétéves korában ragadt rá. A „Bruno” becenevet Bruno Sammartino nevű birkózó után kapta, a „Mars” nevet pedig lányok ragasztották rá, akik azt mondták neki, hogy olyan, mintha nem ebből a világból származna, hanem a Marsról jött volna.
– Bár Peter az igazi neve, még az édesanyja sem szólítja így.
– Van egy Golden Retriever fajtájú kutyája, akit Maddie-nek hívnak.
– Kalap- és napszemüveg mániás.
– Dohányzik.
– Kedvenc előadói és példaképei közé tartozik Michael Jackson, Elvis Presley és Prince is.
– Négy tetoválása van: egy cigány nő portréja a bal alkarján, egy vasmacska a jobb alkarján, egy kés alatt a Pete’s boy felirat a bal felkarján és az édesanyja neve (Bernadette) egy piros szívben a bal vállán.
– A filippínó divatmárka, a Bench reklámarca lett 2011-ben.
– Az 53. Grammy Awardson a Legjobb popelőadó kategóriában megnyerte az aranygramofont.
– 2012. október 20-án a Saturday Night Live című TV show házigazdája volt.

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Különleges zenei díjat kapott Svájcban Roby Lakatos

Különleges zenei díjat kapott Svájcban Roby Lakatos

A hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

Milyen lenne egy rapper az Amerikai Egyesült Államok élén?

Színész, ingatlanos már megvolt – a rapperekre meg mostanában úgyis rájár a rúd, jól jönne egy imázsfrissítés: erre az USA elnöki posztja pont megfelel... :)

A Wanted remember és a Beastie Boys

A Wanted magazin idén lenne 25 éves – ez alkalomból a volt szerkesztőségi tagok több eseményt is terveznek: ennek első ünnepi etapja, hogy a lap néhány egykori szerzője podcast-sorozatot indított.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek