Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekar


Zenei stílusKlasszikus
Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekar

A Budafoki Mozart Gyermek és Ifjúsági Zenekar Egyesület 1995-ben alakult a XXII. kerületi Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola növendékeinek, tanárainak, a szülők és az érdeklődők közreműködésével. A zenekar neve az elmúlt években Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekar Egyesület-re változott, illetve 2000-ben "közhasznú szervezet" minősítést kapott.

A Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola növendékeiből álló - vonós zenekarként induló, majd szimfonikussá bővülő - együttes a művészeti iskola alapító igazgatójának, Nemes Lászlónak a vezetése alatt kezdte munkáját. Nemes László terve az volt, hogy a zenekar utánpótlása lesz a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarnak. Ez részben meg is valósult, hiszen a zenekar egykori tagjai közül néhányan a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar művészei. A Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekar első éveiben a zenekari munkát segítették Fráterné Ugróczky Csilla, valamint Bekényiné Puskás Ildikó hegedűtanárnők. 2000 óta a karmester Horti Gábor - nagybőgőművész, -tanár, karmester.

A zenekar az évek során versenyeken, nemzetközi fesztiválokon vett részt, majd az egyre bővülő repertoár kívánalmainak eleget téve szimfonikus zenekarrá egészült ki. Eljutott több külföldi fesztiválra (pl. Finnország, Franciaország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország), de szerepelt a hazai versenyeken és fesztiválokon is (pl. Budapesti Tavaszi Fesztivál). Ezen kívül számos lemezfelvétel készült, melyek jó része koncertfelvétel, de akad köztük stúdióban készült felvétel is.

A zenekar 1994 óta rendezi hangversenyeit a XXII. kerületi Városházán, továbbá néhány éve rendszeresen fellép a Nagytétényi Kastélymúzeumban. Ezen túl többször lép színpadra a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola más tanszakainak növendékeivel is például a balett, gitár tanszak növendékeivel valamint az iskola kórusával.

A repertoárban főképp klasszikus vonós- és szimfonikus zenekari művek szerepelnek a reneszánsz zenétől a XXI. Századi kortárs zenéig, de megjelennek köztük az opera, operett és az oratórium egy-egy darabjai is.

A zenekari műveken túl lehetősége nyílt együtt játszani olyan neves művészekkel, mint Jandó Jenő zongoraművész, Lehotka Gábor orgonaművész, Gerdesits Ferenc és Csák József énekművész, Nemes Ildikó hegedűművész, Hegedűs Endre zongoraművész.

A koncertek során a zenekar tagjainak is megadatik, hogy egy-egy műben szólista képességeit is megmutassa. Ám nem csak a zenekari hangszerek szerepelnek a koncerteken, hanem zongora- és vokális művek is (pl. Fóris Szilárd - zongora, Szebegyinszkiné Németh Beáta - ének).

Érdekesség még, hogy a zenekar két csellistája alakította meg a Vanmocselló duót (Vándor Béla és Mócsai Tamás), amely saját szerzeményeivel nagy sikereket ért el különböző rendezvényeken.

A zenekar különlegessége, hogy az év nagy részében vonós zenekarként működő együttes tagjai nem profi zenészek, hanem a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola jelenlegi és volt zenekedvelő, zeneértő növendékei, akik között van orvos, ügyvéd, mérnök, tanár, egyetemi/főiskolai hallgató valamint középiskolás diák egyaránt. A szimfonikus hangversenyekre a zenekar azon volt tagjai is szívesen visszajönnek, akik a profi zenei pályát választották, s ma már koncertező művészek, zeneiskolai tanárok.

Az egyesület céljai között szerepel, hogy zeneirodalmi tájékoztatást nyújtson a tagok és az érdeklődők számára, valamint, hogy lehetőséget, helyet és alkalmat biztosítson a zenélni vágyó fiataloknak.


Hírek és rajongók
https://www.facebook.com/BudafokiMozartIfjusagiZenekar/
 
Képtár
  • Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekar kép 91217
  • Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekar kép 91218
  • Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekar kép 91219
  • Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekar kép 91220
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Botaniq Blues Night a turai kastélyban: Ian Siegal búcsúkoncert

Botaniq Blues Night a turai kastélyban: Ian Siegal...

A Botaniq BBQ & Blues Night keretében neves blues előadók lépnek színpadra az álomszerű kastélyparkban, miközben sorra váltják egymást a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Pünkösdi Fesztivállal nyit idén a Zsámbéki Nyári Színház

A pünkösdi háromnapos esemény csendes sétával indul, amelyet egy nyárindító háromnapos fesztivál követ a legismertebb alternatív zenekarok akusztikus koncertjeivel a Zichy-kastély udvarán, ahol fellép többek között a Platon Karataev, a Lóci játszik, az Aurevoir, Szabó Balázs és bandája és a Csaknekedkislány valamint a Pici...

Idén először a Tihanyi-félszigeten is megrendezik a Magyar Tavak Fesztiválját

Idén már három helyszínen rendezik meg a Magyar Tavak Fesztiválját: június 24-25-én a Velencei-tónál, július 29-től 31-ig a Tisza-tónál és új helyszínként augusztus 26-án a Balatonnál várják a közönséget a magyar és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és dzsesszzenei koncertekkel.
Új koncertek