Neoton 1000

Geszti Péter és a Gringo Sztár


HonlapNem ismert
Zenei stílusPop/Rock
Geszti Péter és a Gringo Sztár

Geszti Péter (Budapest, 1964. május 9. - ) magyar reklámszakember, dalszövegíró, énekes.Néhai édesapja dramaturg [1] és szerkesztő [2] volt, a televíziónál és a rádióban is dolgozott.[3] Édesanyja a 2009 novemberében megszűnt Sláger rádióból jól ismert "Márta néni" külkereskedőként tevékenykedett.[4] Nővére korán meghalt, később az ő gyermekeinek felnevelésében támogatta édesanyját.[5]
Pályafutását gyermekszínészként kezdte. Különböző filmekben szerepelt, az ismertséget a Mézga család Aladárjának szerepével szerezte. Felsőfokú tanulmányait az ELTE Tanárképzői Főiskola magyar-történelem szakán végezte, ahol 1989-ben szerzett diplomát. Már egyetemistaként dalszövegeket írt a népszerű Első Emelet zenekar számára.
Miután az együttes felbomlott, riporterkedett, műsorvezetőként és forgatókönyvíróként dolgozott. Médiakarrierjét az Ász című televíziós műsor műsorvezetőjeként kezdte 1989-ben, majd a Rapülők és a Jazz + Az együttesek tagjaként sikeres zenei karriert futott be. 1989-ben az Akció Reklámügynökség reklám szövegírója, majd később kreatív igazgatójaként dolgozik több neves hazai és külföldi céggel. 1992-ben a Megáll az ész műsorvezetője, majd ismét a zene felé fordult. Klasszikus komolyzenét (Mozart, Beethoven) népszerűsít a fiatalok körében. Felveszi az MC Gesztenye álnevet, és megalapítja a Rapülők együttest. Az együttes fennállása alatt sikert sikerre halmoz, de végül 1994-ben a szétválás mellett döntenek. Ezt követően Békés Pál íróval és Dés László zeneszerzővel közösen megírja a A dzsungel könyve című musicalt. Ebből az alkotásból 1996-ban nagy sikerű előadást állított színpadra a Pesti Színház. Az előadás dalait megszólaltató lemez aranylemez lett. 2000-ben alapítója és producere az @®© óriásplakát kiállításnak, mely azóta is színfoltja Budapest kulturális életének. 2001-ben a "Gesztiméter" című magyar fejlesztésű kvízshow házigazdája. Ebben az évben veszi feleségül Gryllus Dorka színésznőt, akivel 2006-ig él házasságban.
2005 a Magyarország dal megszületésének éve, amelyet a Megasztár 2. helyezettjének Oláh Ibolyának ír. 2007-ben megálmodja a „Nemzeti Vágta" nevű országimázs fesztivált, egy nagy lovasversenyt a Hősök terére, ami 2008-ban és 2009-ben megrendezésre került. Családi életében 2008 a változás éve, feleségül veszi Ditz Editet,[6] akitől 2009. február 2-án megszületik Sára Lujza nevű kislánya.

Geszti Péter a legendás Rapülők és a Jazz+Az után egy újabb friss zenei formációt hozott össze. Péter és két gyönyörű hangú énekesnője - Gereben Zita és Sapszon Orsolya - mellett további profi zenészek alkotják a Gringo Sztár zenekart. Az együttes egyfajta „kozmopuritán” popzenét játszik, ami reggae, jazz, rap, pop, elektronikus zene, ska és balkáni népzene egyvelegéből áll össze. A dalok így sokszínűek, egy valami mégis közös bennük: a vidám, nyári hangulatú dallamok és a fülbemászó „gesztisen” komoly mondanivalót rejtő szövegek. 

Az együttes névválasztását Geszti Péter két okkal indokolja: “Egyrészt természetesen felidézi az általam tisztelt világhírű Beatles dobos (Ringo Starr) nevét, másrészt ami talán ennél is fontosabb, azt is jelzi, hogy visszavándoroltam a zene világába, tudniillik a gringo szó spanyol- portugál nyelvterületen fehér bőrű bevándorlót jelent.”

A Gringo Sztár zenei vezetője és zeneszerzője Erdélyi Péter, aki billentyűsként együtt dolgozott Geszti Péterrel a Jazz+Az-ban is. De más szerzők, mint például a Balkan Fanatik is szerez néhány dalt a csapat készülő albumára. A két énekesnő, Gereben Zita és Sapszon Orsolya fiatal koruk ellenére már számos neves előadóval zenélhettek együtt. A zenekar felállításában Fekete Kovács Kornél is segédkezett, aki a Jazz+Az-ban is anno tevékenyen részt vállalt.

Hírek és rajongók
https://www.facebook.com/gringosztar?fref=ts
 
Képtár
  • Geszti Péter és a Gringo Sztár kép 2587
  • Geszti Péter és a Gringo Sztár kép 6443
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Gitárost cserélt a Dorothy

Gitárost cserélt a Dorothy

A Dorothy és Blahó Brigi gitáros úgy döntöttek, hogy külön úton járnak tovább. Már megírtuk, hogy a hosszú kényszerpihenő más zenekaroknál...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

Vajon milyen zene illik a macaronhoz?

A Zeneakadémia bezárása – március 11. – óta, ahol egy különleges hangulatú koncerttel a zenekar oltotta le a villanyt, az első nagyzenekaros hangversenyét a Gerbeaud teraszán adja a Budapesti Vonósok/Budapest Strings kamarazenekar.

S akkor a cápa beúszik a Teleki térre...

Két kertmozi nyílik Budapesten a héten. A Teleki téri kertmozi péntektől, a Hunyadi téri szombattól várja a mozizni vágyókat ingyenes vetítésekkel; a színes műsorkínálatban drámák, vígjátékok, művész- és gyerekfilmek is szerepelnek.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek