Helloween


Zenei stílusNem ismert
Helloween
A Helloween egy német power metal együttes, ami az Ironfist és a Powerfool tagjaiból alakult a '80-as évek elején. Az együttes egyike a német metal egykori úttörőinek, akik (más együttesekkel együtt) a heavy/speed/power metal megalkotásában vettek részt. Megalakulása óta számos más együttest inspirált többek között az Edguy-t, a Hammerfallt, a Celesty-t, a Crystal Eyes-t és a Highland Glory-t.A Helloweent 1984-ben a következő felállásban alapították: Kai Hansen (ének/gitár), Michael Weikath (gitár), Markus Grosskopf (basszusgitár) és Ingo Schwichtenberg (dob). A zenekar még abban az évben szerződést kötött a Noise Records-szal és két számot készített a kiadó Death Metal című válogatáslemezére. Az egyik az "Oernst Of Life" című Weikath-szerzemény, a másik pedig a Hansen által írt "Metal Invaders" volt, ami az együttes első teljes albumán is szerepel egy gyorsabb verzióban.

A Helloween 1985-ben rögzítette első mini-LP-jét, ami az egyszerű Helloween nevet kapta. Az 5 számot tartalmazó minialbum sikeres volt, ezért még ebben az évben kiadhatták első nagylemezüket, a Walls of Jericho-t, ami hatalmas visszhangot váltott ki, a sebesség és a dallamok újfajta keveréke újradefiniálta a heavy metal-t. Az album turnéján azonban nyilvánvalóvá vált, hogy Kainak gondot okoz énekelni és gitározni is egyszerre. Új énekest kellett hát keresni, Kai a Helloween énekeseként ezért utoljára az 1986-os Judas című kislemezen szerepel.

Az első választás az énekesi posztra az egykori Tyran Pace frontember Ralf Scheepers volt, de aztán mégis a 18 éves Michael Kiske mellett döntöttek, aki akkor a hamburgi Ill Prophecy tagja volt. Már az új énekessel rögzítették Keeper of the Seven Keys Part 1 című lemezüket, ami 1987-ben jelent meg. Az új album a Helloweent az egyik legsikeresebb európai heavy metal együttessé tette.

1988-ban készült el a Keeper of the Seven Keys Part 2, ami a klasszikus felállás legismertebb albuma. Még a Keeper 1 sikereit is túl tudták szárnyalni, és úgy tűnt, minden nagyon jól alakul. Kai Hansen gitáros az európai Keeper 2 turné közben azonban váratlanul elhagyta a zenekart belső konfliktusokra, a lemeztársasággal kapcsolatos problémákra és a turné miatti kellemetlenségekre hivatkozva. Az új gitáros az ex-Rampage tag Roland Grapow lett, akivel az együttes be tudta fejezni a Keeper 2 turnéját.

1989-ben jelent meg a Live in the UK koncertalbum, ami az előző évi európai turnénak állít emléket. A Helloween és a Noise Records között közben teljesen elmérgesedett a viszony és a zenekar úgy döntött átszerződnek az EMI-hoz. A Noise ezt minden eszközzel próbálta megakadályozni és jogi útra terelték az ügyet, ami azt eredményezte, hogy a Helloween nem koncertezhetett és nem adhatott ki új anyagot egészen 1991-ig. Az ügy lezárása után adták ki a Pink Bubbles Go Ape című lemezt, ezzel cáfolva meg a feloszlásukról keringő pletykákat. Az album azonban tökéletes csőd volt mind anyagi, mind „minőségi" szempontból, ami újabb feszültséget szült a zenekaron belül. Az 1993-as pop-beütésű Chameleon album még ennél is gyengébb lett, és a legelvakultabb rajongók idegeit is megtépázta. A lemezhez kapcsolódó turnén Ingo Schwichtenberg dobos személyes- ill. drogproblémái miatt teljesen összeomlott, ezért el kellett válnia a zenekartól. Az együttesen belüli viták tovább erősődtek, végül az énekes Michael Kiskének is távoznia kellett.
A Helloween nürnbergi koncerte 2006. január 18-án

A Helloween 1994-ben a Pink Cream 69 korábbi énekesével, Andi Deris-szel és a Kai Hansen új zenekarától, a Gamma Ray-től távozó Uli Kusch dobossal tért vissza. A korábbi Helloween-stílust feltámasztó Master of the Rings lemez igazán sikeres lett. 1995-ben Ingo Scwichtenberg öngyilkos lett, ami nagyon megrázta a Helloween tagjait. A neki emléket állító 1996-os The Time of the Oath album újra Európa egyik legelismertebb heavy metal zenekarává tette a Helloweent. A világkörüli turné után újabb koncertfelvétel, a High Live dupla album jelent meg.

1998-ban jött ki a Better Than Raw, az egyik legkeményebb Helloween album. 1999-ben Metal Jukebox néven feldolgozásalbumot adtak ki. A következő stúdióalbum, a The Dark Ride 2000-ben látta meg a napvilágot. Sokkal kísérletezőbb és sötétebb album volt, mint a korábbiak. A világkörüli turnét követően Uli Kusch és Roland Grapow kiszállt a zenekarból zenei nézeteltérések miatt, majd megalapították a Masterplant. A helyükre Sascha Gerstner (ex-Freedom Call, Neumond) gitáros és Mark Cross (ex-Metalium) dobos került. Utóbbi azonban épp a lemezfelvétel idején kapott mononucleosis-fertőzést, ami megtámadta az izmait és az idegeket, képtelen volt dobolni és emiatt távozni kényszerült. Helyére Stefan Schwarzmann, a Running Wild és az Accept egykori dobosa került.

A következő stúdióalbum Rabbit Don't Come Easy címmel jelent meg 2003-ban. Az újabb világkörüli turné 1989 után először ismét érintette az Egyesült Államokat is. Az album címe - mely egy régi angol kifejezésből "pulling the rabbit out of a hat" (magyarul "kirántja a nyulat a kalapból") származik - a lemezfelvétel viszontagságaira utal. Andi Deris énekes elmondása szerint a problémák halmozódásakor Markus Grosskopf kijelentette, hogy "ez a nyúl nem jön könnyen". Így lett ez az album címe. Az albumon két dalban még Mark Cross dobol, a többit Stefan Schwarzmann játszotta. Az új gitáros, Sascha Gerstner fiatalos temperamentuma érezhetően jó hatással volt a zenekarra.

2005-ben ismét változott a felállás, Stefan Schwarzmann hagyta el a csapatot zenei nézeteltérések és technikai hiányosságok miatt. Az új dobos Dani Loeble lett, aki korábban a német Rawhead Rexx zenakarban ütötte a bőröket. Még ebben az évben megjelent 17 év után a Keeper Of The Seven Keys sorozat harmadik része The Legacy címmel. A 2007 elején kiadott Keeper Of The Seven Keys - The Legacy World Tour 2005/2006 DVD-t Brazíliában, Japánban és Bulgáriában rögzített koncertfelvételekből állították össze. Ősszel új Helloween stúdióalbum jelent meg Gambling with the Devil címmel.

Jelenlegi tagok

* Andreas Deris - ének (1994-napjainkig)
* Michael Weikath - gitár (1984-napjainkig)
* Markus Grosskopf - basszusgitár (1984-napjainkig)
* Sascha Gerstner - gitár (2002-napjainkig)
* Dani Loeble - dob (2005-napjainkig)

Korábbi tagok

* Kai Hansen - gitár (1984-1988), ének (1984-1986)
* Ingo Schwichtenberg - dob (1984-1993)
* Michael Kiske - ének (1987-1993)
* Roland Grapow - gitár (1988-2001)
* Uli Kusch - dob (1994-2001)
* Mark Cross - dob (2001-2003)
* Stefan Schwarzmann - dob (2003-2005)

Diszkográfia

* Helloween EP (1985)
* Walls of Jericho (1985)
* Keeper of the Seven Keys Part 1 (1987)
* Keeper of the Seven Keys Part 2 (1988)
* Live in the UK (1989) - koncertalbum
* Pink Bubbles Go Ape (1991)
* Chameleon (1993)
* Master of the Rings (1994)
* The Time of the Oath (1996)
* High Live (1996) - koncertalbum és -videó
* Better Than Raw (1998)
* Metal Jukebox (1999) - feldolgozások gyűjteménye
* The Dark Ride (2000)
* Rabbit Don't Come Easy (2003)
* Keeper of the Seven Keys - The Legacy (2005)
* Keeper Of The Seven Keys - The Legacy World Tour 2005/2006 (2007) - koncertalbum és -videó
* Gambling with the Devil (2007)
* Unarmed - Best Of 25th Anniversary (2010)

 

 

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Ha az életben boldog akarsz lenni, csinálj zenekart

Ha az életben boldog akarsz lenni, csinálj zenekart

Az Ül és vár című 30Y-dal kezdő sorát Lévai Balázs idézi, aki 2017 óta a hosszú nevű "NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

Nagyjából 300 zenekarnál rentábilis a garázskoncert-projekt

NKA Könnyűzenei kollégiumának kurátora szerint a kormány által közölt nagyjából 4,5 milliárd forint zenekaronként 10-15 "rendesgázsis" koncertre elegendő – ha nem akar mindenki részt venni benne. Ő egyébként a Sugarloaf-os Tóth Szabi, aki az Életforma oldalnak adott interjút, ebből idézünk részleteket:

A zenészekért demonstráltak Prágában

Több száz ember gyűlt össze Prágában azon a demonstráción, amelyen az egzisztenciális végveszélybe került cseh zenészek mellett fejezhették ki szolidaritásukat – tudósít a Napi.hu.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek