Év koncertje - szavazás

Jerry Lee Lewis


Zenei stílusRock and Roll
Jerry Lee Lewis
Jerry Lee Lewis (Ferriday, Louisiana, 1935. szeptember 29.) amerikai zongorista, énekes, dalszövegíró és zeneszerző. Beceneve a "Killer" (Gyilkos), melyet utánozhatatlanul egyedi zongorajátékával érdemelt ki. 1986-ban ünnepélyesen is elsőként került be a cleveland-i Rock and Roll Hall of Fame büszkeségei közé, olyan rocklegendák mellett, mint Chuck Berry, James Brown, Ray Charles és Elvis Presley. 2004-ben a Rolling Stone Magazin 24. helyre rangsorolta az énekest a Minden Idők 100 Legnagyobb Művésze listán.  2003-ban, All Killer, No Filler: The Anthology című box set-jét a 242. helyre tették a Rolling Stone Minden Idők Legnagyobb 500 Albuma listán.

Egyediségéhez őrült színpadi produkciója is hozzájárult, melyben gyakran a zongorára ugrott, felgyújtotta azt vagy éppen táncolva játszott.

Kezdetek

Jerry Lee tehetsége korán megmutatkozott, annak ellenére, hogy családja igazán nehéz körülmények között élt a louisiana-i Ferriday-ben. Elmo és Mamie Lewis mindent megtettek gyermekük támogatásáért, így Jerry első zongoráját a házuk elzálogosításával fedezték. Kezdetben nagy hatással volt rá unokatestvére, Carl McVoy mellett az afro-amerikaiak juke jointjainak dallamai és a rádióban hallott dalok. Saját stílusát a boogie woogie, blues, gospel és country műfajokból gyúrta össze. Édesanyja igyekezett Jerry-t óvni az ördög zenéjétől, de a texas-i Southwestern Assemblies of God University falai közé kerülve is megmaradt lázadónak, a My God Is Real című himnusz boogie-változatának előadása miatt eltanácsolták az iskolából.[5] Ezután szülővárosában és natchez-i (Mississippi) klubokban lépett fel.


Karrier
Jerry Lee Lewis 1986-ban elsőként került be a Rock and Roll Hall of Fame büszkeségei közé. Az épület látképe.

1954-ben rögzítette első demóját, majd a következő évben a "country fővárosába", Nashville-be tett kitérőt. 1956-ban Memphis-ben (Tennessee) Jack Clement lemezproducer és hangmérnök felfedezte Jerry tehetségét és azonnal rögzített is vele pár felvételt a Sun Records-nál.[6] A kiadó tulajdonosa, Sam Phillips ezt követően több sessionfelvételhez is alkalmat teremtett Jerry számára olyan előadókkal, mint Carl Perkins és Billy Lee Riley. A kiadó legnagyobb felfedezettje, Elvis Presley elismerően és féltékenyen meg is jegyezte, hogy ha úgy tudna zongorázni, mint Jerry, feladná az éneklést.[7] 1956. december 4-én alkalom nyílt egy közös session-re Memphisben, Elvis Presley, Johnny Cash és Carl Perkins társaságában.[8][9] Az örömzenélésből (jammelés) született dalok később megjelentek a Million Dollar Quartet névre keresztelt albumon. Bár nem Jerry Lee Lewis volt az első a műfajban, de forradalmasította azt. Első nagy slágerei voltak a Great Balls of Fire, Whole Lotta Shakin' Goin' On és a 'High School Confidental.


Magánélet

1958-as angliai turnéjáig Jerry magánélete nem igazán volt ismert a rajongók körében. Ebben az évben már harmadik feleségével élt (előző feleségei voltak: Jane Mitcham és Dorothy Barton), a tizenhárom éves Myra Gale Lewis-szel.[10] A kiskorú feleség egyben Jerry unokatestvére volt. A turné a felreppent hír hallatára három koncert után véget ért a közfelháborodás miatt. A botrány miatt Amerikában is különcként kezelték a zongoristát, barátai és támogatói elpártoltak mellőle. Egyedül a rádiós személyiség, Alan Freed (a rock 'n' roll kifejezés "feltalálója") maradt hű hozzá és játszotta lemezeit. A baj tetéződött, Jerry bár szerződésben állt kiadójával, de már nem rögzített több felvételt, fellépései megfogyatkoztak. Egyedül 1961-ben dolgozta fel Ray Charles slágerét, a What'd I Say-t. 1963-ban a Smash Records-el kötött szerződést. Népszerűsége a hatvanas években visszatérni látszott Európában. A Nashville Teens társaságában 1964-ben a hamburgi Star klubban vett fel egy élő albumot (Live at the Star Club, Hamburg).

Napjainkban

Napjainkban is turnézik annak ellenére, hogy hetvenes éveiben jár. 2005-ben meg is kapta az Életmű-díjat a Recording Academy-től, majd 2006-ban kiadta a nagy elismerést kiváltó Last Man Standing albumot, melyen több ismert zenésszel közreműködik. 2007 tavaszán ezt követte a Last Man Standing DVD kiadása. 2007 novemberében a celeveland-i Rock'n'Roll Hall of Fame hatalmas ünnepségsorozattal népszerűsítette a már élő legendává érett zongoristát. Jerry Lee Lewis jelenleg a Mississippi állambeli Nesbit-ben él családjával.

 

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


 A metálvillák az égig értek – Five Finger Death Punch az Arénában

A metálvillák az égig értek – Five Finger Death...

Történt egyszer, kb. 1992-ben, hogy egy magyar srác fogta magát és kiköltözött New Yorkba, hogy zenész legyen, majd 28 év elteltével...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Elment a hangja – lemondta európai turnéját Lana Del Rey

A Blikk értesülése szerint négy hét némaságra ítélték orvosai az énekesnőt.

A Leprous ismét megmutatta!

Mármint azt, hogy miért olyan különlegesek a koncertjei: a banda élőben egyszerűen letaglóz, csak arra tudsz gondolni, hogy még ne legyen vége, csak még egy számot...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek