Jerry Lee Lewis


Zenei stílusRock and Roll
Jerry Lee Lewis
Jerry Lee Lewis (Ferriday, Louisiana, 1935. szeptember 29.) amerikai zongorista, énekes, dalszövegíró és zeneszerző. Beceneve a "Killer" (Gyilkos), melyet utánozhatatlanul egyedi zongorajátékával érdemelt ki. 1986-ban ünnepélyesen is elsőként került be a cleveland-i Rock and Roll Hall of Fame büszkeségei közé, olyan rocklegendák mellett, mint Chuck Berry, James Brown, Ray Charles és Elvis Presley. 2004-ben a Rolling Stone Magazin 24. helyre rangsorolta az énekest a Minden Idők 100 Legnagyobb Művésze listán.  2003-ban, All Killer, No Filler: The Anthology című box set-jét a 242. helyre tették a Rolling Stone Minden Idők Legnagyobb 500 Albuma listán.

Egyediségéhez őrült színpadi produkciója is hozzájárult, melyben gyakran a zongorára ugrott, felgyújtotta azt vagy éppen táncolva játszott.

Kezdetek

Jerry Lee tehetsége korán megmutatkozott, annak ellenére, hogy családja igazán nehéz körülmények között élt a louisiana-i Ferriday-ben. Elmo és Mamie Lewis mindent megtettek gyermekük támogatásáért, így Jerry első zongoráját a házuk elzálogosításával fedezték. Kezdetben nagy hatással volt rá unokatestvére, Carl McVoy mellett az afro-amerikaiak juke jointjainak dallamai és a rádióban hallott dalok. Saját stílusát a boogie woogie, blues, gospel és country műfajokból gyúrta össze. Édesanyja igyekezett Jerry-t óvni az ördög zenéjétől, de a texas-i Southwestern Assemblies of God University falai közé kerülve is megmaradt lázadónak, a My God Is Real című himnusz boogie-változatának előadása miatt eltanácsolták az iskolából.[5] Ezután szülővárosában és natchez-i (Mississippi) klubokban lépett fel.


Karrier
Jerry Lee Lewis 1986-ban elsőként került be a Rock and Roll Hall of Fame büszkeségei közé. Az épület látképe.

1954-ben rögzítette első demóját, majd a következő évben a "country fővárosába", Nashville-be tett kitérőt. 1956-ban Memphis-ben (Tennessee) Jack Clement lemezproducer és hangmérnök felfedezte Jerry tehetségét és azonnal rögzített is vele pár felvételt a Sun Records-nál.[6] A kiadó tulajdonosa, Sam Phillips ezt követően több sessionfelvételhez is alkalmat teremtett Jerry számára olyan előadókkal, mint Carl Perkins és Billy Lee Riley. A kiadó legnagyobb felfedezettje, Elvis Presley elismerően és féltékenyen meg is jegyezte, hogy ha úgy tudna zongorázni, mint Jerry, feladná az éneklést.[7] 1956. december 4-én alkalom nyílt egy közös session-re Memphisben, Elvis Presley, Johnny Cash és Carl Perkins társaságában.[8][9] Az örömzenélésből (jammelés) született dalok később megjelentek a Million Dollar Quartet névre keresztelt albumon. Bár nem Jerry Lee Lewis volt az első a műfajban, de forradalmasította azt. Első nagy slágerei voltak a Great Balls of Fire, Whole Lotta Shakin' Goin' On és a 'High School Confidental.


Magánélet

1958-as angliai turnéjáig Jerry magánélete nem igazán volt ismert a rajongók körében. Ebben az évben már harmadik feleségével élt (előző feleségei voltak: Jane Mitcham és Dorothy Barton), a tizenhárom éves Myra Gale Lewis-szel.[10] A kiskorú feleség egyben Jerry unokatestvére volt. A turné a felreppent hír hallatára három koncert után véget ért a közfelháborodás miatt. A botrány miatt Amerikában is különcként kezelték a zongoristát, barátai és támogatói elpártoltak mellőle. Egyedül a rádiós személyiség, Alan Freed (a rock 'n' roll kifejezés "feltalálója") maradt hű hozzá és játszotta lemezeit. A baj tetéződött, Jerry bár szerződésben állt kiadójával, de már nem rögzített több felvételt, fellépései megfogyatkoztak. Egyedül 1961-ben dolgozta fel Ray Charles slágerét, a What'd I Say-t. 1963-ban a Smash Records-el kötött szerződést. Népszerűsége a hatvanas években visszatérni látszott Európában. A Nashville Teens társaságában 1964-ben a hamburgi Star klubban vett fel egy élő albumot (Live at the Star Club, Hamburg).

Napjainkban

Napjainkban is turnézik annak ellenére, hogy hetvenes éveiben jár. 2005-ben meg is kapta az Életmű-díjat a Recording Academy-től, majd 2006-ban kiadta a nagy elismerést kiváltó Last Man Standing albumot, melyen több ismert zenésszel közreműködik. 2007 tavaszán ezt követte a Last Man Standing DVD kiadása. 2007 novemberében a celeveland-i Rock'n'Roll Hall of Fame hatalmas ünnepségsorozattal népszerűsítette a már élő legendává érett zongoristát. Jerry Lee Lewis jelenleg a Mississippi állambeli Nesbit-ben él családjával.

 

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Glenn Hughes nem léphet fel az Open Road Festen

Glenn Hughes nem léphet fel az Open Road Festen

Rossz hír az Open Road Festre látogatóknak, hogy a 66 éves Glenn Hughes orvosai tanácsára kénytelen volt lemondani az összes májusi és júniusi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Jó hír a Maluma-rajongóknak

A latin világsztár megjelentette várva várt negyedik, 11:11 című albumát és az "11PM" című dalához készült videoklipjét is bemutatta.

Vissza a hetvenes évekbe – Adam Lambert új dala

A múlt héten jelent meg a Queen-nel folyamatosan turnézó Adam Lambert legújabb dala, amelyben egy kicsit visszahozza a hetvenes évek rezgéseit – mindezt természetesen modern köntösbe öltöztetve.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek