Év koncertje - szavazás

Joe Satriani


Zenei stílusPop/Rock
Joe Satriani
Joseph „Satch" Satriani (USA, New York, Westbury, 1956. július 15.) gitáros és gitároktató.Joe Satriani 14 éves korában határozta el, hogy gitározni fog, amikor meghallotta, hogy Jimi Hendrix meghalt. Satriani éppen futballedzésen volt, amikor meghallotta Hendrix halálhírét. Összeveszett az edzőjével, mert kijelentette, hogy gitározni fog, és azonnal otthagyta az edzést. Védjegye a meleg, bluesos hangzás, finom frazeológia és zeneiség, némi jól alkalmazott tempózással.
1974-ben a jazz-gitáros Billy Bauertől és a nyilvánosságtól visszavonult Lennie Tristano-tól kezdett zenét tanulni. A technikára igényes Tristano nagyban befolyásolta Satriani játékát. Satriani ugyanekkor már tanítványokkal foglalkozik; legnevezetesebb tanítványa Steve Vai.
1978-ban Satriani Berkeley-be költözik, Kaliforniába, azzal a céllal, hogy ott zenei karriert folytasson. Nem sokkal megérkezése után tanítványai közé tartoznak: Kirk Hammett (Metallica), David Bryson (Counting Crows), Kevin Cadogan (Third Eye Blind), Larry LaLonde (Primus (együttes)), Alex Skolnick (Testament (együttes)), Phil Kettner (Laaz Rockit) és Charlie Hunter.
Amikor barátja és korábbi tanítványa, Steve Vai ismertté válik David Lee Roth-tal együtt 1986-ban, Vai rajongva beszél Satrianiról, amikor több zenei lapnak nyilatkozik.
1987-ben megjelenik Satriani második albuma, a Surfing With the Alien. Hosszú idő óta ez volt az első olyan instrumentális album, ami a slágerlistákon előkelő helyezést ér el. Satriani Ausztráliában és Új-Zélandon koncertezik Mick Jaggerrel, a Rolling Stones énekesével, annak szólóalbumát támogatja.
1989-ben megjelenik a Flying in a Blue Dream. Az album jól fogy. A „One Big Rush" című szám Cameron Crowe Say Anything című filmjének egyik betétdala lesz. A „Big Bad Moon" című kislemez egyike azoknak a ritka számoknak, ahol Satrianit énekelni lehet hallani.
1992-ben Satriani kiadja a The Extremist című albumot, melyet a kritikusok azóta is nagyra értékelnek, és ami kereskedelmileg is sikeres. Az album azóta rock klasszikusnak számít.
1993 végén Satriani Ritchie Blackmore kiválása miatt rövid időre csatlakozik a Deep Purple együtteshez, annak japán turnéja idejére. A turné olyan jól sikerül, hogy Satrianit maradásra kérik, azonban a Sonyval való hosszú távú szerződése ezt nem teszi lehetővé.
1996-ban megalakítja a G3 formációt, ami három rock gitárosból áll - ezek eredetileg: Satriani, Steve Vai, és Eric Johnson. A trió a bemutatkozó felállás után Satriani és Vai, mint állandó tagok mellett olyanokból állt, mint Eric Johnson, Yngwie Malmsteen, John Petrucci, Kenny Wayne Shepherd, Robert Fripp, Patrick Rondat és sokan mások.
1998-ban Satriani felveszi és kiadja a Crystal Planet albumot. 2000 decemberében San Franciscoban felvesznek egy élő koncertfelvételt, ami 2001-ben jelenik meg. Ezt zenei DVD-n is kiadják.
2006-ban Satriani felveszi a Super Colossal-t, és kiad egy másik élő albumot, a Satriani Live-t.
2009-ben Sammy Hagarral, Chad Smithszel és Michael Anthonyval létrehozza a Chickenfoot nevű rock bandát, és 2009 június 5.-én, kiadták a Chickenfoot című albumot.
Satriani mások lemezein is közreműködött, így például a következő albumokon: Alice Cooper Hey Stoopid (1991), Spinal Tap Break Like the Wind (1992), Blue Öyster Cult Imaginos (1988), valamint Stu Hamm és Gregg Bissonette bandatagok szólóalbumain. Érdekesség, hogy a Crowded House 1986-os bemutatkozó albumán háttérénekesként dolgozott. 2003-ban mint szólógitáros részt vett a The Yardbirds Birdland lemezének elkészítésében. 2006-ban a Deep Purple énekesének, Ian Gillan-nek a szólóalbumán hallhatjuk (Gillan's Inn).
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Most már biztos, hogy a Faith No More nem logol be a Szigetre

Most már biztos, hogy a Faith No More nem logol be a...

Úgy tűnik, hiába imádkoztunk, hiába reménykedtünk, az első 80 fellépő bejelentése utána a másodikban, de a harmadikban sem lesz benne a San...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Volt olyan, amikor Mick Jaggernek nem volt pénze cigire...

Árverésre bocsátja több mint ezer tárgyból álló zenei relikviagyűjteményét a Rolling Stones egykori basszusgitárosa, Bill Wyman, aki 1983-ban vált ki a bandából.

Vége a dalnak – Ozzy lefújta észak-amerikai turnéját

Ozzy Osbourne, a Black Sabbath egykori énekese lefújta észak-amerikai turnéját, hogy Parkinson-kórját kezeltesse - írja a BBC hírportálja.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek