Juan Diego Flórez


Zenei stílusKlasszikus
Juan Diego Flórez
Jelenleg a komolyzenei világ legkeresettebb és legelfoglaltabb fiatal művésze 1973-ban született Peruban. Zenei tanulmányait szülővárosában, Limában kezdte a Nemzeti Konzervatóriumban, majd Philadelphia-ban a Curtis Intézetben tökéletesítette ének technikáját. Első operai bemutatkozására 1996-ban az olaszországi Pesaro-ban a Rossini Opera Fesztiválon került sor, ahol kifejező hangjával, bámulatra méltó virtuozitásával egy éjszaka megalapozta sikerét a közönség előtt.

Még ebben az évben bemutatkozhatott a Scala színpadán is 23 éves korában. Ez meghozta számára a világsikert és azóta megállás nélkül ünneplik a világ legnagyobb koncertpódiumain és operaházaiban, beleértve olyanokat, mint a MET, a Covent Garden, a bécsi Staatsoper, valamit Párizs, München, Berlin, Barcelona, Madrid, Chicago, Los Angeles operaházai, Japán koncerttermei, a Salzburgi Fesztivál.

Olyan kiemelkedő karmesterekkel dolgozott már, mint Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Myung-Whun Chung, Gustavo Dudamel, Sir John Eliot Gardiner, Daniele Gatti, James Levine, Jesus López-Cobos, Riccardo Muti, Marcello Viotti.

Florez napjaink legkiemelkedőbb bel canto tenorja, aki már elénekelte Rossini összes operájának vezető tenor szerepét (A szevillai borbély, Hamupipőke, Olasz nő Algirban, Semiramide, Otello, Ory grófja, Reims-i utazás, Brushino úr), Donizetti művek tenor főszerepeit (Don Pasquale, A szerelmi bájital, Az ezred lánya, Stuart Maria), Bellini operák tenor szerepeit (Az alvajáró, A puritánok), de ezek mellett énekelte Verdi (Rigoletto, Falstaff), Puccini (Gianni Schicchi), Gluck (Armide), Mozart (Mitridate) tenor szerepeit is.
A fiatal énekes Milánóban 2007-ben egy 75 éves hagyományt is „megdöntött". Donizetti „Az ezred lánya" című operájában lépett fel, amikor a híres „Ah! Mes amis" kezdetű, kilenc magas „C"-s áriával olyan kirobbanó sikert aratott, hogy ismétlésre ragadtatta magát a közönség örömére és az igazgatóság legnagyobb megdöbbenésére. A dolog különlegessége, hogy Saljapin óta egyetlen énekes, még Pavarotti sem ismételhette meg mégoly sikeres áriáját a Scalában, ellenkező esetben örökre kitilthatják az Operaházból. A kockázatot vállalva Juan Diego Florez a ráadásban is elvarázsolta a közönséget és a Scala vezetőit is. Ezt a bravúrját 2008-ban a Metropolitan Operában is megismételte.

Juan Diego Florez nem csak operaszínpadokon arat óriási sikereket, gyakran lép fel dalénekesként zongorakísérettel, valamint koncertművészként is. Egyik kedvenc műve Rossini Stabat Mater-e.

Hazájában számos díjjal jutalmazták a nem mindennapi tenoristát, 2004-től pedig Peruban bélyegeken is szerepel. Mindezek mellett 2009-ben az 52. Grammy Díjátadón jelölték a legjobb klasszikus zene - egyéni előadói - kategóriában is, a Bel Canto Spectacular c. lemezéért.

2001 óta Florez a Decca lemezkiadó művésze és tucatnyi szóló- és operaalbumot - CD-t és DVD-t - jelentetett meg. A világ egyik legjobb tenorjának szinte minden hónapra jut legalább négy fellépés, naptára 2015-ig szinte teljesen betelt, így a véletlennek köszönhetően - két spanyolországi fellépés között - 2010. december 7-én a Budapesten ad koncertet, ahol a 20 éves jubileumát ünneplő Failoni Kamarazenekar kíséri.

Hazájában számos díjjal jutalmazták a nem mindennapi tenoristát, 2004-től pedig Peruban bélyegeken is szerepel. Számos elismeréssel díjazták művészetét, megkapta a németországi ECHO díjat, valamint Cannes-ban zenei Klasszikus Díjat. Kimagasló elismerésben részesült két komplett CD albuma is (Bellini „Az alvajáró" - Cecilia Bartolival; valamint Gluck „Orpheus és Euridice" - Ainoha Garmendia partnereként). Mindezek mellett 2009-ben az 52. Grammy Díjátadón jelölték a legjobb klasszikus zene - egyéni előadói - kategóriában is, a Bel Canto Spectacular c. lemezéért.

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Két operaházból is kitették az agresszív tenort

Két operaházból is kitették az agresszív tenort

"Helytelen és agresszív viselkedése miatt" megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera –...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Elfoglalta a trónt a Tomorrowland elől a Sziget

UK Festival Awardson idén is a Sziget vitte el a "Best Overseas Festival", azaz a legjobb külföldi fesztivál kategória díját.

Megvannak a rapverseny győztesei

Öt kategóriában kerültek ki győztesek az év rap versenyén, a rapID-n. A felhozatal versenyzői közül szakmai zsűri válogatta ki a befutókat, akik profi videóklippel indíthatják be a karrierjüket.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek