Juan Diego Flórez


Zenei stílusKlasszikus

Közelgő Juan Diego Flórez koncertek

Juan Diego Flórez

Juan Diego Flórez

Papp László Budapest Sportaréna október 22. (19:30)
Juan Diego Flórez
Jelenleg a komolyzenei világ legkeresettebb és legelfoglaltabb fiatal művésze 1973-ban született Peruban. Zenei tanulmányait szülővárosában, Limában kezdte a Nemzeti Konzervatóriumban, majd Philadelphia-ban a Curtis Intézetben tökéletesítette ének technikáját. Első operai bemutatkozására 1996-ban az olaszországi Pesaro-ban a Rossini Opera Fesztiválon került sor, ahol kifejező hangjával, bámulatra méltó virtuozitásával egy éjszaka megalapozta sikerét a közönség előtt.

Még ebben az évben bemutatkozhatott a Scala színpadán is 23 éves korában. Ez meghozta számára a világsikert és azóta megállás nélkül ünneplik a világ legnagyobb koncertpódiumain és operaházaiban, beleértve olyanokat, mint a MET, a Covent Garden, a bécsi Staatsoper, valamit Párizs, München, Berlin, Barcelona, Madrid, Chicago, Los Angeles operaházai, Japán koncerttermei, a Salzburgi Fesztivál.

Olyan kiemelkedő karmesterekkel dolgozott már, mint Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Myung-Whun Chung, Gustavo Dudamel, Sir John Eliot Gardiner, Daniele Gatti, James Levine, Jesus López-Cobos, Riccardo Muti, Marcello Viotti.

Florez napjaink legkiemelkedőbb bel canto tenorja, aki már elénekelte Rossini összes operájának vezető tenor szerepét (A szevillai borbély, Hamupipőke, Olasz nő Algirban, Semiramide, Otello, Ory grófja, Reims-i utazás, Brushino úr), Donizetti művek tenor főszerepeit (Don Pasquale, A szerelmi bájital, Az ezred lánya, Stuart Maria), Bellini operák tenor szerepeit (Az alvajáró, A puritánok), de ezek mellett énekelte Verdi (Rigoletto, Falstaff), Puccini (Gianni Schicchi), Gluck (Armide), Mozart (Mitridate) tenor szerepeit is.
A fiatal énekes Milánóban 2007-ben egy 75 éves hagyományt is „megdöntött". Donizetti „Az ezred lánya" című operájában lépett fel, amikor a híres „Ah! Mes amis" kezdetű, kilenc magas „C"-s áriával olyan kirobbanó sikert aratott, hogy ismétlésre ragadtatta magát a közönség örömére és az igazgatóság legnagyobb megdöbbenésére. A dolog különlegessége, hogy Saljapin óta egyetlen énekes, még Pavarotti sem ismételhette meg mégoly sikeres áriáját a Scalában, ellenkező esetben örökre kitilthatják az Operaházból. A kockázatot vállalva Juan Diego Florez a ráadásban is elvarázsolta a közönséget és a Scala vezetőit is. Ezt a bravúrját 2008-ban a Metropolitan Operában is megismételte.

Juan Diego Florez nem csak operaszínpadokon arat óriási sikereket, gyakran lép fel dalénekesként zongorakísérettel, valamint koncertművészként is. Egyik kedvenc műve Rossini Stabat Mater-e.

Hazájában számos díjjal jutalmazták a nem mindennapi tenoristát, 2004-től pedig Peruban bélyegeken is szerepel. Mindezek mellett 2009-ben az 52. Grammy Díjátadón jelölték a legjobb klasszikus zene - egyéni előadói - kategóriában is, a Bel Canto Spectacular c. lemezéért.

2001 óta Florez a Decca lemezkiadó művésze és tucatnyi szóló- és operaalbumot - CD-t és DVD-t - jelentetett meg. A világ egyik legjobb tenorjának szinte minden hónapra jut legalább négy fellépés, naptára 2015-ig szinte teljesen betelt, így a véletlennek köszönhetően - két spanyolországi fellépés között - 2010. december 7-én a Budapesten ad koncertet, ahol a 20 éves jubileumát ünneplő Failoni Kamarazenekar kíséri.

Hazájában számos díjjal jutalmazták a nem mindennapi tenoristát, 2004-től pedig Peruban bélyegeken is szerepel. Számos elismeréssel díjazták művészetét, megkapta a németországi ECHO díjat, valamint Cannes-ban zenei Klasszikus Díjat. Kimagasló elismerésben részesült két komplett CD albuma is (Bellini „Az alvajáró" - Cecilia Bartolival; valamint Gluck „Orpheus és Euridice" - Ainoha Garmendia partnereként). Mindezek mellett 2009-ben az 52. Grammy Díjátadón jelölték a legjobb klasszikus zene - egyéni előadói - kategóriában is, a Bel Canto Spectacular c. lemezéért.

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Giorgio Moroder, akit mindenki ismer, de igazán senki sem

Giorgio Moroder, akit mindenki ismer, de igazán senki sem

My name is Giovanni Giorgio, but everybody calls me Giorgio – azt hiszem, ez lehetett a múlt heti Aréna-beli koncert mottója.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

20 éve ismerősek ezek az arcok

Az Ismerős Arcok idén ünnepli a fennállásának 20. évfordulóját. Június 22-én 18 órától a Barba Negra Trackben adnak jubileumi nagykoncertet, továbbá aznap jelenik meg a GrundRecords gondozásában jubileumi lemezük díszkiadásban.

3 hét múlva Budapesten a dEUS

Hét év után visszatér Budapestre az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb európai indie- és art rock csapata, a belga dEUS. A nagyhatású együttes június 8-án érkezik majd a Barba Negra Track színpadára, az idén 20 éves kultuszalbum, a The Ideal Crash jubileumi turnéjával. Emellett már elérhető a körút apropóját adó album...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek
Szent Efrém Férfikar...
Arca de Noe
Arca de Noe
Budapest 
PADDY AND THE RATS
Babra
Babra
Budapest 
Horsa Banda
Horsa Banda
Budapest 
Erdőfű
Erdőfű
Budapest 
Magos
Magos
Budapest