Neoton 1000

Karda Bea


Zenei stílusPop/Rock
Karda Bea
KARDA BEA zenészcsaládból származik. Édesapja Karda Tibor zongorista, aki a Fészek Klub igazi fénykorában hosszú éveken át a Klub meghatározó egyénisége volt. Bea zenei tanulmányait a Magyar Rádió Könnyűzenei Stúdiójában végezte. A zongora és a hangképzés mellett, a jazz-balett és a modern akrobatika tanulásával fejlesztette szinpadi mozgáskultúráját. A magyar könnyűzenei életben a 70-es évek elejétől számtalan olyan neves profi zeneszerzőtől és szövegírótól énekelt dalokat és készített kislemezeket, nagylemezt, kazettákat és CD-t, mint Szigeti Edit a GENERAL együttes gitáros- zeneszerzője. Papp Imre a GEMINI együttes frontembere és énekeszeneszerzője. Nagy Tibor a "KÖLYÖK" c.musical szerzője. PIRAMIS együttes zeneszerzői: Gallai Péter, Révész Sándor, Som Lajos, valamint a fesztiváldíjas zeneszerző Méhes György, akinek Bea magyar és külföldi fesztiváldíjakat köszönhet. A szövegírók közül említésre méltó Bradányi Iván és Nagy István. A zenei anyagai között szerepelt a NOX és a ROMANTIC együttes zeneszerző párosa Harmath Szabolcs és Orbán Tamás.

Pályafutását a hazai táncdal fesztiválokon kezdte a 70-es években amikor is az ország hamarosan megismerte a nevét. 1973-74-ig "BEATA and the PIRAMIS" névvel Németországban és Svájcban vendégszerepelt. Majd elindult a külföldi fesztiválokon. 1978-tól kezdődően, tíz éven át volt visszatérő meghívott előadó a berlini Frierich-Stadt-Palace-ban, ahol osztatlan sikerrel adta elő a legismertebb német szövegírok és zeneszerzők számait, illetve készítette el világslágerek német változatait is, BEATA KARDA néven válva az ottani közönség kedvencévé.

Lemez kiadványai:

Pályafutása alatt sok-sok kislemez megjelenése között is a legkedvesebb SZIGETI FERENC "HOGYHA BEKOPOG EGY DÉLUTÁN" című kislemeze volt, elkészítette a "MI KETTEN" című albumát. 1994-ben a "KÖNYÖRGÉS A KEDVESEMÉRT" című Méhes György által írt dallal megjelent egy "négy dalos" MAX-i cd-je. Szintén az 1994-es évben a királyi televizió 30 perces műsort készített Karda Bea pályáról. Majd ebben az évben került sor a "BEA MIX" album kiadására, melyen világhírű dalokat énekel, köztük olyat mint a népszerű "Ne-na-na-na" címűt. 1995-ben novemberében került piacra a "BOLDOG KARÁCSONYT A VILÁGNAK" " című CD, amely jelentős példányszámban külföldre is eljutott. Hiszen öt nyelven, angolul,magyarul,franciául,németül és olaszul teszi közzé az egyetemes zeneirodalom legemlékezetesebb karácsonyi dalait. Legnagyobb meglepetést 2002-ben okozta, hogy a nosztalgia zenéjén, és a tőle eddigi megszokott zenei "világán" túl, kipróbálta magát a mai divatos zenével. Megjelent új kűlsővel, új fazonnal, új stílussal a NOX és a ROMANTIC együttes fiatal zeneszerző párosa által komponált "ÚJJÁSZÜLETÉS" című nagy visszatérő albuma Karda Bea-B52 névvel.

Nevét és hangját adta a nagy legenda, Varannai István remekre sikeredett két új dalával az "ÖLELD A SZÍVEDHEZ A VILÁGOT" című, gyermekekkel közösen mejelenő albumon. Műsoraiban hallható a "MI AZ AMI KELL NEKÜNK" és az "IGY ÉLEK ÉN" című szerzemény, attól a zeneszerzőtől aki a mai napig méltán nagy sláger a "GONDOLSZ-E MAJD RÁM" című dalt írta.Fesztiváldíjak:

1971-ben Egyiptomban, az Alexandriai Fesztiválon: A közönség kedvence díj.
1977-ben két ízben járt Írországban: a Dublini és a Cavan-i Fesztivál alkalmával: III.helyezés és a legjobb külföldi előadói díj.
1978-ban Berlinben az O.I.R.T. nemzetközi rádiós fesztiválon Grand Prix díj. Ugyancsak ebben az évben Drezdában III.díj.
1979-ben a Rostock-i Nemzetközi Dalfesztiválon fődíj.
1979-ben Franciaországban a párizsi sláger-fesztiválon: a zsüri különdíja.
1981-ben Egyiptomban a Kairói Fesztiválon és
1982-ben a Puerto-Rico-i fesztiválon szerepelt nagy sikerrel.
1996-ban újabb fesztiválok Egyiptomban, a II.Kairói Nemzetközi Dalfesztiválon, ahol a zsűri különdíját nyerte, majd Törökországban a Pamukkáléi Dalfesztiválon ugyancsak különdíjat kapott.
1997-ben Máltán III.helyezést ért el. Legutóbb az írországi Cavan-ban megtartott immár a XX. Nemzetközi Fesztiválon "A legjobb produkció" és "A legjobb előadó" díját vehette át. Bea legbüszkébb a magyarországi fesztivál díjára, amelyet 1994-ben az eddigi legutolsó BUDAPESTI-TÁNCDAL FESZTIVÁLON vehetett át. Az MTV táncdalfesztiválján, Ezüst Violinkulcs díjat nyert,azaz a dobogó második fokán állhatott.

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Milyen lenne egy rapper az Amerikai Egyesült Államok élén?

Milyen lenne egy rapper az Amerikai Egyesült Államok...

Színész, ingatlanos már megvolt – a rapperekre meg mostanában úgyis rájár a rúd, jól jönne egy imázsfrissítés: erre az USA elnöki posztja...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

Ismét bizonytalanná vált az Exit fesztivál megtartása

A Magyar Szó portál szerint nem biztos, hogy lesz Exit, bár még nincs végleges döntés.

Szünetet tart a Quimby, Kiss Tibi terápiára vonult

Erről a Facebookon értesítették a közönségüket.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek