Kokas Dóra


HonlapNem ismert
Zenei stílusKlasszikus

Közelgő Kokas Dóra koncertek

MÁV Varga/1. Olasz I.

MÁV Varga/1. Olasz I.

Budapesti Olasz Kultúrintézet február 15. (11:00)
Kodály Filharmonikusok Debrecen / FELFEDEZÉSEK

Kodály Filharmonikusok Debrecen / FELFEDEZÉSEK

Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem április 26. (19:30)
Kokas Dóra

gordonka

Kokas Dóra (született: 1992-ben) generációjának egyik kimagasló csellista tehetsége, aki nem csak szólistaként, de kamarazenészként és vonósnégyesével is egyaránt rendszeresen fellép.

A Kelemen Vonósnégyes tagjaként 2009 óta játszik s azóta koncerteztek Európa számos országában, Amerikában és Ausztráliában. Olyan művészekkel játszottak együtt, mint Joshua Bell, Rados Ferenc, Lendvai József, Maxim Rysanov, José Gallardo, Nicholas Altstaedt, Frankl Péter. . 2011-ben megnyerték a 4-ik Pekingi Nemzetközi Kvartettverseny első díját, a 6-ik Melbourne-i Nemzetközi Kamarazene-Verseny második,- közönség,- valamint ’Musica Viva’ c. különdíját, mellyel évekre előre koncertturnék kötik együttesével Ausztráliához. Ezek felett 2012-ben meghívást kaptak a Lockenhausi Fesztiválra s a Berlini Filharmóniába egy bemutatkozó koncertre s lemezfelvételre, 2013-ban a South Cork Fesztiválon és a londoni Wigmore Hallban debütálnak, 2014-ben pedig egy 3-hetes ausztrál és egy 3-hetes kínai turnéjuk lesz.

A csellótanulást négyévesen kezdte szülővárosában, Kaposvárott, ahol édesanyjától Farkas Ágnestől, az elismert pedagógustól tanult. Lehetősége volt később többek között olyan világhírű művészektől magánórákat illetve mesterkurzusokat venni, mint Straker János, Steven Isserlis, Wolfgang Boettcher, Alexander Boyarski, Guido Schiefen, Josef Podhoranczky, Vladimir Perlin, Jonathan Cohen, Susan Moses, Perényi Miklós, Mező László, Onczay Csaba és Rados Ferenc.Dóra már hét évesen csellóversenyeken vett részt, és azóta is minden alkalommal a legmagasabb elismeréseket nyerte el. Több nemzetközi csellóversenyen nyert első díjat: 2003-ban és 2006-ban Várpalotán, 2005-ben Gorizia (Olaszország), 2004-ben Porec (Horvátország), 2000-ben Zágráb (Horvátország), valamint 2002-ben a Szolnoki Országos Csellóversenyen, ahol 1999-ben a legfiatalabb versenyzőként a verseny különdíjával jutalmazták. Az ausztriai Liezen-ben 2004-ben második helyezést, majd a szlovákiai Dolny Kubin-i versenyen 2006-ban bronzérmet szerzett. 


Dóra 2006 áprilisában a Fiatal Tehetségek Nemzetközi Zenei Fesztiválja gálakoncertjén Saint-Saens csellóversenyét adta elő a Kaunas Szimfonikus Zenekarral Kaunaus-ban, Litvániában, ezt megelőzően pedig Európa olyan híres koncerttermeiben játszott, mint a salzburgi Mozarteum, a velencei Teatro Malibran, valamint Verona, Ljubljana, Klagenfurt, Brüsszel, Budapest, Pécs és Kaposvár városok koncerttermeiben, továbbá már 2001-ben (mindössze kilenc évesen) Angliában a Prussia Cove Nemzetközi Zenei Szemináriumon vendégművészként játszott szólószonátát Nagy Péterrel. Számos magyar szimfonikus zenekar kérte fel Brahms Kettősversenyének előadására testvérével, Kokas Katalinnal együtt, valamint Haydn C-dúr csellóversenyének előadására a Szegedi Filharmonikus Zenekarral 2008-ban. 2009-ben a Debreceni Filharmonikus Zenekarral országos turnén vett részt, ahol Elgar csellóversenyét játszotta, 2010-ben pedig a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon többek között Joshua Bell, Rados Ferenc és Jonathan Cohen művészekkel játszott együtt. Dórát felkérték, hogy Rózsa Miklós Sinfonia Concertante című művét adja elő Budapesten és Pécsett, Európa Kulturális Fővárosában 2010-ben Kelemen Barnabás hegedűművésszel. 2010 őszén Kocsis Zoltánnal s Kelemen Barnaással triózott.

Dóra fellépett Dubaiban és Abu Dhabiban ahol Haydn C-dúr csellóversenyét játszotta Kelemen Barnabás dirigálásával, s ezt az Erkel Ferenc Kamarazenekarral együtt itthon is megismételtek az Eszterháza-i Haydn Fesztiválon. Felkérést kapott továbbá, hogy a Zágrábi Kamarazenekarral, valamint a MÁV Szimfonikus Zenekar Kamarazenekarával Takács-Nagy Gábor vezényletével. 


2006 és 2007 nyarán Kokas Dóra a Bloomingtoni Nyári Vonós Akadémián tanult Indiana államban Susan Mosesnél, ahol ottani kvartettjével megnyerte az Akadémia „Haydn Vonósnégyes Versenyét”. Dóra tanult korábban Agócs Mártától Kecskeméten majd 2003-tól a budapesti Szent István konzervatóriumban, ezt követően 2006-tól Budapesten a Liszt Ferenc Zeneakadémia Különleges Tehetségek osztályában Mező László irányítása alatt. Dóra 2007-től 3 évig a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen előkészítős hallgatója volt Reinhard Latzko irányítása alatt, jelenleg a Zeneakadémia első éves hallgatója Perényi Miklósnál.

Dóra 2005 nyara óta egy 1863 körül Kuttenberg-ben készült Joseph Homolka mestercsellón valamint egy P. Serdet által Párizsban készített vonóval játszik, amelyet Pierre Stonborough úr adományozott részére Bécsben.

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Valaki nagyon nem bírja a Delta zenekart – rémálommá vált a szombathelyi koncert

Valaki nagyon nem bírja a Delta zenekart –...

Tartozunk egy vallomással: eleddig fogalmunk sem volt erről a formációról, viszont a tény, hogy például az egyik klipjük hatmillió feletti...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Zöld Sárga: a Qualitons egy teljes albumot szentelt a Kexnek

Új lemezzel és dupla telt házzal koronázza meg karrierjének eddigi legizgalmasabb évét a Qualitons.

Harry Styles vékony jégen táncol

Általában rockzene-témában írom a cikkeimet, de most kivételt teszek – leginkább azért, mert időnként muszáj túllépni a megszokott kereteken, főleg akkor, ha egy olyan, általam nagyon tehetségesnek tartott énekes-dalszerzőről van szó, mint Harry Styles. Vékony jégen táncolok (ha úgy akarjuk fordítani, akkor a lemez címe –...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek