Kolinda


Zenei stílusVilágzene
Kolinda

A 30 éve alakult, legendás KOLINDA együttes egykori alap-formációja (a képen balról jobbra Kiss Ferenc, Lantos Iván, Dabasi Péter, Zsigmondi Ágnes) a Sziget Fesztivál Világzenei Nagyszínpadának kezdeményezésére 2004-ben újból összeállt. E zenekarról annyit mindenképp szükséges tudnunk, hogy a hetvenes évek közepétől elsőként képviselte nagy sikerrel Nyugat-Európában a magyar zenekultúrának azt a szegmensét, melyet ma divatosan világzenének neveznek, s a Kárpát-medence népeinek hagyományaiból táplálkozik.

 

1976 és 1978 között három lemezük jelent meg Franciaországban, melyek folyamatos nyugat-európai turnékat eredményeztek.

Mindez azonban abban az időszakban történt, amikor a kultúra hazai menedzselése és a lemezkiadás még javában állami (politikai) felügyelet alatt működött, s így az efféle autonóm népzenei feldolgozások elsikkadtak, tehetséges művelői közül pedig sokan tönkrementek, abbahagyták, vagy disszidálni kényszerültek. A mai viszonyok közt is meglepően zajos külföldi sikerek és hazai „elhallgatásuk" együttesen vezettek a zenekar törvényszerű szétváláshoz. Zsigmondi Ágnes az USA-ban, Lantos Iván Franciaországban folytatta pályafutását, míg Kiss Ferenc előbb a Vízöntő zenekarban, majd az Etnofonban, Dabasi Péter pedig a Makám és Kolindában ápolta tovább a KOLINDA-hagyományt.

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Pantera-szám is szerepel a Szent Mauríciusz Monostor szerzeteseinek karácsonyi playlistjén

Pantera-szám is szerepel a Szent Mauríciusz Monostor...

A HVG szúrta ki, hogy megjelent a bakonybéli bencés szerzetesek adventi playlistje.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Billboardon debütált a magyar zenekar friss dala

A Belau nemrég zárta európai turnéját, tavasszal pedig új lemezt ad ki „Colourwave” címmel, amelyet áprilisban mutat be Budapesten.

BRÉKING: Mégis lesz Harley-fesztivál Alsóörsön!

Októberben a fesztivál szervezői a honlapjukon közölték azt a hírt, mely szerint egy év "alkotói szabadságra" mennek, és 2021-ben rendezik meg a következő, immáron 21. Open Road Festet. Ezt most felejtsétek el!
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek