Neoton 1000

Lába Marianna


HonlapNem ismert
Zenei stílusKlasszikus
Lába Marianna

Lába Marianna

(1968, szeptember 7, Serebrjanye Prudy) - ukrajnai énekesnő, Ukrajna érdemes művésznője, a Lviv megyei Filharmónia és a Kamara- és orgonazene Házának szóló-énekesnője.

Életrajz

1968. szeptember 7.–én Moszkva megyei, Szerebránije prudy nevű városban született. Szülei hivatásos zenészek voltak. Marianna apja Csernivicki megyéből származott, abban az időben zeneiskola igazgató volt. Édesanyja magyar származású, énekkari énekes volt, melyet az apja vezetett.
Később a családja visszatért Ukrajnába és a Kárpátaljai Huszt városában telepedett le.
Marianna 4 éves korától kezdett foglalkozni zenével, tanult zongorázni és hegedülni.
1983-1987 években az Ungvári zeneművészeti szakközépiskolában tanult hegedű szakon. Miután kitűnő eredménnyel elvégezte, zenekari művész és hegedűtanári képesítést kapott.
1987-tól 1995-ig a Liszenko nevét viselő Lembergi Zeneművészeti Főiskolán tanult opera- és kamaraének szakon (tanárai voltak - Anna Dashak és Zinaida Makszimenko érdemes művésznők).
1996-tól – a Lemberg megyei Filharmónia szólóénekese, és 2002-től szólistája a Lembergi Orgona- és kamarazene Házának.
Lembergben él és dolgozik, Krisztián fiát neveli.

Zenei karrier

Még tanévek alatt vendégszerepelt Ausztriában, Németországban, Kanadában mint “Krinica” és “ Excelsior” együttesek szólóénekese.
Konzervatórium diákjaként részt vett a “Das Treffen” című fesztiválon (Bayreuth, Németország, 1992-1994), 1998-ban “Kammern Oper Göttingen” (Németország) koncerteken is fellépett.

2000 évben a Lembergi Nemzeti opera és balett színházával vendégszerepelt Olaszországban.

Ukrajnát képviselve, fellépett Lengyelország számos városában (Tarnów, Mikolów, Pszemyszl, Lezajsk, Stary Sącz, Rzeszów, Krakow, Zielona Góra, Częstochowa, Busko–Zdrój, Warszawa, Sandomierz, Wroclaw, Kielce, Radom, Sandomierz). Úgyszintén részt vett Nemzetközi találkozókon és fórumokon Austriában, Németországban, Kanadában, Csehországban, Magyarországon, Franciaországban, Portugáliában és Belorussziában. 2006-ban művészi körúton vett részt a „K&K Philharmoniker”szimfonikus zenekarral Európa országaiban, köztük Lengyelország, Franciaország, Monaco, Spanyolország, Svájc, Portugália, Dánia, Norvégia.
Az 2008-09 években "Gala - Strauss” programmal vendégszerepelt a Lembergi Filharmonia Akadémiai Szimfonikus Zenekarával Aydar Toribaev vezetése alatt Spanyolország több városában.

2013-2014 turnézott Németországban a Lembergi Filharmonia Ifjúsági Szimfonikus Zenekarával "INSO-Lviv".

Fellépett olyan karmesterekkel, mint Jerzy Kossak (Lengyelország), Wojtek Mrozek (Lengyelország), Dieter Wagner (Németország), Georg Mais (Németország), Matthias Kendlinger (Ausztria), Gungard Mattes (Svájc), Yuriy Luciw, Serhiy Burko, Volodymyr Syvokhip, Gennady Fiskov, Roman Filipchuk, Myron Yusypovych, Aydar Toribaev.

Dolgozott kamara kórusokkal: „Gloria”, „Jevsán”, népi-egüttessel „Hamin Kárpát”, „Dudáryk” kapellával, Munkácsi fiuk-énekkarral, „Lvivi virtuozok” kamara zenekarral, „Akadémia” kamarazenekarral, Rivnei Filharmonia kamarazenekarával, Lengyelországi filharmonia szimfonikus zenekaraival (Olsztyn, Koszalin, Rzesów).

Marianna szólóénekesnője a „Lvivszki menestreli” régi zene együttesnek is.
CD felvételek is készültek: „Zene mindenkinek” („Lvivi virtuózok” kamarazenekarral), „Napos íriszek”.
Részt vett a Lengyel köztársasági elnök által patronált M. Szoltesz „Sliuby Jana Kaziemyra” ukrán-lengyel programban.
Mint művész, Ukrajnát képviselte Kanada és Belorusz nagykövetségeken. Aktívan részt vesz Budapesten nemzeti ünnepségeken.
7 nyelven beszél, idegen nyelvekről fordít ukránra klasszikus áriákat.

Más területek

2007-től kezdve Marianna Laba a zenei művészetének újabb oldalát ismerhette meg a hallgatóság, amikor énekese lett a gothik-metal stílust képviselő „Polynove Pole” együttesnek. Ez lehetőséget adott kipróbálni magát új, energikusabb és dinamikusabb, korszerű zenében, ezzel együtt az együttes is magasabb színvonalat ért el a színpadon.
A következő években „Polynove Pole” együttes Mariannával majdnem ötven fellépésen vett részt a hangversenyeken, klubokban, fesztiválokon és rock- találkozókon Nyugat Ukrajnában és Kijevben, 3 studió albumot vettek fel, azonkívül a „Taras Bulba” ukrajnai rock-találkozón elnyerték legnagyobb kitüntetést (gran-prix) (2008). Ezzel együtt a „Polynove Pole” Ukrajna egyik leghíresebb együttese lesz, mely zenéjében egyesíti gótikus stílust a kemény gitárzenével.
A rock projektekben való részvetelei alatt, Marianna énekszólamokat énekel fel olyan albumokban mint «Engraved fear» (2007) - «Capitollium» rock-együttessel, „Csíszti dusi” (Tiszta lelkek) (2007), „Na szemé vitrah” (Hét szélen) (2008), „Pid holodném kámenem” (A hideg kő alatt) (2009) albumok a „Polynove Pole” rock-együttessel.

A youtube-on saját csatornája van:
https://www.youtube.com/channel/UCrrZFugKvcSWUAL1aU4XdoA
Ízelítőül:
Kálmán Imre „Marica grófnő” – https://youtu.be/t42YW3EIPfo
Kálmán Imre „Marica grófnő” - https://youtu.be/UadTOccpv2k
Lehár Cignyszerelem - https://youtu.be/phTFmarCYZ8
Lehár Giuditta - https://youtu.be/c0vJu00SZWs
Kálmán Imre „Szilva” - https://youtu.be/WtHGLmuz2HI
"A Barokktól Rock-ig" cimü koncert felvétel https://youtu.be/Islpt4FdSbU

 

Képtár
  • Lába Marianna kép 59624
  • Lába Marianna kép 59625
  • Lába Marianna kép 59626
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Péntek éjféltől be lehet menni a budapesti éttermekbe

Péntek éjféltől be lehet menni a budapesti éttermekbe

Mármint a belsejébe, ami nem terasz vagy kerthelyiség. Azt nem tudjuk, mire alapozza ezt az Origo, de biztos tudják. Sem a kormany.hu-n, sem a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

A második hullám elsodorhatja az Omegát

Az Omega végét jelentheti, ha a járványnak ősszel lesz egy második hulláma – nyilatkozta a Blikknek Kóbor János. Mindeközben a WHO folyamatosan kongatja a vészharangot, hogy az év második felében – amikor a stadion- és klubkoncertek beindulnának – feltehetően egy, a jelenleginél is súlyosabb hullámmal tér vissza a koronavírus.

Mikuláskor lesz idén a Gastroblues Fesztivál

Július első hétvégéje helyett november 30. és december 6. között rendezik meg a 28. Nemzetközi Gastroblues Fesztivált, amelyen mások mellett fellép Miller Anderson brit bluesgitáros-énekes.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek