Line Ildikó


HonlapNem ismert
Zenei stílusKlasszikus
Line Ildikó

Hegedűművész

Line Ildikó, az erdélyi hegedűiskola egyik jeles képviselője Brassóban született. Elemi tanulmányait itt végezte Victor Tereanu irányítása alatt, aki Carl Flesch, a nagy német pedagógus és hegedűművész tanítványaként méltó követője volt a haladó európai zenekultúrának. Szólistaképességei már fiatalon megmutatkoztak, hiszen még diákként a Brassói Kamarazenekar koncertmestere lett és számos sikeres szólóhangversenyt adott. Főiskolai tanulmányait a kolozsvári Zeneművészeti Főiskola hegedű tanszakán végezte Ruha István, majd Ágoston András osztályában. A művészképző elvégzése után a nagyváradi majd a kolozsvári Filharmónia zenekarának tagja lett. 1980-tól a Pro Camera vonósnégyes első hegedűse (számos hazai kortárs mű bemutatója fűződik nevükhöz).

1989-ben családjával áttelepült Magyarországra, ahol előbb a budapesti Operaház, majd 1992-től a Rádiózenekar koncertmestere lett. Szólistaként és kamarazenészként gyakran koncertezik otthon és külföldön egyaránt (Franciaország, Németország, Svájc, Anglia, Románia). Több kamaraegyüttes művészeti vezetője (Pro Camera vonósnégyes, Camerata Budapest kamarazenekar) az Intermoduláció kortárszenei együttes koncertmestere. Számos rádió-, és lemezfelvételt készített, melyek között több jelentős kortárs mű ősbemutatója is megtalálható.

Mint korunk zenéjének avatott hazai előadóját háromszor tüntették ki Artisjus díjjal. 1999-ben tevékenységét a Magyar Rádió nívódíjjal ismerte el.

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Tom Odell visszatér Budapestre

Tom Odell visszatér Budapestre

A zenész a Barba Negrában adta első magyarországi klubkoncertjét – ide is tér vissza 2022. szeptember 28-án. Amúgy a Szigeten és a STRAND...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Sabaton egy későbbi időpontban hozza magával Budapestre a mongol folkmetalos kuriózumot, a THE HU-t

A Sabaton törölte a teljes turnéját, így nem érkeznek március 13-án az Arénába, s nem jön velük a Lordi és a The Hu sem – ez utóbbiakat nagyon vártuk. Az ok jól ismert.... nem is írjuk le. Azt olvastuk a közösségi felületükön, hogy a március-áprilisban törölt bulik pótlásának legkorábbi dátuma május 25., de majd még...

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Robbie Williams árverésre bocsájt három ikonikus Banksy-alkotást

A Sotheby's március 2-án a brit fővárosban rendezi meg az árverést, amelyen a híres munkákra lehet licitálni.

Koronavírusos Elton John

A HVG értesülése szerint a zenész megfertőződött az új koronavírussal, ezért két dallasi koncertjét halasztani kényszerült.
Új koncertek