Liszt Ferenc Kamarazenekar


Zenei stílusKlasszikus

Közelgő Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertek

Záróhangverseny

Záróhangverseny

Rákóczi-vár (Sárospatak) augusztus 18. (20:00)
Liszt Ferenc Kamarazenekar, Alban Gerhardt (cselló)

Liszt Ferenc Kamarazenekar, Alban Gerhardt (cselló)

Zeneakadémia - Nagyterem október 28. (19:00)
Adventi koncert

Adventi koncert

Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem december 01. (19:30)
Liszt Ferenc Kamarazenekar, Eric Terwilliger (kürt)

Liszt Ferenc Kamarazenekar, Eric Terwilliger (kürt)

Zeneakadémia - Nagyterem február 26. (19:30)
Liszt Ferenc Kamarazenekar, Henning Kraggerud (hegedű)

Liszt Ferenc Kamarazenekar, Henning Kraggerud (hegedű)

Zeneakadémia - Nagyterem április 20. (19:30)
Összes koncert megtekintése
 

Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az 1963-ban alapított Liszt Ferenc Kamarazenekar nemcsak a magyar, hanem a világ zenei életének élvonalába is tartozik. A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatóiból alakult együttes fennállása óta szinte minden kontinensen fellépett már s olyan világhírű hangversenytermekben is játszottak mint a Carnegie Hall New Yorkban, a Suntory Hall Tokyoban, a Sydney Operaház, a párizsi Théâtre de la Ville vagy az amszterdami Concertgebouw.

 

Első művészeti vezetőjük a felejthetetlen egyéniségű és szakértelmû Sándor Frigyes volt, aki meghatározó szerepet játszott a kamarazenekar munkájában. 1979-ben bekövetkezett halála óta a koncertmester Rolla János, aki 2010-től művészeti vezetője   az együttesnek. 

 

A vonószenekar a legkisebb együttesekre jellemző ritmikai rugalmasságal büszkélkedhet, de egyúttal egy nagyobb zenekar frissességével és összehangoltságával is. Szinte együtt lélegeznek a zenével, vezetőjük, Rolla János egy titkos jelzése hatásosabb minden karmestei instrukciónál. És ami a legfontosabb: mintha csak szórakozás lenne számukra mindez..."

 

 


Rendszeresen hangversenyeznek Európa szinte minden országában; fellépnek többek között Ascona, Besancon, Edinburgh, Flandria, Helsinki, Luzern, Montreux, Prades, Salzburg, Santander, Menton
és Moritzburg híres fesztiváljain.

 

Első tengerentúli útjukra 1975-ben került sor, melynek kiemelkedő sikerét követően az Amerikai Egyesült Államok és Kanada mintegy 260 városában köszönthette a zenekart a lelkes közönség. Azóta több amerikai turné áll mögöttük.

Japánban is rendszeresen fellépnek- legutóbb 2010 januárjában koncerteztek a szigetországban, ahol nyolc nagyvárosban hallhatta az együttest a közönség. Emellett több dél-amerikai körúton is részt vett a zenekar, mely során többek között Buenos Aires és Sao Paulo koncerttermeiben játszottak nagy sikerrel.

 

Koncertjeiken és lemezeiken számos kiváló magyar és külföldi szólistával játszottak együtt: Maurice André, Martha Argerich, Helmuth Rilling, Pierre Fournier, Heinz Holliger, David Ojsztrah, Jean-Pierre Rampal, Szvjatoszlav Richter, Msztyiszlav Rosztropovics, Isaac Stern, Henryk Szeryng, Schiff András, Ránki György, Pauk György, Frankl Péter, Hansjörg Schellenberger, Emmanuel Pahud, Albrecht Mayer, Vadim Repin, Starker János, Midori, Steven Isserlis, a Laredo Trio, Vadim Gluzman, Gyenisz Macujev neve említhető kiemelt helyen.

 

„Ez a kedvenc zenekarom, imádok velük zenélni! Volt néhány fantasztikus közös koncertünk és mindig csodálom az egyes művészek virtuozitását, vonóik hihetetlen sebességét és pontosságát, hangzásuk melegét. Magyarország kiváló nagykövetei ők és remélem, sikert sikerre halmoznak."

/Vadim Repin hegedűművész/

Repertoárjuk az egész zeneirodalmat felöleli: Monteverditől Bachon és Mozarton át a romantikusokig, a XX. századi zeneszerzőkig számos ismert és kevésbé ismert darabot játszanak. A zenekar eddig több mint 200 hanglemezfelvételt készített különféle kiadókkal, olyanokkal mint a Hungaroton, az Erato, a Teldec, az EMI, a Quintana és a CBS-Sony Classical. Legtöbb felvételük a Hungarotonnal készült, ahol Ferencsik János után másodikként vehették át az egymillió példányszám után járó emlékplakettet. Párizsban három alkalommal nyerték el a francia Académie du Disque nagydíját és Magyarországon több felvételük kiérdemelte az ,,Év hanglemeze' címet.

 A Liszt Ferenc Kamarazenekar kiemelkedő munkáját számos kitüntetéssel ismerték el:

2001. októberében a Zeneakadémián átvették a Hungaroton újabb elismeréséről szóló díját. 2003. augusztusában Sárospatak városa Pro Urbe-díjat adományozott a zenekarnak, majd ugyanezen év novemberében Göncz Árpád átadta a Magyarország Európában Alapítvány oklevelét az együttesnek.

A 2006. március 25-én, Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából, a zenekar átvette a Magyar Művészetért Kuratórium és a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. által adományozott herendi Bartók emlékszobrot, mellyel elismerték, hogy az együttes ,,méltó hordozója Bartók szellemi örökségének'.

 2009 januárjában az együttes nagy sikert aratott az amszterdami Concertgebouwban. Februárban és márciusban Emmanuel Pahuddal Németországban, Törökországban és Svájcban lépett fel a zenekar, áprilisban Belgium és Olaszország közönsége hallgathatta őket. A hazai koncertek között egyre több Alma Mater koncertet élvezhetnek  az érdeklődők. Ezzel a sorozattal is segíteni  kívánja a Liszt Ferenc Kamarazenekar az ifjú művészek minőségi felkészítését és utánpótlását a Budapesti Zeneművészeti Egyetemen.

A 2010-es év egyik fontos feladata, hogy megtartsa az együttes eddigi közönségét, de hangversenyein egyre több fiatallal szerettesse meg a kamarazenét.

Már 2009-ben is több ifjúsági hangversenyt rendezett és teszi ezt 2010-ben is.

Szívesen mutat be a zenekar ifjú, pályakezdô zeneszerzôket és műveiket.

Az egyetemi koncertsorozatok Budapesten és vidéken, valamint a Kamarazenei estek az Óbudai Társaskörben szintén lehetôséget adnak zenei kísérletezésre.

1991 óta az együttes az Óbudai Társaskört  tekinti otthonának, amely nyugodt körülményeket biztosít a próbáknak s az elmélyült műhelymunkának.

Mára mind a magyar, mind a nemzetközi komolyzenei élet kiemelkedő képviselőjévé vált az együttes és büszkén vállalja illetve népszerűsíti a világhírű magyar vonószenei hagyományokat a világ minden táján. 

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Bochkor szerint brutális a Tankcsapda új könyve

Bochkor szerint brutális a Tankcsapda új könyve

A címben idézett kifejezés az új Tankcsapda-könyv bemutatóján hangzott el Bochkor Gábor, az esemény moderátora szájából. A brutális szót...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Kaláka és a Kaláka Fesztivál is kerek évfordulót ünnepel az idén

Negyvenedik alkalommal rendezik meg idén a Kaláka Fesztivált, az egri Érsekkertben június 27. és 30. között. A koncertek mellett kiállításokkal és irodalmi eseményekkel is várják a közönséget.

Milyen volt a koncert? Kijött a Sum 41 legújabb dala és klipje

Az “A Death In The Family” című dal a zenekar közelgő albumára, az “Order In Decline”-ra fog felkerülni, mely idén július 19-én jelenik meg.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek