Szécsi Pál 80

Lux együttes


Zenei stílusPop/Rock
Lux együttes
Az együttes tagjai, Felkai Miklós, Pikó Sándor és Tikász Sándor nyitott szemmel járó, a világgal, de önmagukkal szemben is, kíméletlen kritikát gyakorló magatartása, meghatározta a zenei irányt, a példaképeket,(Jimi Hendrix, Cream, stb.) és az egymáshoz való viszonyukat is. Kivont karddal jártak. A mindennapos szócsaták, a színpadon, a hangszereken folytatódtak. Később Felkai Miklós Budapestre költözött, Tikász és Pikó töretlenül szervezte újra és újra az együttest. Országos megmérettetésen az arany diplomák sorát, 1978- ban az Év együttese cím elnyerése koronázta. Nagy sikerük volt a Debreceni Jazz Napok-on, amit számtalan rádió, TV felvétel igazol. Ezt követte a külföldi fesztiválok nagy színpadai, amelyeken a Lux egyéni hangzása a szakmát is megnyerte. Elkészült az első album Lux címmel. Az 1990-es években a zenekar visszanyúl a magyar gyökerekhez, és a Szeredás népzenei együttessel szövetkezve, megszületett az Ethnosphera című lemez. A negyvenedik születésnapra készülődve, ismét együtt a három nagy betű Makranczi Bélával kiegészülve, de a zenekar munkáját Kiss Sándor és Létmányi István is segíti a koncerteken. A Lux érdekessége, hogy Tikász Sándor 36 évvel ezelőtt kitalálta azt a fegyvert, amivel a két szólós párbajozhat a színpadon, lévén, mind a két gitáros szólista és basszista: a kétnyakú gitárt. A világon egyedülálló ez a felállás, új hangszerekkel, új hangszer adta lehetőséggel. A zenekar munkáját Debrecen város Csokonai díjjal jutalmazta!
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Mit nem értünk?

Mit nem értünk?

Tóth Attila a Mobilmánia új énekese – adta hírül a Hard Rock Magazin. Ők írták meg azt is, hogy több mint hét év után otthagyta a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Megvan a miskolci Kocsonyafesztivál végleges programja

Wellhello, Kowalsky meg a Vega, Paddy and the Rats, P.Mobil, R-GO, Bereczki Zoltán, Sub Bass Monster, Ganxsta Zolee X Takács Vilkó – hogy csak párat említsünk a fellépők közül, akik március 8. és 10. a hagyományos miskolci Kocsonyafesztivál fellépői lesznek.

Tánc az Erzsébet téren és mindenhol – tavasszal újra ritmusba lendül Budapest

Legendás fellépőkkel és izgalmas zenei felfedezésekkel vár idén is mindenkit a Budapest Ritmo április 11. és 13. között.
Új koncertek